Procurorul care instrumenteaza dosarul privind amenintarile primite de judecatoarea Curtii Constitutionale (CCR) Aspazia Cojocaru a decis punerea acesteia sub protectia discreta a Politiei, angajatii MAI urmand sa o supravegheze pe ruta de serviciu si in timpul plecarilor la tara.

Surse judiciare au declarat joi pentru Mediafax ca procurorul care instrumenteaza dosarul legat de amenintarile primite de Cojocaru a dispus din oficiu, in acord cu normele penale in vigoare, ca judecatoarea sa fie pazita pe durata anchetei.

Concret, precizeaza sursele citate, Aspazia Cojocaru va fi pazita de politisti pe traseul domiciliu-serviciu si retur, precum si atunci cand va face deplasari "la tara". Potrivit surselor citate, paza va fi asigurata "discret", cel mai probabil de catre angajati in civil ai Politiei, si nu de catre "mascati".

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat, in 22 august, ca in ancheta privind amenintarea transmisa Aspaziei Cojocaru, a fost identificata imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la CCR, precizand ca plicul nu a fost imprimat in penitenciar, ci "in alta parte".

Nicu Pirlateanu, incarcerat la Penitenciarul Giurgiu pentru ca si-a omorat tatal, a fost identificat ca fiind autor al amenintarii cu moartea transmisa judecatoarei in 10 iulie.

Raspunzand unei intrebari cu privire la existenta unei imprimante in inchisoare, procurorul general a spus ca plicul a fost imprimat "in alta parte", fara sa precizeze locul unde se afla imprimanta.

Aspazia Cojocaru a reclamat, in 6 iulie, la Parchetul instantei supreme ca a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, cu privire la votul pe care urma sa il dea.

In acest dosar, Nicu Pirlateanu, cel care i-a transmis o scrisoare de amenintare judecatoarei Aspazia Cojocaru la sediul Curtii Constitutionale, este cercetat pentru ultraj de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme.

Totodata, doi politisti, unul de la Inspectoratul de Politie Judetean Olt si celalalt de la Politia Capitalei sunt invinuiti in acest dosar, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Acestia sunt acuzati ca in 6 si 7 iulie au facut verificari in baza de date a Politiei, dupa criteriul "Cojocaru Aspazia", desi nu aveau in lucru o cauza penala.

Politistul din Olt le-a declarat procurorilor Parchetului instantei supreme ca a accesat baza de date a Politiei pentru a vedea "ce fata are" aceasta, au declarat surse judiciare.

Potrivit probelor administrate in cauza, s-a stabilit ca modalitatea de amenintare cu moartea din 10 iulie a fost realizata "prin intermediul corespondentei transmise in plic pe adresa Curtii Constitutionale, iar dovezile stiintifice au relevat ca mesajul de amenintare expediat in plic apartine numitului Nicu Pirlateanu".

Aspazia Cojocaru a primit doua amenintari, una in noaptea de 5 spre 6 iulie, in doua intervale orare, respectiv 22.00-23.00 si 3.00-4.00, iar cea de-a doua prin mesajul transmis la Curtea Constitutionala in 10 iulie.

Amenintarile din 10 iulie proferate de Nicu Pirlateanu la adresa judecatoarei sunt extrem de agresive.

Nicu Pirlateanu a fost identificat pe baza probelor stiintifice, a ADN-ului, ca autor al amenintarii cu moartea din data de 10 iulie.

Procurorii au facut perchezitii la Penitenciarul Giurgiu, de unde au ridicat mai multe inscrisuri.

Procurorul general, Codruta Kovesi, declara ca este pentru prima data cand un judecator al Curtii Constitutionale este amenintat in legatura cu votul pe care urma sa-l dea in cadrul unei dezbateri a Curtii, adica in legatura cu serviciul.

Nicu Parlateanu este condamnat la 19 ani de inchisoare pentru omor calificat, dupa ce si-a ucis tatal, in 8 ianuarie 2008.