Perioada comunista de dupa 1972 este extrem de importanta pentru a intelege cum a fost pacalita acea generatie, ce inseamna propaganda si ce inseamna sa fii invatat ca statul are grija de tine tot timpul, a declarat marti presedintele Traian Basescu, la lansarea volumului 'Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971)', ocazie cu care a marturisit ca, licean fiind, avea impresia ca este "condus spre liberate".

El a subliniat ca este necesara publicarea documentelor comunismului care acopera perioada de dupa 1972, prin care "vom intelege si de ce am fost entuziasti in acea vreme, noi cei din generatia mea, vom intelege cat de puternic am fost pacaliti, vom intelege ce inseamna propaganda, vom intelege ce inseamna sa fii educat sa te multumesti cu nimic, sa crezi in ideologii care nu pot reprezenta omul pentru ca il scot chiar din competitie, il invata sa stea pentru ca i se da, il invata ca cineva are grija de dimineata pana seara despre el, ca doar unii pot gandi si toti ceilalti trebuie sa fie instrumente executive", a spus seful statului, care a participat la lansarea unui nou volum de documente din istoria comunismului, Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, la Editura Polirom, sub egida Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

"Am avut de multe ori convingerea ca facem ce trebuie, cei care am trait si ne-am proiectat viata dupa niste obligatii generate de ideologii care nu au nimic in comun cu cel mai sfant lucru pentru orice om - libertatea, libertatea de a gandi, de a fi tu insuti, de a trai bine sau rau, functie de cat muncesti", a spus Traian Basescu.

El a precizat ca publicarea unor astfel de documente "este singurul mijloc pentru a da substanta si a nu lasa la nivel de discurs raportul pentru condamnarea comunismului: "Fara aceste volume, oricand acel raport poate fi contrazis, mistificat, utilizat chiar impotriva realitatilor pe care le-am trait, pentru ca noi o sa ne ducem si raman copiii nostri, generatiile care nu au trait in comunism. Cum ar putea sa creada ce scrie in raport daca cele afirmate acolo nu au fi sustinute cu documente care sa probeze ca acel regim a fost ilegitim, criminal si a luat tot ce e mai sfant si necesar pentru un om - libertatea de a decide soarta, viata, modul cum vrei sa traiesti, ce vrei sa faci", a argumentat el.

Traian Basescu a spus ca nu are niciun merit in constituirea comisiei prezidentiale care a condus la raportul pentru condamnarea comunismului.

"Au fost luni de discutii cu societatea civila, pentru ca la acel moment nici eu n realizam importanta acelui raport. Aceiasi oameni care azi sunt atacati, discreditati printr-o propaganda care ne aduce aminte de vremurile trecute, aceiasi oameni si societatea civila - Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu sau Horia Roman Patapievici si multi altii - au fost cei care m-au convins sa-mi asum constituirea comisiei si asumarea rezultatelor muncii acelor comisii. Daca am avut un merit a fost acela ca am cedat in fata inteligentei si am inteles ca ce imi propuneau acei oameni era corect si trebuia facut", a spus presedintele.

El a aratat ca urmatorul volum de documente va acoperi "o perioada extrem de importanta", dupa 1972, respectiv "perioada care va explica cel mai bine cum suntem astazi".

"Era aproape de '68 cand eram extrem de entuziasti dupa interventia samavolnica pentru inabusirea primaverii de la Praga, aveam impresia ca suntem condusi spre liberate, cel putin asta era in mintea mea de licean, si de fapt ne adanceam intr-o dictatura de cea mai cumplita forma istorica", a povestit seful statului.

"Cred ca daca aduni bine, doua volume plus trei inseamna cinci volume de documente. Am convingerea ca ne trebuie si volumul sase, care sa acopere efectele comunismului de dupa revolutia din '89, pe care le vedem si astazi", a mai spus Traian Basescu.