Guvernul a adoptat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta prin care Ministerul Sanatatii devine unitate de achizitie centralizata, a anuntat ministrul sanatatii, Raed Arafat, informeaza Agerpres. Actul normativ prevede ca orice minister se poate organiza sub forma unei unitati de achizitie, a precizat Arafat, dupa sedinta de Guvern.

"Ministerul Sanatatii, in baza legislatiei deja existente - OUG 134 privind achizitiile publice prevede la articolul 22 ca un minister poate sa se organizeze sub forma unei unitati de achizitii centralizate - devine unitate de achizitii centralizata pentru anumite tipuri de materiale, medicamente, echipamente, pe care, daca le achizitionam centralizat, dat fiind faptul ca volumul lor este mare pe tara, producem un beneficiu dintr-o achizitie nationala centralizata si putem sa obtinem reduceri la pret, in loc sa fie achizitionate in mai multe locuri separat", a afirmat Raed Arafat, dupa sedinta de guvern.

In cazul in care costul medicamentelor sau al echipamentelor este foarte ridicat, Ministerul Sanatatii va opta pentru organizarea unei licitatii mai mari, astfel incat aceste produse sa nu mai fie achizitionate separat de fiecare spital in parte, a explicat ministrul.

In plus, OUG are menirea sa reduca timpul de asteptare intre licitatii, sa elimine discontinuitatea in furnizarea unor materiale si medicamente.

"In cazul licitatiilor locale, daca se solicita o cantitate mica (de medicamente - n.r.), de multe ori nu se prezenta nimeni sau, daca achizitiile se faceau la terminarea cantitatii cumparate initial, se facea din nou licitatie, apareau intreruperi, fie ca licitatia era contestata, fie ca se intarzia in lansarea licitatiei", a explicat Raed Arafat.