Ministerul Apararii Nationale (MApN) informeaza, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, ca nu a fost luata in discutie la intalnirile cu reprezentantii CE si FMI conditia ca pensiile speciale ale militarilor sa nu depaseasca 350 de lei. Ministerul precizeaza ca oficialii celor doua organisme internationale au spus ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare calculate gresit.

Potrivit comunicatului de presa, Ministrul Dobritoiu precizeaza ca cele doua acte normative care au reglementat recalcularea sau revizuirea pensiilor militare au bulversat sistemul pensiilor militare si au avut au crescut cheltuielile la buget cu aproximativ 30%.

MApN mai arata ca revenirea pensiilor diminuate la cuantumul pensiilor din decembrie 2010 "este un act reparatoriu", insa nu pot fi luate masuri in aeasta directie inainte de a fi luate in calcul posibilele implicatii si impactul asupra angajamentelor tarii in domeniul fiscal-bugetar.

  • Comunicatul de presa al MApN

Referitor la informatiile potrivit carora una dintre conditiile FMI ar fi ca pensiile speciale ale militarilor sa nu depaseasca 350 de lei, Biroul de presa al M.Ap.N. este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

La discutiile cu reprezentantii FMI si ai CE, la care a participat si ministrul apararii nationale, Corneliu Dobritoiu, nu a fost niciodata luata in discutie conditia ca pensiile militare sa nu depaseasca 350 de lei. Mai mult, oficialii celor doua organisme internationale au precizat ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare care au fost calculate gresit.

Ministrul apararii nationale considera ca pensionarii militari care si-au slujit tara cu onestitate, cu credinta si cu onoare si, independent de vointa lor, s-au vazut pusi peste noapte in situatia reducerii veniturilor ce li se cuveneau pe drept, nu trebuie sa fie manipulati sau sa devina victime ale dezinformarii.

"Pensiile militare au fost recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale OUG nr. 1/2011, acte normative care, de altfel, au bulversat sistemul pensiilor militare, au creat mari nedreptati si in loc sa aduca economii la buget au crescut cheltuielile cu aproximativ 30 la suta", a apreciat ministrul apararii nationale, Corneliu Dobritoiu.

Revenirea pensiilor diminuate la cuantumul pensiile din decembrie 2010 este un act reparatoriu, dar astfel de masuri nu pot fi luate decat dupa luarea in calcul a tuturor posibilelor implicatii si, mai ales, fara sa afecteze in vreun fel angajamentele luate de tara in domeniul fiscal-bugetar.

Potrivit Mediafax, Guvernul a cerut FMI sa revina la pensiile vechi pentru militarii care au inregistrat scaderi de venituri in urma recalcularii aplicate incepand din 2010, dar nu si la pensiile care au crescut in urma recalcularii, adica peste 90% dintre acestea, propunere respinsa de expertii internationali.

"Dupa aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost insa si cazuri in care unele pensii au scazut, prin aplicarea aceluiasi sistem. FMI a spus ca revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar insemna si scaderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalcularii, si care sunt mai multi. Recalcularea s-a facut pe baza unor criterii stabilite prin lege si este greu de reversat doar pentru unii, chiar daca se inteleg ratiunile electorale", au declarat surse apropiate discutiilor pentru agentia de presa citata.