Prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj de condoleante, in urma decesului regizorului Sergiu Nicolaescu, in care afirma ca "stingerea din viata a maestrului Sergiu Nicolaescu va fi poate mai usor de indurat daca privim la ceea ce a lasat in urma sa", potrivit comunicatului postat pe site-ul Guvernului.

Mesajul premierului:

Anul 2013 a debutat intr-un mod cum nu se putea mai dureros. Vestea cutremuratoare a trecerii in nefiinta a uneia dintre cele mai mari valori a Romaniei, maestrul Sergiu Nicolaescu, marcheaza finalul trist al unui capitol din istoria noastra.

Un capitol care s-a intins peste generatii, care a inchegat spiritual poporul roman si care a insemnat mult mai mult decat un indelung moment de aur al cinematografiei romanesti. O valoare adevarata nu va putea fi niciodata marginita in limitele unui singur domeniu, influentele creatiei sale fiind imposibil de cuantificat.

Stingerea din viata a maestrului Sergiu Nicolaescu va fi poate mai usor de indurat daca privim la ceea ce a lasat in urma sa. O stea a Romaniei s-a stins astazi, insa maestrul lasa in urma sa o adevarata zestre culturala romanilor, o bogatie care nu va putea fi data niciodata uitarii.

A fost un om extraordinar, un cineast fara egal, un coleg de la care am avut mereu ceva de invatat. Vestea disparitiei sale a fost un soc pentru noi toti, iar viata publica romaneasca va fi mai saraca fara maestrul Sergiu Nicolaescu. Sincere condoleante familiei si celor apropiati.

UPDATE Presedintele Traian Basescu a transmis la randul sau un mesaj de codoleante familiei si apropiatilor.

"Am aflat astazi, cu profunda tristete, vestea trecerii la cele vesnice a regizorului Sergiu Nicolaescu. Maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist si actor, ci si un creator de scoala pentru ceea ce astazi numim, cu atat de multa mandrie, cinematografia romaneasca. Ne despartim cu durere de o personalitate remarcabila a filmului romanesc.

De-a lungul intregii sale cariere, maestrul Sergiu Nicolaescu a dat dovada de un talent exceptional, pe care a stiut sa-l cultive prin munca si daruire, prin entuziasm si vitalitate, trasaturi care aveau sa se regaseasca in toate creatiile sale cinematografice. Filmele sale fac parte nu numai din cultura romaneasca, ci au fost inscrise demult in istoria cinematografiei mondiale.

Cu siguranta, maestrul Sergiu Nicolaescu va ramane vesnic in sufletele noastre, ale celor care l-am indragit si care l-am pretuit, asa cum astazi cu totii purtam filmele sale in amintirea noastra.

Doresc sa adresez sincere condoleante familiei indurerate si tuturor apropiatilor.

Dumnezeu sa-l odihneasca!"

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la varsta de 82 de ani, in urma unor complicatii cardiace si pulmonare severe. Acesta era internat la Terapie Intensiva la Spitalul Elias, in urma unei interventii chirurgicale suferite pe 28 decembrie.