Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 2 octombrie - 15 octombrie, in fiecare regiune a tarii, relateaza Mediafax.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Vremea se va mentine calda in prima zi a intervalului de prognoza, dar pe 3 octombrie temperatura aerului va marca o scadere si valorile termice se vor apropia de cele normale ale perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime de 22...24 grade C si minime de aproximativ 11 grade C. O noua racire se va produce pe data de 7 octombrie, cand mediile maximelor diurne vor scadea spre 17 grade C, pentru ca ulterior, in intervalul 10-15 octombrie, sa revina la valori normale climatologic.

Probabilitatea de precipitatii va fi mai mare pe 2 si 3 octombrie, apoi in intervalul 7-11 octombrie si, din nou, pe 15 octombrie.

CRISANA

Pe data de 3 octombrie valorile termice maxime vor marca o scadere cu circa 7grade C fata de ziua precedenta, apoi vor creste usor, iar pe 6 octombrie se vor situa in jurul valorii normale de 23 grade C. O noua racire se va produce pe 7 octombrie, iar mediile maximelor diurne in intervalul 7-10 octombrie nu vor mai depasi 17grade C. Intre 11 si 15 octombrie regimul termic se va apropia din nou de cel climatologic normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 20 grade C si ale celor minime de aproximativ 9 grade C.

Va ploua pe 2 si 3 octombrie si din nou, local si temporar, dupa data de 6 octombrie, cu o probabilitate mai mare pe 7, 11 si 15 octombrie.

TRANSILVANIA

Regimul termic diurn va marca o scadere de circa 6 grade C in primele zile ale intervalului de prognoza, astfel incat pe data de 4 octombrie media maximelor va fi de 21 grade C. O noua racire se va produce in intervalul 6-9 octombrie, cand temperaturile medii diurne vor scadea spre aproximativ 15 grade C. Va urma o usoara incalzire, ce va determina maxime de circa 18 grade C intre 11 si 15 octombrie, cind minimele nocturne vor fi, in medie, de 6 grade C.

Va ploua local pe 3 octombrie si, din nou, dupa 7 octombrie. Probabilitatea pentru averse pe arii extinse va fi mai mare in zilele de 7, 8 si 11 octombrie.

MARAMURES

Regimul termic diurn va marca o scadere cu circa 6 grade C pe 3 octombrie si, din nou, in intervalul 7-9 octombrie, cand mediile temperaturilor maxime vor atinge aproximativ 15 grade C, fata de 27 grade C in prima zi a intervalului de prognoza. Apoi vremea se va incalzi usor, iar intre 11 si 15 octombrie se vor atinge constant valori medii diurne de 18...19 grade C, apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului, iar minimele nocturne vor fi de circa 7...8 grade C.

Va ploua pe arii extinse pe data de 3 octombrie, iar in intervalul 6-15 octombrie ploile se vor semnala local si temporar.

MOLDOVA

In primele zile ale intervalului de prognoza temperatura aerului va marca o scadere treptata, de la valori medii diurne de 28 grade C in prima zi spre 22...24 grade C intre 4 si 6 octombrie. In perioada 7-9 octombrie o noua racire va aduce maximele termice spre valori medii de 16 grade C, apoi vremea se va incalzi usor, astfel incat in intervalul 10-15 octombrie temperaturile vor atinge, in medie, aproximativ 18...19 grade C ziua si 8 grade C noaptea (un regim termic care se va apropia de cel normal pentru aceasta perioada a anului).

Va ploua slab si pe arii restranse pe data de 3 octombrie, dar probabilitatea pentru ploi mai extinse va fi mai semnificativa intre 7 si 11 octombrie.

DOBROGEA

Temperaturile maxime se vor mentine relativ constante in jurul valorii de 25 grade C in primele zile ale perioadei de prognoza, dar intre 7 si 9 octombrie vor scadea spre 18 grade C. Ulterior, o usoara incalzire va detemina in intervalul 10-15 octombrie temperaturi diurne apropiate de cele normale ale perioadei, in medie, de 20 grade C si minime nocturne de 11...12 grade C.

Vor fi ploi putine si slabe, cu probabilitate mai mare de aparitie in 8, 9 si 11 octombrie.

MUNTENIA

La inceputul intervalului, temperatura aerului va marca o scadere, de la medii ale maximelor termice de 29¬30 grade C in prima zi, spre 25...26 grade C in intervalul 3-7 octombrie. Pe 8-9 octombrie vremea se va raci din nou si mediile temperaturilor diurne nu vor mai depasi 19...20 grade C, pentru ca apoi, un proces de usoara incalzire sa aduca regimul termic la valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului, de circa 21 grade C ziua si 9 grade C noaptea.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai mare intre 7 si 11 octombrie, dar nu se asteapta precipitatii importante cantitativ.

OLTENIA

Dupa prima zi mai calda a intervalului de prognoza, va urma o racire, iar temperaturile maxime vor scadea, in medie, cu 5...6 grade C. Intre 7 si 9 octombrie vremea se va raci din nou si se vor atinge medii termice de 19 grade C ziua si 8 grade C noaptea. O usoara tendinta de incalzire va aduce regimul termic spre valori apropiate de cele normale climatologic pentru aceasta perioada in intervalul 11-15 octombrie, cand mediile maximelor diurne vor fi de aproximativ 21grade C, iar minimele nocturne se vor situa, in medie, in jurul valorii de 9 grade C.

Va ploua putin si slab pe 2 si 3 octombrie, dar probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va creste in intervalul 7-11 octombrie si, din nou, pe 14-15 octombrie.

LA MUNTE

Temperatura aerului va marca o scadere, astfel incat in intervalul 3-6 octombrie maximele termice vor fi, in medie, de 14 grade C, iar minimele se vor situa in jurul a 6 grade C. Pe 7 si 8 octombrie vremea se va raci din nou si maximele vor scadea spre 7...8 grade C, in timp ce minimele se vor apropia de 1...2 grade C, pentru ca ulterior o usoara incalzire sa aduca regimul termic in limite normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de aproximativ 10...11grade C si medii ale temperaturilor minime de 4grade C, intre 11 si 15 octombrie.

Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse va fi mai mare pe 3 octombrie si, din nou, in intervalul 7-15 octombrie.