Circa 200 de membri ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania au iesit in strada in Vaslui nemultumiti de masurile propuse de conducerea Postei Romane pentru redresarea companiei, printre care eliminarea unor sporuri si reducerea unor drepturi salariale, informeaza RTV. Aproximativ 100 de postasi, membri Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) au pichetat, luni, imobilul in care se afla Institutia Prefectului din Iasi, nemultumiti ca o parte dintre acestia urmeaza sa fie disponibilizati, arata Agerpres. O actiune similara a avut loc si in Suceava unde cateva zeci de persoane au protestat in faca Oficiului Judetean de Posta.

Mediafax informeaza ca Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania a anuntat astfel de actiuni pana pe 27 august.

  • Protest in Vaslui: Circa 200 de persoane au protestat fata de propunerile de reducere a salariilor

Circa 200 de membri ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania au iesit in strada in Vaslui nemultumiti de masurile propuse de conducerea Postei Romane pentru redresarea companiei, informeaza RTV. Membrii sindicali arata ca printre masurile de eficientizare nu se numara taierea salariilor conducerii ori taierea posturilor infiintate si acordate pe priterii politice.

"Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, filiala Vaslui nu poate ramane nepasator in fata politicii de restrangeri salariale si a politicii de disponibilizare dusa de actuala conducere a companiei. Dorim sa atragem atentia conducerii CN Posta Romana, Ministrului Comunicatiilor, Guvernului, dar si partidului care si-a adjudecat Posta Romana ca salariatii refuza categoric sa accepte continuarea actualei politici de 'eficientizarea' a companiei", a declarat Geta Turbatu, lidera sindicatului lucratorilor postali filiala Vaslui, pentru Vremea Noua.

"Acum, vor sa eficientizeze posta, nu taind salariile foarte mari a celor de la conducerea companiei, nici reducand posturile infiintate si acordate pe criterii politice, ci taind salariile si disponibilizand lucratorii postali, practic cei care duc greul. Aceste masuri au fost hotarate in ciuda faptului ca, in luna mai, chiar ministrul Dan Nica, proaspat instalat pe aceasta functie de guvernul USL, a promis exact contrariul, respectiv faptul ca cei care au dus compania Posta Romana in actuala situatie vor trebui sa plateasca", a mai declarat liderul sindical Geta Turbatu, citata de publicatia locala.

  • Suceava: Protest al postasilor suceveni

Cateva zeci de postasi suceveni au protestat, luni, in fata Oficiului Judetean de Posta, actiunea acestora inscriindu-se intr-un program national de pichetare, organizat de Sindicatul Lucratorilor Postali, arata Agerpres.

Liderul sindicatului de la Posta Suceava, Petrisor Calin, a declarat ca activitatea unitatii nu a fost perturbata in timpul protestului, pentru ca participantii fie sunt in concediu de odihna, fie isi incepeau munca la orele pranzului. Potrivit lui Calin, conducerea Postei vrea sa rezolve problemele financiare ale companiei "pe spinarea angajatilor". El si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca, in loc de introducerea de noi servicii in oferta Postei, planul conducerii vizeaza concedierea a 6.300 de persoane, reprezentand 20% din totalul angajatilor, dar si reducerea salariilor cu 20%.

Pe de alta parte, directorul Oficiului Judetean de Posta, Nicolae Costras, a declarat ca sindicalistii nu i-au transmis lista cu revendicari si ca va verifica daca postasii prezenti la protest erau in timpul serviciului

  • Iasi: Aproximativ 100 de postasi au pichetat Prefectura

Agentia de presa mai informeaza ca aproximativ 100 de postasi, membri Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) au pichetat, luni, imobilul in care se afla Institutia Prefectului din Iasi, nemultumiti ca o parte dintre acestia urmeaza sa fie disponibilizati.

Protestatarii veniti in fata Prefecturii au purtat pancarte cu mesaje precum "Vrem contracte sa muncim si sa supravietuim", "De ce platim noi ce furati voi", "Nu ne ignorati, nu ne umiliti/ Va veni ziua cand o sa platiti", "Mai postas, om sarac/ Ti-am venit iara de hac! Ne promit marea cu sarea / Si conduc aiurea tara".

Printre fluieraturi si huiduieli protestatarii au scandat in mod repetat "Vrem respect", "Hotii" si au avertizat ca protestele vor fi extinse la nivel national pe toata durata lunii august si inceputul lunii septembrie.

Sindicalistii sustin ca unul dintre motivele pichetarii il constituie incalcarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca de catre conducerea Companiei.

Liderul de sindicat al Postei Iasi, Elena Barlescu, a declarat presei ca postasii sunt nemultumiti din cauza managementului defectuos si sunt ingrijorati ca vor fi disponibilizati. Ea a afirmat ca postasii isi doresc sa fie chemati la dialog de forurile de conducere.

Potrivit Mediafax, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), Matei Bratianu, a anuntat ca in luna august vor fi organizate pichete la sediile prefecturilor din tara, iar daca cererile sindicalistilor nu vor fi solutionate, in septembrie vor fi organizate marsuri de protest si un miting in Capitala.

"Conducerea Postei ne-a prezentat, luni, un plan de masuri care cuprinde doua seturi de intiative pentru redresarea companiei, care presupun eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50 la suta a primei de vacanta si a tichetelor de masa, eliminarea sporului pentru cumul de functii, restructurarea retelei postale din mediu rural si eliminarea majorarii salariului cu o clasa de salarizare o data la trei ani (daca salariatul reuseste la testare), precum si reducerea cu 50 la suta a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, adica 10.000 de salariati, si alti 2.000 din mediul urban, impunerea a doua zile libere neplatite pentru tot personalul angajat", a declarat Matei Bratianu.