Incepand cu data de 1 aprilie, Ginkgo Biloba, Eritropoetina si Endorspeina vor putea fi prescrise doar pentru indicatia de baza pentru care producatorii au inregistrat medicamentele, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Agerpres. Secretarul de stat in MS a precizat ca in 2011 s-au cheltuit pentru prescriptia Ginkgo Biloba 16 milioane de euro.

Astfel, cele trei medicamente vor putea fi prescrise doar pentru urmatoarele afectiuni:

  • Ginkgo Biloba va fi prescris pentru Alzheimer. Potrivit secretarului de stat, medicamentul nu are studii de eficacitate si pentru alte afectiuni.
  • Eritropoetina va fi prescris numai pentru insuficienta renala cronica
  • Endorspeina va fi prescris numai pentru afectiunile pulmonare obstructive cronice.

Dr. Cepoi a precizat ca, la ora actuala, Agentia Nationala a Medicamentului si comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii verifica si identifica si celelalte produse care sunt prescrise in afara autorizatiilor de punere pe piata.

"Mai avem in vedere si unele produse al caror raport cost/beneficiu justifica compensarea lor la nivel de risc pe care il acopera. Dupa finalizarea analizelor vom efectua un studiu de impact pentru a estima nivelul economiilor realizate si redistribuirea lor pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamente", a declarat secretarul de stat in MS.

Modificarile facute de Minister reprezinta primele masuri privind revizuirea pachetului de baza recomandate de raportul Institutului Britanic NICE.

Potrvit secretarului de stat, specialistii britanici au inaintat doua categorii de recomandari: unele ce se pot implementa intr-un timp scurt si pentru care au inceput deja demersurile si altele care vor fi implementate intr-un timp mediu.

In ceea ce priveste cresterea eficientei asistentei medicale in spitale, se are in vedere, conform prevederilor specialistilor britanici, reducerea duratelor medii de spitalizare pentru anumite afectiuni, ca de exemplu cazuri de chiuretaj, de diagnostic si histeroscopie de diagnostic, dezvoltarea asa numitelor stenturi farmacoactive in anumite conditii specifice.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a lansat vineri, in dezbatere publica, un proiect de Ordin privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 - 2012, aprobat prin Hotararea Guvernului 1.389/2010.

Astfel, potrivit actualelor reglementari, in prezent, la cardiologie, media spitalizarii este de 8 zile si se va reduce la 7 zile, din media raportarilor de catre spitale pe 2011. La interne, spitalizarea ar urma sa se reduca de la 8 zile la 7 zile.

De asemenea, trebuie sa se cunoasca costurile reale din sistemul spitalicesc si reevaluarea si adaptarea DRG (sistemul de plata al serviciilor medicale din spitale), in conformitate cu costurile reale din unitatile sanitare, a declarat dr. Cepoi adaugand ca se lucreaza la o revizuire a sistemului DRG si ca, dupa ce se vor cunoaste costurile reale, se va recalcula valoarea relativa a DRG.

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, aceasta are o prevazuta cresterea veniturilor medicilor de familie cu 15% prin majorarea punctului per/capita de la 3 lei la 3,5 lei, a declarat secretarul de stat in Minister.

Dr. Cepoi s-a referit si la faptul ca exista si puncte de vedere care ar spune ca plata sa se faca per/serviciu in ideea monitorizarii mai buna a bolilor cronice si raportarea corecta a medicilor de familie.

  • Prima runda de consultari cu privire la elaborarea proiectului de lege a sanatatii a luat sfarsit

Secretarul de stat in MS a mai precizat ca prima runda de consultari cu privire la elaborarea proiectului de lege a sanatatii s-a incheiat.

El a spus ca au fost peste 30 de intalniri si discutii cu asociatii profesionale, asociatii de pacienti, reprezentanti ai spitalelor, ai societatii civile, organizatiilor sindicale, partidelor politice, Academiei de Stiinte Medicale, fiind structurat materialul pentru demararea proiectului de lege.

Dr. Cepoi a subliniat ca primul capitol, cel mai important, care se are in vedere este finalizarea stabilirii modului de organizare a asigurarilor medicale. Termenul propus pentru finalizarea acestui capitol este jumatatea lunii aprilie.

Secretarul de stat a reliefat ca din dialogurile pe care le-a avut in cadrul intalnirilor a reiesit ca se doreste un sistem de asigurari mixt public privat, in care fiecare persoana sa aiba posibilitatea de a alege asiguratorul atat pentru pachetul de baza, cat si pentru asigurarea voluntara.

El a accentuat ca asigurarea principiului solidaritatii se poate respecta exclusiv prin mentinerea obligativitatii asigurarilor de sanatate, dar este necesar ca statul sa intervina financiar pentru acoperirea costurilor cu serviciile medicale si medicamente necesare categoriilor de persoane pentru care sa isi asume constitutional sprijinul. Dr. Cepoi a dat asigurari ca noua lege va respecta principiul universalitatii, toti cetatenii avand dreptul la serviciile medicale.

De asemenea, asiguratul poate sa isi aleaga un asigurator public sau privat atat pentru asigurarea de baza cat si pentru cea suplimentara. Potrivit secretarului de stat, MS va trebui sa garanteze ca asiguratul nu are niciun risc daca se asigura public sau privat, pentru aceasta urmand sa fie stabilite anumite standarde.

In ceea ce priveste modul de functionare a spitalelor, in urma dezbaterilor a reiesit ca majoritatea opteaza ca spitalele sa fie organizate ca fundatii sau unitati publice cu autofinantare, considerandu-se ca acestea pot sa asigure o crestere flexibila a schemei de personal, a resurselor spitalului si calitatea serviciilor. Plata medicilor se va face in functie de performanta si calitatea serviciilor medicale.

Secretarul de stat in MS a precizat ca vor fi alese cateva spitale pentru o monitorizare-pilot, spitale care vor fi organizate ca fundatii pentru a identifica eventualele disfunctionalitati, care pot sa apara.

Potrivit reprezentantului MS, se intentioneaza ca pana in luna iunie proiectul de lege sa fie finalizat de expertii din minister.

  • Context

Amintim ca MS se afla in faza de revizuire a pachetului bazal de servicii, in conformitate cu acordul pe care Romania l-a incheiat cu organismele internationale. Ministerul Sanatatii propune un proiect de hotarare de Guvern prin care va fi modificata lista medicamentelor compensate si gratuite pentru trei denumiri comune internationale, relateaza Mediafax. Intr-un comunicat de presa al MS se mai arata ca institutia a realizat si un proiect de ordin in care propune modificarea duratei de spitalizare pentru diferite afectiuni. Documentele au fost lansate vineri in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Sambata, la Oradea, Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, referitor la revizuirea pachetului de servicii medicale de baza, ca acesta nu scoate din liste niciun medicament ori serviciu medical, dar reglementeaza accesibilitatea si reduce durata de spitalizare pentru anumite afectiuni: "Este o creatie comuna impreuna cu niste specialisti din Anglia, studiul a inceput in septembrie 2011 si, in aceasta etapa, pachetul de baza revizuit inseamna ca practic nu se atinge niciun fel de serviciu, niciun medicament nu este eliminat din pachetul de baza, dar accesibilitatea este foarte bine reglementata", a afirmat Ritli Ladislau intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Ministrul Sanatatii a vorbit, cu acest prilej, si despre noua lege a sanatatii: "Noi suntem extrem de prudenti, asta e adevarat. Pentru ca este esecul din decembrie care nu vrem sa se repete, aceasta lege trebuie sa fie foarte profunda. Repet cuvintele profesorului Astarastoae: Legea sanatatii este a doua dupa Constitutia tarii, deci nu ne permitem sa fim superficiali".

Ministrul a precizat ca pentru noua lege exista un serviciu condus de un secretar de stat, un program de consultari publice, cu peste 32 de institutii, cu un program saptamanal riguros, dezbaterile fiind postate si pe site-ul ministerului, consultari avand loc chiar si cu comisia de specialitate din parlament.

Citeste si: