Atasatul militar din cadrul ambasadei Romaniei la Chisinau, colonelul Danicu Tanasa, a fost prins in stare de ebrietate la volan in noaptea de sambata spre duminica de politistii rutieri din capitala Republicii Moldova, informeaza Publika.md. Ministrul Apararii Corneluiu Dobritoiu a confirmat, pentru Realitatea TV, ca diplomatul a fost retras.

Potrivit Publika.md, masina cu numere diplomatice a fost oprit in cadrul unui control desfasurat de Politia Rutiera, in cadrul caruia au mai fost opriti atti 13 soferi beti.

Publicatia de la Chisinau precizeaza ca diplomatul a recunoscut ca a consumat bauturi tari, testul relevand o alcoolemie de 0,52, fata de limita admisibila de 0,15. Automobilul diplomatului a fost preluat de reprezentantii Ambasadei, chemati la fata locului de politie.

Ministrul Apararii Corneliu Dobritoiu a confirmat informatiile pentru Realitatea Tv precizand ca atasatul militar a fost retras de la Chisinau.

"In mare parte, diplomatul nostru fiind protejat de legile internationale putea sa refuze testarea cu alcooltestul. Este regretabil, vom lua masurile care se impun. Omul se supune legislatiei romanesti. Vom analiza foarte atent situatia omului acesta, pentru ca in spate are o profesie pe care si-a indeplinit-o cu rezultate foarte bune. Este un om care lucreaza in structurile diplomatiei militare de foarte multa vreme", a declarat ministrul Apararii.

"Sa vedem totusi ce a fost acolo. Poate fi o provocare. Se pot face foarte multe lucruri in diplomatie. Vom vedea, vom analiza cu discernamant", a precizat Dobritoiu.

UPDATE (13:30) Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat duminica la Antena 3, ca atasatul apararii de la Chisinau, colonelul Danicu Tanasa, depistat de politisti in stare de ebrietate la volan, "gresit lamentabil', fapt pentru care, dupa retragerea acestuia de la post, MApN va trimite, in cel mai scurt timp, un alt atasat militar la Chisinau, informeaza Agerpres.

"Atasatul va fi retras de la post. In pofida experientei sale, dumnealui a gresit lamentabil. Si in termenul cel mai scurt vom retrimite un alt atasat militar la Chisinau", a afirmat Ministrul Dobritoiu.

Potrivit ministrului, "domnul atasat militar a participat la o activitate de protocol si acolo inevitabilul s-a produs, a baut, se pare, ceva mai mult si in loc sa solicite un sofer de la ambasada, s-a intamplat ce s-a intamplat, fapt ce genereaza... ne aduce prejudicii de imagini si chiar, ma rog, elemente care intra sub incidenta unei conduite precare a unui diplomat roman la post.

Colonelul Danicu Tanasa era de trei ani si jumatate in postul respectiv, iar "in primavara anului viitor urma sa paraseasca postul", a precizat Dobritoiu adaugand ca atasatul militar este un foarte bun profesionist, dar "orice greseala se plateste'".

Colonelul Danicu Tanasa beneficiaza in continuare de imunitate, dar va fi cercetat conform legii. "S-ar putea sa ramana fara carnet sau mai mult decat atat", a mai declarat Dobritoiu.

UPDATE (13:14) Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat duminica la Brasov ca regreta profund aparitia acestei situatii, pe care o vede "mai degraba ca pe un accident" avand in vedere performanta profesionala a atasatului.

"Regret profund aparitia acestei situatii, pe care o vad mai degraba ca pe un accident avand in vedere performanta profesionala a atasatului militar, cel putin din ceea ce spun cei de la Ministerul Apararii Nationale si cei de la ambasada noastra la Chisinau. Pe de alta parte, exista o exigenta de comportament ireprosabil din partea reprezentantilor romani in strainatate, indiferent ca vorbim despre diplomatii de cariera sau reprezentantii altor institutii, asa cum este atasatul militar. Din acest punct de vedere regulamentele sunt foarte clare si ceea ce noi solicitam aici, in Romania, ca si comportament al altor diplomati straini este firesc sa avem poate mai mult ca asteptare si solicitam din partea reprezentantilor care au si o calitate diplomatica pana la urma, mai ales la Chisinau, mai ales in Republica Moldova, exigenta noastra este foarte clara", a declarat Corlatean.

Ministrul de Externe a precizt ca a discutat duminica dimineata cu ministrul Apararii Nationale si a inteles ca s-a luat decizia retragerii atasatului militar de la ambasada de la Chisinau.

"Voi solicita inca o data, dupa ce am facut-o si in urma cu o saptamana, printr-o circulara adresata tuturor ambasadelor noastre, iata ca a aparut aceasta situatie, voi solicita inca o data tuturor ambasadelor Romaniei in strainatate sa puna in vedere foarte clar personalului diplomatic si tehnico-administrativ sa aiba un comportament adecvat in misiunea din strainatate, pentru ca acolo nu se reprezinta pe domniile lor, reprezinta Romania. Cred ca este un accident regretabil, dar atunci cand vorbim de Romania, numele Romaniei si imaginea Romaniei in exterior, nu putem face concesii", a subliniat seful diplomatiei romane.