Decizie fara precedent a Comisiei de etica a Universitatii din Oradea in cazul unei suspiciuni de plagiat: Comisia a hotarat ca "Nu se poate confirma in mod clar si indubitabil acuzatia de plagiat adusa d-nei prof. dr. Simona Cavalu", fara a avea cartea pe care aceasta este acuzata ca a plagiat-o. Presedintele Comisiei de Etica a declarat pentru HotNews.ro ca lipsa de fonduri si de timp a facut ca lucrarea presupus plagiata sa nu poata fi achizitionata. "Cei care fac acuzatii normal ar trebui sa puna la dispozitie probele", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei de Etica a universitatii, Sabau Nicu Cornel.

Publicatia Bihoreanul a scris la inceputul lunii octombrie ca Simona Cavalu, profesor de biofizica la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii din Oradea, ar fi plagiat in volumul "Medical biophysics and electronic medical devices" - publicat in 2000 sub semnatura sa si a Mioarei Tripsa si reeditat in 2005 la Editura Universitatii din Oradea doar cu semnatura sa. Potrivit ziarului, profesoara ar fi plagiat in acest volum lucrarea "Medical Physics" semnata de Martin Hollins in 1990.

Ca urmare a acestui articol de presa, Comisia de Etica a Universitatii din Oradea a inceput investigarea cazului si a format o echipa de cinci experti "pentru a face o analiza de specialitate", informeaza Comisia de Etica in raportul pe acest caz elaborat pe 21 noiembrie.

Raportul Comisiei de Etica mentioneaza urmatoarele: doamna Simona Cavalu "nu a putut sa puna la dispozitia comisiei un exemplar din cartea Medical Physics, autor Martin Hollins, publicata in 1990" - cu alte cuvinte cartea pe care este acuzata ca ar fi plagiat-o.

Comisia de Etica sustine ca a solicitat Bibliotecii Universitatii din Oradea cartea "Medical Physics" a lui Martin Hollins, dar Biblioteca a raspuns ca nu are aceasta carte. Mai departe, Comisia cere "sprijinul redactiei saptamanalului Bihoreanul, in speranta ca va primi un exemplar din cartea Medical Physics, autor Martin Hollins, absolut necesara pentru analiza acuzatiilor". Redactia Bihoreanul raspunde ca nu are cartea si ca "pentru documentarea jurnalistica le-a fost suficienta consultarea variantei electronice a cartii, pe platforma online Google Books, precizandu-ne si doua site-uri de unde poate fi achizitionata cartea contra cost".

Comisia de Etica scrie in raport urmatoarele: "Expertii de specialitate au semnalat ca nu li s-a pus la dispozitie cartea tiparita, Medical Physics, autor Martin Hollins, editata in 1990, iar in format electronic aceasta nu a putut fi consultata, site-urile indicate nu au afisat cartea Medical Physics, autor Martin Hollins, editata in 1990".

Unul dintre cei cinci specialisti "nu s-a prezentat la comisie pentru ridicarea materialelor de analizat", iar unul "se considera a nu fi competent in a face o atare analiza de specialitate deoarece formarea profesionala a acestuia nu este in domeniu", precizeaza raportul.

Chemata la audieri in fata Comisiei, pe 29 octombrie, profesoara Simona Cavalu a declarat: "cartea in ansamblul sau nu este rezultatul unei cercetari propriu-zise si exclusive a autorilor, ci este un suport de curs pentru studentii straini (la programul de predare in limba engleza) asa cum este precizat atat pe coperta, cat si in descrierea Bibliotecii Nationale" si ca Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe prevede ca "Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:... d) daca rezultatul transformarii este o prezentare rezumativa a operelor in scop didactic, cu mentionarea autorului".

Concluzia Comisiei de analiza este urmatoarea:"avand in vedere ca nu s-a pus la dispozitia comisiei un exemplar tiparit al cartii Medical Physics, autor Martin Hollins, editata in 1990 si in urma demersurilor comisiei aceasta carte nu a fost obtinuta, (...) nu se poate confirma in mod clar si indubitabil acuzatia de plagiat adusa d-nei prof. dr. Simona Cavalu".

Contactat de HotNews.ro, Sabau Nicu Cornel, presedintele Comisiei de Etica, a declarat urmatoarele:

Rep: Ati cerut cartea profesoarei Simona Cavalu, Bibliotecii Universitatii din Oradea si redactiei saptamanalului Bihoreanul. Niciuna dintre cele trei parti solicitate nu a avut cartea in format tiparit. Ati mai incercat si la alte biblioteci din Romania?

Sabau Nicu Cornel: Nu.

Rep: De ce?

Sabau Nicu Cornel: Pentru ca am primit niste adrese de mail in care erau doua site-uri in care cica se putea cumpara cartea. Pe Amazon nu mai exista, din ceea ce au spus membrii Comisiei de Analiza, specialistii. Iar cealalta problema: cica doamnei reporter i-a fost suficient sa vada doar cuprinsul si sa se pronunte. Ori acea carte gratuita nici macar nu am putut-o accesa, nu mai exista. Deci din punctul meu de vedere cei care fac acuzatii normal ar trebui sa puna la dispozitie probele.

Rep: Deci analiza Comisiei de Etica s-a oprit aici? Nu ati incercat sa il contactati pe autorul cartii, pe Martin Hollins?

Sabau Nicu Cornel: Va mentionez faptul ca aceasta Comisie de Etica nu are buget.

Rep: Atunci daca nu are buget si aici v-ati oprit, ati incercat sa sesizati un alt for de etica sa se ocupe de caz, cum ar fi Consiliul National de Etica?

Sabau Nicu Cornel: Se spune acolo jos la hotarare (Hotararea Comisiei de Etica - n.red.) ca partile implicate, reclamantul sau reclamata, in conditiile in care nu le convine hotararea data pot sa faca contestatie, iar contestatia se face la Consiliul National de Etica.

Rep: Deci aici se opreste tot, nu ati mai incercat nicio alta varianta sa intrati in posesia documentului?

Sabau Nicu Cornel: Noi eram limitati ca timp. Conform legii, in 45 de zile trebuie sa luam decizia, ca e alba, ca e neagra, ca e intre. Deci asta este legea 206/2004. Iar in aceste conditii noi am incercat sa ducem cazul pana la capat in timpul permis de lege.

Rep: Ne puteti spune cine sunt cei 5 specialisti pe care Comisia de Etica i-a convocat?

Sabau Nicu Cornel: Nu. Sunt confidentiali.

Rep: Aceasta concluzie a raportului: "Nu se poate confirma in mod clar si indubitabil acuzatia de plagiat adusa d-nei prof. dr. Simona Cavalu" inseamna ca de fapt nu ati reusit sa analizati cele doua materiale?

Sabau Nicu Cornel: Ba da. Dansii si-au spus punctul de vedere in functie de materialele pe care le-au analizat. Exista 4 rapoarte a 4 experti specialisti in domeniul respectiv.

Rep: Iar 3 dintre ei spun ca nu au avut la dispozitie cartea domnului Martin Hollins.

Sabau Nicu Cornel: Da.

Rep: Pe de alta parte tot Bihoreanul scrie ca Martin Hollins vrea "sa isi ceara drepturile de autor in instanta".

Sabau Nicu Cornel: Ar fi cu atat mai bine.

Rep: Deci dumneavoastra de aici nu puteti duce analiza mai departe?

Sabau Nicu Cornel: Nu. Nu avem nici fonduri, nici posibilitati, nici termen legal.

Rep: Comisia de Etica a avut in ultimul an vreo analiza a unei acuzatii de plagiat cu verdict de plagiat?

Sabau Nicu Cornel: Nu, n-a avut.

Rep: Dar a avut vreodata, de cand s-a infiintat?

Sabau Nicu Cornel: Da.

Rep: Cate?

Sabau Nicu Cornel: Nu pot sa spun cu exactitate, ar trebui sa intru in arhiva. Dar stiu sigur de un coleg care a fost dat afara pe motiv ca a plagiat niste lucrari ale unor cercetatori din Polonia.

Vezi aici Raportul integral realizat de Comisia de Analiza si aprobat de Comisia de Etica a Universitatii din Oradea:

Raport Oradea