Inscrierile la gradinita incep luni si se vor incheia pe 30 aprilie, anunta Agerpres. "Pentru informarea parintilor si a publicului interesat, in fiecare unitate de invatamant prescolar si pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, www.ismb.edu.ro, vor fi afisate precizarile si programul pentru de inscriere", a declarat purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu. El a spus ca pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa capacitatea gradinitei (numar de copii pentru care a fost proiectata) si numarul de copii aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2012-2013 (pe grupe de varste: mica, mijlocie, mare). Totodata, zilnic, la sfarsitul programului de lucru, va fi afisat numarul de copii inscrisi si locurile disponibile.

Reinscrierile in gradinite, pentru copiii care au fost in unitatea respectiva de invatamant in anul scolar 2011-2012, au avut loc in perioada 1 - 31 martie.

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, estima, la inceputul lunii martie, ca la nivelul Capitalei se vor castiga intre 2.000 si 3.000 de locuri in gradinite, prin introducerea clasei pregatitoare la scoala: "Estimam ca undeva in jur de 2-3.000 de locuri vor putea sa fie in plus anul acesta pentru gradinitele bucurestene, astfel incat sa putem sa dam posibilitatea cat mai multor bucuresteni de a-si duce copiii la gradinita. Pe de alta parte, tot privind suplimentarea numarului de locuri pe care gradinitele le au, avem si posibilitatea de a face in asa fel incat numarul copiilor la grupa sa fie diminuat, pentru ca actul educational al profesorilor pentru invatamantul prescolar sa fie cat mai corect, existand posibilitatea ca fiecare gradinita sa-si faca propria politica de organizare".

Potrivit sefului ISMB, Bucurestiul se afla in imposibilitatea de a putea aviza favorabil cererile tuturor parintilor care doresc sa isi inscrie copiii la gradinita, lucru care se intampla dintr-un motiv "obiectiv" - lipsa de spatiu fizic pe care il au gradinitele.

"Indiferent cat de mult ne-am dori sa putem primi toti copiii care doresc sa inceapa cursurile unei gradinite, nu aveam posibilitatea fizica sa-i introducem pe toti in acest sistem. Se pare ca in fiecare an aveam un numar de 7.000 -8.000 de cereri pe care nu puteam sa le avizam favorabil. Acest lucru, odata cu aparitia clasei pregatitoare la scoala, va duce la o suplimentare, practic, a numarului de locuri in gradinite, dand posibilitatea ca acel deficit de numar de locuri pe care noi il avem la nivelul municipiului Bucuresti sa fie semnificativ redus", a explicat inspectorul general.

In Bucuresti exista 179 gradinite si scoli cu invatamant prescolar de stat.