Adjunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor din MAI, Daniel Gheorghe, a declarat marti, la iesirea de la Parchetul instantei supreme unde a fost chemat pentru audieri, ca asupra celor din institutia pe care o reprezinta nu au fost puse presiuni "din partea nimanui" in legatura cu listele electorale de la referendum, informeaza Mediafax.

UPDATE 3 Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica a fot chemat la Parchetul General pentru audieri, informeaza Realitatea TV. S

Potrivit Mediafax, Vergil Voineagu a declarat, la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, ca a venit in calitate de presedinte al INS, precizand ca insa ca nu stie calitatea pe care ar putea sa o aiba in dosar.

"Am venit in calitate de presedinte al INS, nu stiu ce calitate am in dosar", a spus Voineagu.

Intrebat ce a comunicat INS Curtii Constitutionale, Vergil Voineagu a raspuns ca a transmis ce exista deja in comunicatul de presa.

UPDATE 2 Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, a declarat, marti dupa-amiaza, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca a fost citata in calitate de martor si ca, in fata procurorilor, a dat o declaratie referitoare la nota trimisa de AEP la Curtea Constitutionala, informeaza Mediafax.

"Am dat o declaratie pe baza notei pe care am trimis-o la CC si pe care o aveti pe site (site-ul Autoritatii Electorale Permanente - n.r.)", a spus Ana Maria Patru, subliniind ca le-a raspuns "prompt" procurorilor cu privire la adresa trimisa Curtii.

UPDATE 1 Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, a fost chemat la Parchet pentru audieri in dosarul listelor electorale folosite la referendum, informeaza Agerpres. Ana Maria Patru a declarat la intrarea in sediul Parchetului General ca nu stie pentru ce a fost chemata de procurori

"Nu au fost presiuni din partea nimanui", a declarat Daniel Gheorghe dupa audierile la Parchet.

Intrebat cu privire la informarea din 2 august in care s-a precizat ca "Ministerul Administratiei si Internelor nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente", ajunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor a precizat ca "exactitatea datelor poate fi influentata, intr-o masura mai mica sau mai mare, de anumite cauze", cum ar fi neinregistrarea unor cazuri de deces sau de persoane care si-au mutat domiciliul in strainatate.

Daniel Gheorghe a afirmat, in acelasi context, ca "s-au facut multe verificari", inca inainte de alegerile locale, acestea vizand, printre altele, cazurile persoanelor a caror varsta a trecut de 100 de ani. Potrivit reprezentantului Directiei pentru Evidenta Persoanelor,, verificarile in astfel de cazuri au avut ca scop scoaterea de pe liste a persoanelor care au decedat intre timp.

Daniel Gheorghe, a fost audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu, seful Directia pentru Evidenta Persoanelor din MAI, este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.

Potrivit unor surse judicare, anchetatorii continua marti audierile in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a fost citat sa se prezinte la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest dosar, au precizat sursele citate.

Procurorii l-au citat pentru audieri si pe juristul Directiei pentru Evidenta Persoanelor, au adaugat sursele citate.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, in 6 august, inceperea urmaririi penale fata de Constantin Manoloiu, "sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice".

"Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca invinuitul, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, nu a respectat dispozitiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei", a precizat Parchetul instantei supreme.