O agentie romaneasca anticoruptie sustine ca alianta de stanga aflata la guvernare incearca sa exercite presiuni asupra ei pentru a determina institutia sa renunte la investigarea unor personalitati de rag inalt din administratie inainte de alegerile din decembrie, relateaza Reuters cu referire la cazul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat pentru agentia britanica de presa ca unii politicieni incearca sa intimideze organizatia pe care o conduce, dupa ce a anuntat, vineri, ca trei ministri si secretarul general adjunct al Guvernului sunt investigati pentru posibile conflicte de interese.

"Presiunile politice pe care le-am vazut recent sunt cele mai agresive de la infiintarea ANI. Acestea vizeaza descurajarea si intimidarea anchetelor pe care agentia le are in desfasurare", a declarat Horia Georgescu pentru Reuters.

Reuters arata ca ANI, infiintata in urma cu 5 ani odata cu aderarea Romaniei la UE, este o institutie laudata de Bruxelles dar incomoda pentru politicienii din tara. In legislatura 2008-2012, aceasta a descoperit 42 de alesi aflati in conflict de interese sau care acumulasera averi de origini dubioase.

Dupa ce ANI a anuntat vineri ca 4 membri ai Guvernului Ponta fac obiectul unor anchete, unii politicieni au acuzat institutia sa incearca sa interfereze cu alegerile si ca deciziile ei sunt motivate politic, puncteaza agentia de presa.

Premierul Ponta l-a demis pe secretarul general adjunct al Guvernului si le-a solicitat celor trei ministri sa ofere explicatii pentru acuzatiile aduse impotriva lor. Ponta a demis anterior doi ministri in legatura cu probleme similare, mentioneaza Reuters adaugand ca anchetele ANI au dus, de asemenea, la demisii din cele doua guverne anterioare de centru-dreapta, "percepute de multi romani drept corupte".

Reuters arata ca sesizarile ANI de intimidare politica nu vor fi probabil privite cu ochi buni de Bruxelles, care si-a exprimat preocuparea in legatura cu statul de drept in timpul tulburarilor politice din vara. Totodata, UE tine sub monitorizare speciala sistemul de justitie din Romania, formulamd critici fata de incapacitatea de a elimina coruptia la scara larga.

In ultimii sapte ani, procurorii DNA au trimis in judecata 23 de alesi si 15 ministri si adjuncti ai acestora iar, potrivit presedintelui ANI, coruptia depaseste adesea liniile dintre partide. Studiile ANI au aratat ca administratii locale distribuie contracte si fonduri publice intre partide, iar persoanele responsabile cu gestionarea fondurilor UE isi incurajeaza adesea rudele sa candideze pentru contracte.

Parlamentul Romaniei a respins anul acesta cererile procuraturii de a incepe investigatii in cazul mai multor politicieni, iar luna aceasta a decis prin vot ca un parlamentar USL, fost ministru al Culturii, isi poate pastra fotoliul in pofida unei hotarari a instantei supreme, ICCJ, potrivit careia acesta nu poate ocupa functii publice.

"Acest lucru creeaza un precedent in baza caruia este posibil ca acestia sa nu fie sanctionati in niciun fel, indiferent de deciziile curtii de judecata. Am temeri serioase ca, dupa alegerile din decembrie, progresul care a fost inregistrat ar putea fi anulat, judecand dupa declaratiile politice publice recente" mai declarat Horia Georgescu pentru Reuters.

In incheierea articolului, agentia britanica aminteste ca Romania este clasificata de organizatia Transparency International drept unul din cele mai corupte state din UE, adaugand ca Romania nu are acces la spatiul Schengen si ca fonduri ale UE in valoare de miliarde de euro au fost suspendate din cauza preocuparilor legate de coruptie.

Reuters il citeaza pe analistului Sergiu Miscoiu, de la Centrul de Studii Politice si Relatii Internationale (CESPRI), care sustine ca exista riscul ca dupa alegeri politicienii sa incerce sa limiteze puterile ANI, ale procurorilor si ale tribunalelor. Potrivit analistului, "ANI este institutia cea mai detestata de politicienii romani si totusi este foarte necesara",