​​ANALIZA Ce spun specialistii despre modificarea Legii urbanismului: liber la mall-uri si cartiere rezidentiale, terenurile sub 3.000 mp devin neconstruibile

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2012, 20:34 Actualitate | Esenţial


Zona din Bucuresti, cu locuinte mici, nereglementata
Foto: Hotnews
Mall-uri, cartiere rezidentiale si parcuri industriale sunt singurele investitii pe care le mai pot face investitorii care au un teren liber si nu au reusit sa-si aprobe un Plan Urbanistic Zonal care sa prevada alta functiune, pana la 1 februarie 2012. Ceilalti, vor putea construi doar ce prevede Planul Urbanistic General si Planurile Urbanistice Zonale care se afla in vigoare. Cu aceste prevederi, Ministerul Dezvoltarii doreste sa inlature specula imobiliara si sa incurajeze investitorii seriosi. Pe langa intentiile bune, aceasta lege are si efecte negative. In Bucuresti sunt terenuri pe care, fara un Plan Urbanistic Zonal, nu se poate construi nici macar o casa cu doua camere, decat daca administratia locala reglementeaza terenul. Cum sunt sute de astfel de cereri, este greu de crezut ca primaria va putea face atatea Planuri Urbanistice Zonale. Mai ales ca, la Primaria Capitalei nu mai exista centrul de proiectare. De asemenea, s-au restrans foarte mult zonele unde se pot construi cladiri de birouri. Vezi ce proprietati sunt afectate.

 • Citeste aici textul OUG7/2011
Potrivit articolului 32 din OUG 7/2011, intrata in vigoare de la 1 februarie 2012, investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale "numai in situatia solicitarii construirii de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, in situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 m2 pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 m2 pentru functiuni de servicii sau productie". In rest, intr-un raspuns solicitat de HotNews.ro, Ministerul Dezvoltarii sustine ca "se pot realiza orice fel de investitii care respecta Planul de Urbanism General sau Planurile de Urbanism Zonale si de Detaliu legale si aflate in vigoare".

Oana Radulescu, fost arhitect-sef al sectorului 1 al Capitalei si urbanist, sustine ca exista terenuri pe care nu se va mai putea construi nimic fara aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal. Sigur, daca beneficiarii nu doresc sa faca mall, parc tehnologic sau industrial. Iata terenurile care se incadreaza in aceasta categorie:

- Planul Urbanistic General stipuleaza ca, pentru terenuri in suprafata de peste 3000 mp este obligatoriu sa se faca un Plan Urbanistic Zonal. Deci daca ai un astfel de teren, si nu vrei sa faci cele trei functiuni prevazute de legiuitor, nu ai voie sa construiesti. Ca sa-si faca terenurile construibile, proprietarii le vor dezmembra si isi vor autoriza cate o constructie pe fiecare parcela, ajungandu-se la o situatie negativa, constructiile fiind facute fara planificare urbana. Sau, pot astepta sa faca administratia local un PUZ, cand va avea bani si personal.

- exista in Bucuresti si in tara unitati teritoriale de referinta (n.r. zone mari din oras), nereglementate, pentru care Planul Urbanistic General te obliga sa faci, pentru a construi, indiferent de suprafata terenului, un Plan Urbanistic Zonal. Este cazul marilor incinte industriale, al suprafetelor de teren introduse in intravilanul localitatilor ulterior momentului 1990. Aceste suprafete nu pot fi construite in acest moment decat daca faci cele trei functiuni propuse de legiuitor sau poti astepta sa reglementeze administratia locala terenurile.

- exista Planuri Urbanistice Zonale pe suprafete mari de teren, care si-au incetat valabilitatea. Timp de 5 ani ele si-au produs efecte, construindu-se in baza lor intr-un anumit mod, respectandu-se un set de reguli. In multe cazuri au constutuit deja un tesut urban, cu o anumita inaltime, un anumit procent de ocupare al terenului. Vine momentul incetarii valabilitatii PUZ si dintr-o data, pe un teren ramas neconstruit intr-un astfel de ansamblu, proprietarul nu mai poate construi acelasi lucru ca si vecinii sai. Sau, poate construi ce spune Planul Urbanistic General, obiecte care nu se vor mai potrivi cu ce s-a ridicat in jur.

- in afara de zonele in care Planul Urbanistic General prevede amplasarea cladirilor de birouri (zonele mixte, si zonele centrale), si terenurile pe care s-a aprobat deja un Plan Urbanistic Zonal care prevede aceasta functiune, pe restul terenurilor nu se mai pot construi cladiri cu asemenea functiuni.

Ce spune Ministerul Dezvoltarii, institutia care a promovat modificarile la Legea Urbanismului:


Legat de acest observatii ale specialistilor in urbanism, Ministerul Dezvoltarii a facut urmatoarele precizari, intr-un raspuns oficial remis HotNews.ro:

"Urbanismul derogatoriu si statutul planului urbanistic zonal a suscitat discutii aprinse si rezerve din partea expertilor internationali referitor la posibilitatea ca el sa poata garanta dezvoltarea urbana durabila a localitatilor (si implicit a comunitatilor). Desi s-a incercat o reformare a sa prin OUG27/2008, in continuare practica ne-a dovedit ca PUZ-ul a ramas un instrument derogatoriu, care impunea interesul unui privat in dauna interesului general. In multe situatii Planul urbanistic zonal a fost restrans la limitele unei singure parcele, devenind in fapt un instrument prin care Planul urbanistic general este modificat saptamanal printr-o multitudine de interventii punctuale care nu privesc orasul in ansamblul sau, procedura care compromite dezvoltarea echilibrata si coordonata a orasului, datorita eliminarii elementelor de stabilitate si predictibilitate necesare atat politiclor publice urbane, cat si asigurarii unui climat investitional stabil.

Ceea ce nu se intelege suficient de bine atunci cand se discuta pro sau contra posibilitatilor de derogare prin planuri de urbanism de catre orice investitori privati este faptul ca atunci cand se aproba un plan de urbanism care modifica fundamental o parte mai mica sau mai mare dintr-un cartier (ex. un bloc de P+8 intr-o zona de P+1), practic se aproba crearea unei presiuni sporite pe infrastructura existenta ¬ si aici vorbim atat de  retelele de  apa si canalizare, cat si de infrastructura sociala si de sanatate.  Construirea unui grup de blocuri care aduce 3000 de persoane intr-o zona inseamna inca 3000 de persoane care vor utiliza aceleasi scoli, gradinite, crese, spitale, strazi si care deja sunt supraincarcate in raport cu necesitatile. Chiar daca urbanistul care elaboreaza documentatia initiata de un investitor privat deseneaza pe hartie strazi largite, scoli si spitale noi, in fapt ceea ce ii sta acelui privat in putere este sa isi realizeze numai propria investitie pe terenul aflat in proprietatea sa, restul devenind actiuni ce vor trebui bugetate de administratia publica locala.

Totodata, in contextul in care, teoretic, in fiecare saptamana puteau fi aduse modificari majore planificarii urbane a localitatilor, devine imposibila elaborarea unor politici urbane coerente, realizarea unor proiecte de infrastructura tehnica si sociala, proiectarea unor spatii publice de calitate, care sa implementeze in mod coerent viziunea de dezvoltare spatiala.

In egala masura, lipsa bazelor de date urbane si lipsa unui aparat de specialitate corespunzator la nivelul administratiilor publice locale face aproape imposibila gestionarea si operarea in timp real a tuturor modificarilor aduse PUG  prin PUZ-uri sau PUD-uri".


Care este motivul pentru Ministerul Dezvoltarii a modificat Legea Urbanismului


-  clarificarea responsabilitatilor si atributiilor administratiei publice de specialitate;
-  consolidarea rolului autoritatilor publice de garant al dezvoltarii durabile si coerente a teritoriului national;
- reducerea drastica a practicilor urbanismului derogatoriu;
- descurajarea si eliminarea practicilor de modificare a reglementarilor urbanistice existente pentru intrarea in legalitate a unor constructii ilegale;
- clarificarea modului de prelungire a termenelor de valabilitate ale planurilor urbanistice generale;
- introducerea unor facilitati pentru localitatile mici, care in prezent sunt lipsite de resurse umane si financiare;
- corelarea nevoilor de dezvoltare a municipiilor si oraselor cu necesitatea dezvoltarii localitatilor din imediata vecinatate a acestora.

Cum afecteaza Legea urbanismului piata imobiliara:

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: "In forma actuala, Legea urbanismului accepta derogari pentru: parcuri industriale, parcuri tehnologice, super magazine, hipermagazine, parcuri comerciale. Toate aceste functiuni au un impact major asupra orasului si in special asupra traficului. O alta problema este faptul ca, pentru construirea oricarei tip de imobil, Planul Urbanistic General prevede obligativitatea intocmirii unor Planuri Urbanistice Zonale  in zonele de locuinte joase, putin sistematizate. In acest moment cei care au terenuri in aceste zone nu mai au nicio sansa sa construiasca, decat daca primaria decide sa faca un Plan Urbanistic Zonal acolo. Articolul 32 trebuie neaparat modificat deoarece ii avantajeaza pe cei care vor sa construiasca supermarket-uri si dezavantajeaza pe cei care vor sa construiasca locuinte mici si birouri. Parerea mea este ca  legea trebuie sa permita initiativa de orice tip si cat mai simplificata pentru orice fel de investitie rezonabila. Asa cum este formulata, pe alocuri este exesiva, pe de alta parte este mult prea permisiva. Impactul asupra pietei este greu de masurat insa, dupa parerea mea, exista o stopare evidenta si vor fi efectate investitiile de mici dimensiuni, nu cele de mari dimensiuni. Pana la urma cea mai mare a pietei  imobiliare, care duce la dezvoltare economica este in zona investitiilor mici si medii ca si in cazul IMM-urilor. Baza unei economii sanatoase este mai repede IMM-ul decat marile corporatii, mai ales in Romania"


Sorin Gabrea, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei: "Eu am facut imediat dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta 7/2011, care modifica Lega Urbanismului, o analiza a implicatiilor care decurg din ea. Cel mai grav lucru este ca se schimba foarte des legea. Al doilea lucru grav este ca apar niste evidente inechitati si dezechilibre in ceea ce priveste accesul la reglementare. Se impun aceste limitari ca si cum toate reglementarile de urbanism ar fi perfecte si stabile si impecabil executate, ca sa nu mai fie nevoie de Planuri Urbanistice Zonale. Noi nu avem cadastru si o carte funciara functionala. Deci, ca si cum totul ar fi impecabil se stabileste ca initiativa in ceea ce priveste realizarea unor documentatii de urbanism, temei pentru proiecte, este acceptabila numai pentru cateva domenii si cateva subiecte, toate de mare anvergura: hipermarketuri, parc tehnologic, cartier rezidential, parc comercial. Dintr-o data, cel care se afla intr-o zona cu locuinte marunte si vrea sa-si aduge o camera, sa-si modifice forma acoperisului, nu mai poate sa faca nimic. El asteapta pana cand primaria o sa aiba mijloacele financiare si mijloacele legale, institutionale sa poata sa-i inteleaga oful si sa-l asculte pe cetatean. Aceasta lege da posibilitatea de reglementare doar marilor investitori, nu si pentru realizarea problemelor marunte. De asemenea, in Bucuresti, avem situatia zonelor industriale care au disparut. Ce sa fac pe aceste terenuri daca nu fac supermarket sau cartier rezidential? O mare anomalie este inhibarea proiectelor de birouri. Nu mai ai voie sa faci birouri. Toata lumea este de acord ca in starea de lucruri de acum, din Romania, Planurile Urbanistice Generale au caracter preponderent director. Asta inseamna ca si instrumentul care inseamna PUZ, si care intai de toate este menit sa clarifice si sa faca reglementare pe zone detaliate, trebuie sa ramana in continuare ca instrument de lucru".


Oana Radulescu, urbanist:
"Cand a facut aceasta lege, legiuitorul a pornit de la premisele unei hotii generalizate si nu da nici un gir profesionistilor. Documentatiile de urbanism nu sunt obligatoriu de derogare. Ele pot detalia niste reglementari existente sau pot stabili o reglementare noua acolo unde ea nu exista. Cred ca actuala legislatie, din dorinta de a stavili un sir de abuzuri, a interzis nu prea mult, ci tot. Asta, in general, este solutia celui care n-are solutii. O alta consecinta este ca profesiunea de urbanist dispare. Generatii de absolventi ai facultatii de profil au doar varianta inregimentarii in administratia publica sau in invatamantul specific".

Marius Ghioca, senior business analyst:
"Faptul ca Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai putea fi solicitate de proprietarii de terenuri decat in cazuri de construire a unor obiective de interes major va genera mai multa disciplina in domeniul autorizarii constructiilor, dar va modifica si structura pietei terenurilor. Astfel, terenurile fara PUZ aprobat la momentul intrarii in vigoare a noilor modificari legislative vor fi mai greu vandabile, motiv pentru care vor exista in continuare reduceri de preturi dar si o crestere a timpului de tranzactionare. De asemenea, terenurile avand parametri urbanistici foarte vechi vor putea suferi scaderi suplimentare de pret. In acest context sunt avantajati cei care detin terenuri cu PUZ deja aprobat, acestia putand solicita preturi de vanzare mai ridicate. Cresterea timpului de tranzactionare cu terenuri va genera o intarziere a livrarii de noi imobile pe piata, se va reduce oferta si astfel ar putea exista usoare crestei ale preturilor de vanzare ale imobilelor si ale chiriilor. Deocamdata nu am sesizat in piata reactii semnificative legate de aceste modificari legislative, insa cu siguranta se vor resimti incepand cu a doua jumatate a anului"

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul
: "In sfarsit piata imobiliara poate sa functioneze ca o piata adevarata. Se poate construi exact cit prevede Planul Urbanistic General si investitorul poate sa isi faca o socoteala din momentul achizitiei terenului. Pana acum investitorii care doreau sa respecte Planul Urbanistic General erau scosi din piata de cei care reuseau sa obtina derogari. O intreaga retea de intermediari la derogari ramine fara obiectul muncii si toate vaicarelile mediatice vin din aceasta retea. E inadmisibil sa sustina ca se blocheaza dezvoltarea pentru ca toata lumea e obligata sa respecte legea locala, adica Planul Urbanistic General. Ramane intr-adevar o posibilitate de derogare pentru marile investitii, cu care nu suntem de acord. Primariile au bani, si in cazurile exceptionale in care nu au, pot interveni consiliile judetene, pentru a plati proiectele urbanistice in interesul binelui public si a nu sta la vointa investitorului"


Ministerul Dezvoltarii:
"Ordonanta 7/2011 si-a propus sa introduca atat in legislatie, cat si in practica, o serie de elemente de normalitate in raport cu ceea ce inseamna astazi urbanism, planificare si  dezvoltare urbana in spatiul european, principii asumate de guvernul Romaniei prin semnarea unor documente precum Carta de la Leipzig privind orasele europene durabile sau declaratia de la Toledo privind regenerarea urbana integrata. Am avut sansa sa discut atat cu numerosi investitorii seriosi,  care nu vor doar un castig maximal cu eforturi minimale, cat si cu reprezentanti ai Comisiei Europene care lucreaza pe probleme de piata interna si am constatat  ca ceea ce doresc si unii si altii este acest cadru predictibil de dezvoltare, reducerea birocratiei si transparenta sporita in luarea deciziilor. Stabilitatea planificarii urbane creeaza o stabilitate si o predictibilitate a investitiilor si o securitate juridica sporita a acestora"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21046 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  ba e foarte bine (Joi, 8 martie 2012, 21:21)

  Ana [anonim]

  Articolul asta e urechist, plin de prostii si de neadevaruri. Parca vad ca acum incep oamenii sa se plinga ca nu isi mai pot construi case.
  Incerc sa va zic foarte scurt: orice om obisnuit va putea construi orice; nu vor mai fi posibile: cartiere fara strazi si trotuare, inghesuite pe 1500 mp; blocuri intre case; fabrici intre case- adica smecheriile celor aflati deasupra legii. Se interzice urbanismul derogatoriu, adica ala de facea sa se aprobe cu un PUZ inca 10 etaje in plus peste vecini. In rest, se va putea construi orice in conditiile stabilite prin PUG, ca in orice tara civilizata.
  Pentru urbanistii care au spus prostiile de mai sus: cititi, ma, intii ordonanta aia, dati-l incolo de profesionalism.
  • -1 (1 vot)    
   Catiusa (Vineri, 9 martie 2012, 8:40)

   Catiusa [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Nu este deloc urechist. O sa scriu astazi despre proiectele care au fost aprobate la ultima comisie de urbanism care a avut loc saptamana trecuta: trei mall-uri, doua cartiere rezidentiale si o mizerie pe kiseleff. Unul dintre cartierele rezidentiale avea un puz pe parcela, lipit de niste blocuri cu zece etaje. Ideea este ca marile proiecte, nocive pentru oras, oricum vor primi derogare si se vor face. Inclusiv in zonele protejate. Insa, sunt cateva probleme la care nu v-ati uitat:
   - sunt foarte multe terenuri in bucuresti, nereglementate, mai ales in zonele cu locuinte mici. Nefiind nereglementate, indiferent ce construiesti, nu se poate
   - sunt fostele fabrici care pe pug sunt zone industriale. Pentru a le schimba functiunea, trebuie facut PUZ. Nu poti face PUZ decat daca faci mall sau cartier rezidential. Nu este in regula. Daca vreau sa fac spital, universitate, birouri, etc. Nu pot sa fac.
   • 0 (4 voturi)    
    nu e chiar asa (Vineri, 9 martie 2012, 10:59)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui Catiusa

    Ordonanta nu zice "mall", zice functiune de servicii. Spitalul, biroul etc. pot fi tratate ca functiuni de servicii.
    Daca pe PUG terenul apare ca zona industriala, el ramine zona industriala. E vorba de interactiuni intre functiuni: nu poti pune un spital intre doua depozite de materiale de constructii. Asta e rolul PUG, de a reglementa aceasta chestiune. De ce as transforma zonele industriale in altceva? Doar pentru ca e o moda distructiva a ultimilor 20 de ani? Punem birouri in loc de fabrici si fabrici intre case?
    Nu e nevoie ca zonele de care vorbiti- cu locuinte mici etc.- sa fie reglementate suplimentar PUG. Regimul lor va ramine cel din PUG, de ce as face PUZ pentru o casa?
    A, daca vreau acea casa intre fabrici, evident am o problema. Nu se poate.
    De curind s-a revoltat un cetatean in fatza mea ca nu isi poate face casa pe un teren extravilan, pe care deja il cumparase. Ei bine, nu, nu se poate orice. Trebuie ca oamenii sa inceapa sa inteleaga aceste mecanisme ale relatiilor intre spatiu public- spatiu privat.
    • 0 (2 voturi)    
     R (Vineri, 9 martie 2012, 11:44)

     catiusa [anonim] i-a raspuns lui Ana

     Stiti la fel de bine ca si mine ca sunt foarte multe terenuri in Bucuresti pe care nu se poate construi fara PUZ. Si nu este vorba de derogari!
     La un search rapid am gasit trei astfel de cazuri.
     Si problema de fond ramane, se fac in continuare derogari pentru centre comerciale, cartiere rezidentiale si parcuri tehnologice.
     Nu se mai fac doar pentru birouri!
     Cat despre industrii, in cate tari civilizate ati vazut industrii in mijlocul orasului? Terenurile fostelor fabrici nu pot ramane asa! Legislatia europeana nu mai permite!
     • +1 (1 vot)    
      e altceva (Vineri, 9 martie 2012, 13:04)

      Ana [anonim] i-a raspuns lui catiusa

      Asta e o discutie mult mai ampla- ce se intimpla cu anumite terenuri, cum se construiesc marile dezvoltari, ce se intimpla cu terenurile ramase de izbeliste.
      Raminind la chestiunea ordonantei: nu exista terenuri nereglementate. Ele sint reglementate prin PUG. Daca anumite terenuri necesita PUZ, este pentru ca se cere schimbarea conditiilor din PUG, iar asta nu e neaparat o chestiune de dorit. Sigur ca unui om care are teren in zona de locuinte mici (P, P+1) si vrea sa isi faca acolo bloc P+5, obligatia respectarii PUG ar putea sa nu ii convina, dar asta e.
  • -1 (1 vot)    
   Raspuns (Vineri, 9 martie 2012, 8:44)

   Catiusa [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Daca Planul Urbanistic General ar fi facut bine, aceasta lege ar fi perfecta, insa, sa stai sa astepti ca primaria sa faca 1000 de PUZ(in acest moment nu are nici bani, nici personal) ca tu sa poti sa-ti construiesti terenul, nu mi se pare in regula. Mai ales ca nu vrei sa faci un turn sau ci e stie ce lucru odios. Poate vrei sa faci un bloc de patru etaje sau o casa.
   • +1 (1 vot)    
    tocmai (Vineri, 9 martie 2012, 11:02)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui Catiusa

    Tocmai ca aceasta ordonanta nu priveste micile investitii, care se supun reglementarilor PUG. Nici vorba sa aiba vreo legatura cu o casa.
    Dimpotriva, reglementarea a orice prin PUZ-uri derogatorii la PUG e distructiva. Trebuie sa inceteze aceasta practica. O spun cu oarecare greutate, pentru ca din asta traiesc; totusi, trebuie sa inceteze. PUG trebuie sa devina lege, iar PUZ trebuie sa fie ceva exceptional.
  • 0 (0 voturi)    
   PUG (Vineri, 9 martie 2012, 9:36)

   pfize56 [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   Si ce se intampla cu localitatile care nu au PUG?
   Eu am un teren de 2000 mp in zona de case , vreau sa construiesc o casa absolut normala si de 1 an nimeni nu imi aproba PUZ , pentru ca eu ca persoana fizica nu mai am voie sa il cer numai daca am ami mult de 10000 mp , iar primaria nu are bani si angajati sa il faca!
   • 0 (0 voturi)    
    nu e asa (Vineri, 9 martie 2012, 11:09)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui pfize56

    Nici vorba de asa ceva.
    1. Acolo unde inca nu s-a actualizat PUG, ori se merge in continuare pe PUG vechi, ori se emite CU de la Consiliul Judetean. Din practica iti spun ca, de regula, functioneaza prima varianta.
    2. O casa normala in zona de case pe un teren de 2000 mp se construieste fara PUZ. Daca e zona de case si apare ca atare in PUG, nu iti va cere nimeni PUZ (nu ti-ar fi cerut oricum, nici inainte, nici dupa ordonanta). Cel mult, iti cerea PUD daca voiai sa schimbi functiunea terenului- sa iti faci pensiune intre case, de exemplu.
    Chestiunea cu cei 10 000 mp se refera la EXTINDERE INTRAVILAN. Atit. Nu se mai permite extinderea intravilanului in orice conditii, ci doar in aceste conditii: cartier de locuinte de minim 10 000 mp; functiune de servicii de minim 5 000 mp. Sigur nu e zona de case in extravilan, ca sa fii tu impiedicat sa iti construiesti casa.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu stiu ce vrea pfize56. (Vineri, 9 martie 2012, 11:30)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Ana

     Am impresia ca vrea sa construiasca fara proiect si fara autorizatie de constructie.Ce vrea el,stie orice proiectant,ce si cum.Poate nici nu este proprietar!
  • 0 (0 voturi)    
   dar cu cele existente ce facem? (Vineri, 9 martie 2012, 9:55)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Ana

   De acum va fi bine, OK!
   Dar ce facem cu blocurile deja rasarite intre case, sau cu cartierele rezidentiale de acum gata, cu vile frumoase, dar cu "strada" lata de 3m, fara trotuare si fara utilitati, pe care autospeciala pompierilor nu poate sa intre?!
   • 0 (0 voturi)    
    NU RASPUNDE NIMENI? (Vineri, 9 martie 2012, 13:16)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    s-a distrus deja tot Bucurestiul...
    Erau niste strazi cu trotuare, cu copaci, cu verdeata, cu curti cu gradini de flori. In locul lor s-au construit imobile cu sectiunea egala cu fosta curte, ca rezultat pe toata strada nu a mai ramas niciun copac, nicio curte si cladirile nu au soare fiind la 1 metru una de alta.
    Cine a putut sa aprobe asa ceva>?
  • +1 (1 vot)    
   gresesti (Vineri, 9 martie 2012, 10:35)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui Ana

   nu e urechist articolul. e copiat cu punct si virgula dupa dictare, de la marii specialisti in puz-uri derogatorii si puz-uri pe parcela, precum domnul gabrea. dispare un bussiness rusinos la care s-au pretat zeci de ani, arhitecti lipsiti de etica, membri in comisii tehnice corupte pana la maduva.

   articolul dezinformeaza grosolan. de ce sunt neconstruibile terenurile sub 3000 mp? nu e obligatia si interesul primariei sa comande puz-uri pentru tot teritoriul pe care il administreaza,
   sa-l dezvolte, sa incaseze taxe si impozite ? dealtfel toate primariile au comandat puz-uri pana acum pentru astfel de zone.
   e normal ca intr-o zona destructurata si nereglementata sa se faca sute de puz-uri de parcela? e mai normal ca intr-o zona nereglementata sa faca cativa posesori de terenuri agenda publica ? rusinoase notite, catiusa.
 • +7 (9 voturi)    
  revin (Joi, 8 martie 2012, 21:26)

  Ana [anonim]

  cum sa scrii, omule, in titlu ca terenurile de 3000 mp devin neconstruibile? Cum sa scrii o asemenea enormitate? Iti dai seama ca orice om care are un teren de 600-800-1500 mp si vrea sa isi faca o casa cade in disperare cind citeste aiureala asta?
  Oameni buni, nu e adevarat. Terenurile sub 3000 mp sint cit se poate de construibile si in conditiile ordonantei, stati linistiti.
  Doamne, ce prostie. Cititi, ma, ordonanta, inainte sa innebuniti oamenii.
  • 0 (4 voturi)    
   e o greseala (Vineri, 9 martie 2012, 0:06)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   e vorba de terenurile peste 3000 mp care necesita automat PUZ - deci nu se pot construi - pentru ca asa se spune in PUG. Deci cine are teren > 3000 mp ori face PUZ (si aici doar acele functiuni admise) ori nu construieste nimic. Asta este o mare problema a legii.
   Au vrut sa opreasca derogarea si au blocat tot. Legea e necesara dupa mine, dar forma ei lasa mult de dorit.
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 9 martie 2012, 7:49)

    xyz [anonim] i-a raspuns lui edx

    poate nu stii, ana, ca exista localitati cu PUG-ul expirat de 10 ani. Printre ele se numara si cateva orase mari, din primele 10, din Romania. Stiai ca in localitatile cu pricina e interzis sa se emita chiar si Certificate de Urbanism? Nu spun ca principiul care sta la baza ordonantei de fata nu e corect dar aplicarea e pur romaneasca, pompieristica si nu va face decat sa blocheze si mai tare un sector al constructiilor si dezvoltarii urbane aflata deja in buda. Documentatiile de tip PUZ pot fi initiate acum doar de primarii, care le vor initia la fel de bine si prompt cum le-au rezolvat si pe cele de PUG. Adica la Sf. Asteapta. Dealtfel daca ar fi existat buna credinta si responsabilitate in consiliile locale si birourile arhitectilor sefi nici nu ar fi fost nevoie de ordonanta in discutie. Pentru cine citeste Legea 350 este clar. Dar ca de obicei trebuie sa plateasca o tara intreaga pentru coruptia si trandaveala catorva sute de NESIMTITI.
   • 0 (0 voturi)    
    e clar ca e o greseala (Vineri, 9 martie 2012, 11:15)

    eva [anonim] i-a raspuns lui edx

    e o greseala in interpretare si se speculeaza pe tema asta. Ordonanta nu spune ca nu poti sa construiesti ce e in PUG deja prevazut sau in intravilanul localitatilor acolo unde am reglementari. Chestia cu 10000 mp sau 5000 cititi mai bine ca e vorba de extinderea intravilanului. Iar initiativa elaborarii puz-urilor este diferita de finantare. Nu vad sa fie interzise parteneriatele public/privat in finantarea documentatiilor de interes. Totul e sa definim corect interesul public.
 • +7 (7 voturi)    
  spectaculos (Joi, 8 martie 2012, 21:45)

  gaga [anonim]

  declaratiile arhitectilor sunt de o tendentiozitate senzationala !
 • -2 (8 voturi)    
  `De cand Nicusor Dan (Joi, 8 martie 2012, 21:54)

  milosh [utilizator]

  este specialist?Este matematician si nu specialist in urbanism!Ca s-a remarcat ca cel mai mare franar al lui Sorin Oprescu,asta se stie!Dar de cand nu mai e Udrea ministru,parca a devenit mai tacut domnul Nicusor!Cu domnul Petrescu nu are succesuri prea mari,se pare!
 • +8 (8 voturi)    
  In sfarsit ... (Joi, 8 martie 2012, 22:34)

  ioana [anonim]

  S-a terminat cu specula. E enervant sa nu stii, ca proprietar, ce poate sa se intample in zona in care ai achizitionat/achizitionezi ceva. Dai o caruta de bani sa stai intr-o casa cu parter si un etaj si te trezesti ca iti ia unul toata umbra cu un turn. Plus iti crapa toti peretii cand face groapa pentru parcajul subteran. Asta inseamna lipsa de predictibilitate deci nesiguranta pentru un proprietar/investitor. Vrem siguranta si civilizatie, inseamna ca trebuie sa respectam niste legi. SI mi se pare normal si ptr o extindere oricat de mica sa fie necesara o documentatie de specialitate si legi de respectat. Si pentru o vopsire a fatadei, de asemenea. In definitiv, cand ai achizitionat, trebuia sa-ti evaluezi corect situatia. Asta o sa ne faca mai responsabili cand achizitionam ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  PUG (Joi, 8 martie 2012, 23:47)

  intrebare [anonim]

  ... si PUG-ul nou cand apare? ... actualul a fost prelungit in decembrie 2010 pt 1 an, apoi prelungit in decembrie 2011...
 • -1 (1 vot)    
  E bine ca v-ati trezit dupa un an (Vineri, 9 martie 2012, 8:44)

  Ion [anonim]

  Eu am o casa si teren care e incadrata in clasa cladirilor publice.Conform noilor prevederi ar trebui sa o arunc la gunoi nu?O lege care a pornit de la o intentie buna dar care a fost facuta in spirit romanesc,total aiurea.
 • +1 (1 vot)    
  Pt Oana Radulescu (Vineri, 9 martie 2012, 8:57)

  Florin [anonim]

  Fii convinsa ca notiunea de urbanism e diferita de cea de arhitectura. Arhitectii au inventat inca din 1991 notiunea de "arhitect sef", apoi si-au schimbat numele facultatii adaugand "si urbanism", finalmente au acaparat domeniul.
 • 0 (0 voturi)    
  se pare ca toti (Vineri, 9 martie 2012, 13:14)

  eu [anonim]

  smecherii si-au fructificat deja investitiile imobiliare, abia acum intram in normalitate. Cam tarziu, Bucurestiul a fost batjocorit intre timp...
 • -1 (1 vot)    
  .. (Vineri, 9 martie 2012, 15:05)

  dea [anonim]

  foarte bine ca sunt liberi la mall-uri, cartiere rezidentiale si terenuri sub 3000 mp care devin neconstruibile...
 • 0 (0 voturi)    
  o intrebare (Vineri, 9 martie 2012, 16:02)

  mari [anonim]

  am un teren 90 mp in zona sect 1, deschidere 6 ml. pe teren exista un garaj. Credeti ca voi primi autorizatie de constructie pentru o casa p+1+m?
  Multumesc anticipat.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Vineri, 9 martie 2012, 16:46)

  ana [anonim]

  ce sa spun ca nu vor putea fi construite...mereu se modifica legi si tot asa.
 • 0 (0 voturi)    
  mic (Luni, 12 martie 2012, 13:16)

  micu [anonim]

  te contrazic, eu si vecinii mei putem sa ne construim case fara PUZ doar cu autorizatie si nu doar cu 2 camere , casa mea o sa aiba 4 camere si dependinte
  mai studiaza si nu dezinforma
 • 0 (0 voturi)    
  Construire casa in extravilan (Marţi, 13 martie 2012, 19:18)

  Geo [anonim]

  Deci daca cineva are 4.500 mp in extravilan la limita cu intravilanul si langa case/ drum, ce poate face ca sa construiasca o casa ? Face mai intai dezmembrare - sa fie sub 3.000 mp?
 • 0 (0 voturi)    
  construire in intravilan Bucuresti, sect 3 (Marţi, 23 iunie 2015, 11:41)

  florin [anonim]

  Salut,

  Am un teren ( 450mp) in sect 3 pentru care am depus cerere la primarie in vederea eliberarii CU cu PUD pt ca vreau sa imi construiesc o casa S+P+1. In asteptarea documentului in cauza, am vorbit cu inspectorul care se ocupa de lucrare si tocmai m-a informat ca i-a fost returnata de mai marii sefi pt k vezi doamne terenul se incadreaza in PUG la zona A2b (activitati industriale si de productie) si este necesar PUZ. Tin sa precizez ca sunt 12 parcele in areal si in acest moment pe 8 din ele sunt construite locuinte unifamiliale, restul fiind libere ca si a mea. Culmea este ca IOR (Institutul Optica Romana) care este gard in gard cu parcelele este incadrat la L3 (spatiu pt locuinte). Si uite asa se genereaza premizele de spaga sau de procese interminabile... Curat murdar...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by