Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat joi ca, pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania au semnat documente ce dovedesc lipsa pretentiilor teritoriale intre ele. "Este evident ca Romania cauta solutionarea rapida a unei probleme care nu se pune pe masa negocierilor ca o pretentie teritoriala. Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei vorbeste de o problema nesolutionata, si nu de o pretentie teritoriala", a afirmat presedintele bulgar, citat de Agerpres.

Rosen Plevneliev a precizat ca asemenea probleme, care exista de 20 de ani, nu sunt pretentii teritoriale si nu pot fi rezolvate prin interviuri televizate, adaugand ca exista o comisie interguvernamentala care isi va face treaba. Plevneliev a adaugat ca Bulgaria si Romania sunt vecini buni, lucru ce va fi dovedit tocmai prin solutionarea unor asemenea cazuri. In opinia presedintelui bulgar, cazul ar putea fi solutionat pana la data de 15 aprilie.

Ministrul roman al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a declarat marti seara, la emisiunea "24 intr-o ora" difuzata de Digi 24, ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele 2 state [n.r. Romania si Bulgaria]. E drept, este vorba de 17 km patrati, nu e foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate."

Ministrul a precizat ca este vorba despre o problema mai veche ce face parte dintr-o serie de aspecte nesolutionate ce trebuie abordate in discutiile cu vecinul sudic. "Vreau sa va spun ca nu am intrat noi, Romania, intr-o etapa revendicativa, oarecum de neinteles. Pur si simplu sunt teme care au ramas nesolutionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natura politico-juridica, pe care dorim sa le rezolvam in interesul raporturilor de buna vecinatate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni sa se supere sau sa se enerveze, pentru ca repet, sunt domenii de interes national pentru ambele state si care la un moment dat ar trebui sa fie rezolvate pentru ca iata apar, sa spunem, probleme de exploatare, de concesiune", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Litigiul dintre Romania si Bulgaria pentru o zona din Marea Neagra, anuntat de ministrul Afacerilor Externe, se refera la o zona de aproximativ 300 de kilometri patrati. Surse diplomatice au declarat pentru HotNews.ro ca Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi. Suprafata aflata in discutie s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.

Potrivit surselor diplomatice, Romania va duce litigiul in fata Curtii de la Haga daca nu se va ajunge la o intelegere la urmatoarea runda de negocieri.