Unul dintre martorii audiati, luni, in dosarul fugii lui Omar Hayssam, respectiv menajera acestuia din perioada 1999 - 2008, Mioara Rusu, a declarat ca cetateanul sirian a fost in Romania "cel putin" pana in 3 iulie 2006, in timp ce procurorii sustin ca acesta a fugit in 29/30 iunie 2006.

La Curtea de Apel Oradea s-a desfasurat, luni, un nou termen de judecata in dosarul fugii omului de afaceri sirian Omar Hayssam, la care au fost audiati alti patru martori propusi de avocatii fratilor Omar, transmite Mediafax.

Astfel, bona Adriana Martin, angajata de fratele mai mic al fugarului, Omar Mukhles, a sustinut ca in zilele de 28, respectiv 29 iunie 2006, Muckles si-a derulat normal programul, iar in seara zilei de 29 iunie, cand se presupune ca Omar Hayssam a fost imbarcat de fratii sai pe vasul Iman T, "s-au uitat la un meci de fotbal amandoi, si Mukhles si Mahmoud".

"Retin acest amanunt pentru ca erau mai multi, venisera cu mai multi prieteni", a spus bona.

Urmatoarele doua persoane audiate, secretara lui Omar si una dintre contabilele firmei City Center, au avut declaratii contradictorii.

In timp ce Mihaela Bulearca, functionar economic in firma City Center, a afirmat ca in 28 iunie 2006 Omar Mukhles a venit ca de obicei la serviciu si a semnat documentele care urmau sa fie depuse la banca la ora 12.00, Maria Nica, secretara lui Omar Mukhles, a spus ca in 28 iunie cei trei frati Omar au venit mai tarziu la serviciu deoarece s-au intors de la un termen de judecata al unui proces pe care il avea Omar Hayssam.

"Au venit la birou in jurul orei 12.00. Omar Hayssam era insotit de cei doi frati ai sai, dar si de alte persoane. In respectiva zi avusese un termen al unui alt proces. Omar Hayssam nu se simtea prea bine, mergea incet, dar nu sprijinit, se deplasa singur", a spus Nica.

La randul ei, Mioara Rusu, menajera lui Omar Hayssam in perioada 1999 - 2008, a spus in fata judecatorilor ca Omar Hayssam a fost in tara cel putin pana in 3 iulie 2006, in vreme ce procurorii sustin ca a fugit cu cateva zile mai devreme, in noaptea de 29/30 iunie, pe vasul Iman.

"In perioada 1-3 iulie 2006 am fost cu ei la casa din Snagov. Era sfarsit de saptamana, am fost sa-i ajut cu mancarea si curatenia la Snagov. I-a fost rau atunci, imi aduc aminte, am incercat sa-l ajutam cum am putut, si eu, si sotia lui. Nu a vrut sa chemam Salvarea, a zis ca va merge la medic dupa ce se intoarce la Bucuresti. Imi aduc aminte pentru ca in perioada respectiva ma pregateam pentru parastasul surorii mele. A fost ultimul week-end in care l-am vazut. Dupa aceea am plecat acasa, la parastas, iar cand m-am intors nu l-am mai vazut", a declarat Mioara Rusu.

Un alt martor, un barbat cu identitate protejata, prezentat ca "Radu Vasile" si audiat la termenul din 7 mai, spunea ca in vara anului 2006, dupa 29 iunie, l-a vazut pe Omar Hayssam pe strada Navodari, unde acesta are casa.

Audierea martorilor va continua si la urmatorul termen de judecata al procesului, din 17 iulie.

Avocatul armatorului Tartousi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit tara, a anuntat ca la termenul din iulie va prezenta doi marinari de pe vas, pentru a demonstra ca in data de 29 iunie 2006 la bordul navei s-a aflat doar personalul.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si pe Omar Hayssam, pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Cercetarile facute in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial - in cel de-al doilea caz".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecatorii respingand recursul promovat de avocatii sirianului, care cerusera rejudecarea procesului.

Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Dosarul acestui caz contine noua volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel ca mai multi magistrati ai Curtii de Apel Oradea, inclusiv cel care prezideaza completul de judecata in cazul lui Omar Hayssam, au facut demersuri pentru obtinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.

La termenul din 3 iunie 2010, Ionel Hasotti, avocatul lui Tartoussi Mustafa, declara ca are certitudinea ca acesta este inchis intr-o inchisoare din Siria. Totodata, Ionel Hasotti arata ca incertitudinile legate de locul unde se afla Omar Hayssam sunt determinate de unele erori comise de autoritatile romane.

Hasotti afirma ca in corespondenta dintre ministerele de Justitie roman si sirian exista erori care provin din inversarea ordinii numelor omului de afaceri. Avocatul preciza ca numele corect al sirianului este Hayssam Khaled Omar si nu Omar Khaled Hayssam, cum figureaza in documentele romanesti inaintate inclusiv Ministerului Justitiei din Siria.

Totodata, Hasotti spunea ca Omar Hayssam se afla in detentie intr-o inchisoare din Siria, chiar daca acest lucru nu a fost certificat de autoritati.

La termenul din 8 iunie 2010, Curtea de Apel Oradea revoca masura interdictiei de a parasi tara in cazul fratilor lui Omar Hayssam, Omar Mukhles si Omar Mahmoud, si in cazul lui Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din tara, insa decizia a fost atacata la instanta suprema. In 30 iunie 2010, ICCJ a decis ca cei trei pot parasi Romania.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.

In 23 martie 2011, Ion Cazacu, avocatul care il apara pe Omar Hayssam in procesul in care acesta este acuzat de inselarea mai multor firme de leasing cu capete-tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false in Siria si Egipt, afirma, la Curtea de Apel Bucuresti, ca a depus la instanta un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generala din Siria, prin care se atesta "negru pe alb" faptul ca Omar Khaled Hayssam executa o pedeapsa de patru ani intr-o inchisoare din Republica Siriana.

In 17 octombrie 2011, procesul fugii lui Omar Hayssam din tara a intrat in dezbatere, dupa ce judecatorul a anuntat ca nu va acorda un nou termen pentru localizarea si instiintarea sirianului despre cauza.