Membrii Comisiei juridice din Senat au convenit, de principiu, ca in sedinta de joi, sa dea un vot final proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, anunta Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, a declarat miercuri ca membrii comisiei intentioneaza sa intocmeasca pentru proiectul de lege un raport de admitere cu mai multe amendamente.

'Nu am dat votul final. Maine (joi - n.r.) il vom da. Va mai fi inca o sedinta a comisiei, incepand cu ora 10,00. Noi am convenit asupra textelor. Pana maine le vom revedea pentru ca au fost facute amendamente si ele trebuie recitite pentru a nu ne scapa ceva. Maine vom avea o noua verificare a amendamentelor si vom da votul final. Am convenit pentru un raport favorabil cu amendamente', a afirmat Grebla.

El a explicat ca toate amendamentele acceptate de membrii comisiei au fost convenite cu reprezentantii principalelor institutii implicate in procesul de aplicare a Legii privind Codul de procedura civila.

'La dezbateri au participat specialisti si chiar directorii sau presedintii autoritatilor implicate in aplicarea Codului, inclusiv presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. (...) Amendamentele adoptate in comisie au fost dezbatute, negociate cu toti cei interesati - Inalta Curte, CSM, MJ, Uniunea Juristilor din Romania. Ele au fost convenite si adoptate de comun acord. Sunt chestiuni strict tehnice. Nu au fost dezbateri politice, de stanga sau de dreapta. Au fost dezbateri pur tehnice, de tehnica legislativa', a precizat presedintele Comisiei juridice din Senat.

Toni Grebla a adaugat ca prin amendamentele adoptate s-a urmarit in primul rand 'verificarea coerentei' legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila, precum si corelarea legii cu celelalte acte normative din domeniu.

'Am urmarit doua lucruri - verificarea coerentei legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila, corelarea cu Codul de procedura civila si Codul civil, precum si cu alte acte normative care intereseaza domeniul contencios-administrativ. De asemenea, am incercat sa marim competenta de solutionare a unor litigii evaluabile in bani catre instantele inferioare, astfel incat sa nu se ajunga la Inalta Curte cu litigii considerate relativ marunte dupa valoare. Am incercat sa statuam principiul ca Inalta Curte sa fie instanta de recurs pentru majoritatea cauzelor considerate importante, astfel incat sa se asigure, pe aceasta cale, uniformizarea practicii judiciare pentru ca daca lasau la nivelul curtilor de apel era greu sa avem o jurisprudenta unitara', a mai spus Toni Grebla.