Premierul Victor Ponta se va afla joi si vineri la Bratislava, unde va participa la o noua reuniune a prim-ministrilor din statele UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii", la care se va discuta, in prezenta presedintilor Comisiei Europene si Parlamentului European, despre fondurile comunitare, informeaza Mediafax. La reuniune vor mai participa premieri din Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Ungaria, precum si reprezentanti ai Ciprului, Greciei, si Lituaniei.

"Intalnirea la nivel inalt urmareste promovarea intereselor comune ale grupului Prietenii Coeziunii, in special in ceea ce priveste mentinerea unei finantari adecvate a politicii de coeziune. Reuniunea va reprezenta un moment important in cadrul etapei de finalizare a negocierilor, la nivelul Uniunii Europene, privind Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Relevanta politicii de coeziune pentru noile state membre ale UE rezida in obiectivul acesteia de a reduce diferentele de dezvoltare ale diferitelor regiuni, de a consolida coeziunea economica si sociala, bazandu-se in principal pe solidaritate financiara, respectiv redistribuirea unei parti din bugetul comunitar catre regiunile si grupurile sociale mai putin prospere", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, conferinta are in vedere adoptarea unei Declaratii comune privind sustinerea politicii de coeziune cu accent pe rolul acesteia in stimularea cresterii economice, a investitiilor si crearea de locuri de munca, intr-un context european dificil, marcat de austeritate bugetara si criza.

O reuniune similara a fost organizata la Bucuresti in luna iunie, cand de asemenea a fost semnata o Declaratie comuna in care s-a insistat pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca.

La acel moment, liderii europeni au pregatit astfel un demers comun in perspectiva discutiilor de la Consiliul European de vara, unde a fost analizat cadrul financiar multianual al UE.

Romania este una dintre sustinatoarele politicii de coeziune, care vizeaza mentinerea politicilor prin care se aloca fonduri statelor mai putin dezvoltate, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al mediei UE.