Peste doua milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plati, din mai, contributia de 5,5% pentru asigurari sociale de sanatate, bugetul de stat urmand sa piarda anual aproximativ un miliard de lei, au declarat joi, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, contributia de 5,5% retinuta pensionarilor cu pensii sub 740 de lei aducea bugetului de stat aproximativ un miliard de lei pe an.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Doina Parcalabu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca din mai va fi aplicata decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmand sa fie retinut numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei. Parcalabu a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sume retinute pana acum.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Numărul mediu de pensionari a fost în 2011 de 5.589.000, în scădere cu 86.000 faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 753 de lei, mai mare cu 5,2%, informează, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pensionarii de asigurări sociale au deţinut ponderea majoritară (99,8%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 85,0% în totalul celor de asigurări sociale", se arată într-un comunicat de presă de vineri al INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 773 de lei în 2011, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (620 de lei în judeţul Giurgiu faţă de 974 de lei în Bucureşti).

După sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare, de 1.891 de lei, s-a înregistrat pentru sistemul asigurărilor sociale - avocaţi, iar cea mai mică valoare, respectiv 311 lei, a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (70,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,4%, numărul lor fiind mai mare cu 2.000 de persoane faţă de anul precedent.