"Romania nu este si nu va fi Belarus, Romania nu este si nu va fi Rusia. Romania este un stat, o societate, romanii sunt o natiune care au facut o optiune fundamentala si definitiva pentru Europa", a spus Crin Antonescu in PE, in dezbaterea Democratia romana. Abuz politic si reactia cetatenilor. El l-a criticat pe ambasadorul american la Bucuresti, pentru declaratia potrivit careia situatia din Romania este buna, pentru ca manifestantii de la Bucuresti "nu sunt impuscati de pe cladiri".

Liderii opozitiei la BruxellesFoto: ALDE

Un dialog intre putere si opozitie a avut loc marti dupa-amiaza, in sediul Parlamentului European de la Bruxelles, in dezbaterea la care au participat liderii partidelor din coalitia de opozitie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, ca reprezentant al guvernului, eurodeputati din principalele grupuri politice din PE si reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti.

Scopul principal al dezbaterii a fost, potrivit lui Victor Ponta si Crin Antonescu, de a arata ca manifestantii de la Bucuresti nu au iesit in strada pentru ca li s-au taiat niste bani, ci pentru ca au simtit ca democratia in Romania este in pericol, un scop atins, considera ambii politicieni.

In plus, ei au vrut sa arate ceea ce considera derapaje de la principiile si valorile europene si sa isi ia angajamentul, in fata familiilor lor politice europene, ca odata ajunsi la putere nu vor apela la aceleasi mijloace nedemocratice ca si actuala putere.

Iata principalele declaratii ale liderilor opozitiei si ale reprezentantului puterii:

Victor Ponta, liderul PSD, a sustinut discursul in limba engleza

  • Nu am venit aici, impreuna cu partenerii mei, sa ne plangem de Romania sau sa criticam Guvernul. O facem in Bucuresti si e suficient.
  • Vrem sa va informam corect si onest despre fapte pe care le consideram incalcari ale standardelor democratice.
  • Al doilea obiectiv e sa ii aparam pe cei care au iesit pe strazi in Romania, pentru ca au fost acuzati ca au iesit doar pentru ca li s-au redus niste bani, dar e nedrept sa spunem asta. Sunt in strada, la minus 15 grade, pentru ca vor standardele europene pe care le doream cand am aderat la UE.
  • Suntem in locul potrivit pentru ca PE e parlamentul meu. Sunt cetatean european si problemele trebuie dezbatute aici, in Parlamentul European.
  • M-as limita doar la trei fapte, care sunt imposibil de negat: alegerile democratice, modul in care legi importante sunt adoptate in Romania si legile electorale.
  • Guvernul roman a amanat alegerile care at trebui sa aiba loc in iunie. I-am spus premierului roman: putem sa fim de acord ca amani alegeri pentru ca sunteti intr-o pozitie precara. Ce mi-ai spune insa daca am fi noi la putere si am alege sa amanam alegerile pana in 2013?
  • In ultimul an si jumatate Guvernul a trecut 14 legi foarte importante - codul muncii, legea educatiei - prin asumarea responsabilitatii guvernului, nu prin dezbatere parlamentara. Nu am avut dreptul constitutional sa aducem amendament, nu am avut dreptul sa votam impotriva lor. Am depus motiuni de cenzura, dar parlamentarii puterii nu au votat. Aceasta procedura speciala, prevazuta de Constitutie doar pentru situatii speciale a fost folosita de doua ori in patru ani de guvernare social-democrata si de 14 ori in doi ani de guvernare.
  • Legea electorala e al treilea punct pe care vi l-as aduce in atentie. Pe 31 ianuarie nu stim cand vor fi alegeri, ce sistem electoral va fi pentru alegerile locale sau parlamentare. Nu cred ca un guvern cu 14% din intentia alegatorilor poate organiza alegeri.
  • Democratia a fost suspendata in Romania. Este un mare pericol pentru noi, ca tara europeana si nu trebuie sa acceptam explicatii. Am venit sa prezint faptele, sa apar oamenii din strazi nedrept acuzati ca protesteaza pentru salariu sau pensie si sa aratam familiei politice ca nu vream sa folosim aceleasi instrumente, ci ca vrem sa revenim la modul democratic de a guverna.
  • Am fost acuzat de guvern ca am cerut ca Romania sa fie pedepsita. Nu este adevarat, modul de a pedepsi un guvern e prin alegeri si sper ca Romania va avea alegeri libere din nou.

Crin Antonescu, liderul PNL, sustine discursul in limba romana

  • Spre deosebire de ceea ce reprezentantii puterii actuale de la Bucuresti cred, noi nu suntem aici pentru a ne plange, pentru a denunta sau pentru a cere ajutor.
  • Buna parte din clasa politica romaneasca si societatea sunt suficient de mature pentru a-si apara statul de drept si calitatea regimului democratic. Este motivul principal pentru care astazi suntem acasa impreuna cu dvs. toti, intr-o dezbatere care este despre Romania, dar e in fond si despre familia noastra mai mare, Europa. E o discutie in familie, despre realitati, perspective si, mai ales, riscuri.
  • Acum cateva zile presedintele Romaniei, intr-o interventie mult asteptata, spunea: Eu sunt un dictator? Nu sunt un dictator, pentru ca ma ataca multi de dimineata pana seara, in dezbateri la televizor. Ceea ce e adevarat. Sunt multi, 10-15-20 de oameni politici si 5-10-15 jurnalisti. Nu accept sa punem problema asa. Nu accept ca intr-o tara din UE cineva sa ne aduca astfel de argumente cum ca n-ar fi dictator. N-a spus nimeni ca in Romania e dictatura, ca presedintele Romaniei e dictator.Sigur ca am putea intreba cati functionari publici din Romania isi pot afirma public, linistiti, convingerile politice? Cati cetateni ai Romaniei pot sa-si afirme si manifeste convingerile politice fara sa se teama fara repercusiuni? Noi nu gasim acceptabil ca intr-o tara a UE in 2012 sa discutam daca este sau nu dictatura. Trebuie sa discutam calitatea si performanta acelui regim democratic.
  • Poate ca si dl. Lukasenko poate fi criticat de oponenti politici, cu siguranta ca si liderul Rusiei este criticat. Nu putem afirma ca acolo sunt democratii performante.
  • Dialogul cu opozitia e o amintire, dialogul cu sindicate si sindicatele sunt o amintire, dialogul cu societatea civila e aproape o amintire. Presedintele basescu spunea ca societatea de buna calitate sa iasa la rampa. Nu admitem ca societatea civila recunoscuta sa fie impartita in de buna sau de proasta calitate. Asta o pot face doar cei pe care ONG-urile sustin ca le reprezinta, nu liderul sistemului politic.
  • Acesti oameni care sunt in strada nu sunt in strada din cauza masurilor de austeritate economica,a cest lucru trebuie foarte bine inteles. Ele au fost luate in luna mai 2010. Masuri dintre cele mai dure, fara nicio indoiala cele mai dure din UE: reduceri salariale cu 25%, crestere spectaculoasa, de la 19 la 24% a TVA, inghetarea pensiilor, oricum destul de mici si multe masuri dramatice. Romanii nu au protestat atunci.
  • Protesteaza acum, nu pentru a cere recuperarea acestor drepturi salariale, pentru ca asa cum afirma acesti protestatari simt ca singurul castig cert al Romaniei dupa 20 de ani - garantiile pentru o societate democratica si un stat de drept - sunt in pericol. Pentru ca, de facto, si toata lumea vede, in Romania puterea s-a concentrat in mana unui singur om, iar principalul partid de guvernamant se comporta aidoma partidului stat pe care romanii il cunosc si nu il mai vor niciodata.
  • Aceste proteste sunt spontane, nu sunt organizate de opozitia politica si reprezinta varful aisbergului. iar nemultumirea majora, profunda, cauzele ei in societatea romanesca sunt foarte bine redate de cercetarile sociologice, sondajele facute.
  • Trebuie spuse cateva lucruri foarte simple: fiecare are dreptul sa isi aleaga sistemul politic inc are vrea sa traiasca si care i se potriveste. Romania nu este si nu va fi Belarus, Romania nu este si nu va fi Rusia. Romania este un stat, o societate, romanii sunt o natiune care au facut o optiune fundamentala si definitiva pentru Europa, cu valorile ei de familie si din aceasta familie Romania nu va iesi.
  • Se invoca faptul ca in toti acesti ani o putere reformatoare cu viziune si vointa a modernizat statul roman si ca opozitia, prezentata demult, inclusiv in forurile europene, drept retrograda, antireformista blocheaza acest proces de modernizare a statului.
  • Ar trebui sa ne intrebam ce inseamna modernitatea statului in Europa. (...) La Bucuresti se vorbeste despre statul iresponsabil, despre statul care nu are nicio raspundere, desi continua sa incaseze impozite, desi continua sa asume in numele cetatenilor sai decizii cruciale fara dialog, desi continua sa vorbeasca in termeni mussolinieni despre un conducator si un popor care trebuie sa il urmeze. Despre faptul ca cei care nu sunt de acord pot pleca si despre faptul ca statul nu are nicio obligatie fata de cetatenii sai. Daca asta e modernitatea statului, atunci in Romania are loc un proces de modernizare a statului pe care opozitia nu l-a sustinut.
  • In realitate, statul roman e mai putin modern ca oricand, e mai corupt ca oricand, e mai clientelar ca oricand, e mai putin eficient si mai costisitor decat oricand, mai putin de folos cetateanului platitor de impozite ca oricand.
  • Citez din ambasadorul SUA la Bucuresti care spunea, comentand aceste mici proteste: "Romania e bine, Romania merge bine, in Romania e progres pentru ca acesti manifestanti, spunea textual domnia sa, nu sunt impuscati de undeva de sus, de pe acoperisuri". Apoi ne indemna: "daca nu ne credeti, intrebati-i pe cetatenii Siriei". Am incheiat citatul.
  • Romania a avut oameni impuscati de pe acoperisuri, peste 1000, cu precadere tineri, acum 20 de ani. Iar ei n-au murit pentru ca noi sa fim comparati astazi, tara membra de ceva vreme a UE, cu Siria. Cine face confuzii geostrategice are tot timpul sa revina. Noi nu putem, pentru cei care au fost impuscati de pe acoperisuri.

Daniel Constantin, liderul PC, isi sustine si el, in limba romana, discursul

  • USL nu a solicitat si nu va solicita suspendarea fondurilor europene pentru Romania.
  • Motivele pentru care am venit sunt doua:s tarea de fapt instalata in Romania odata cu alegerile din 2009i si starea de fapt din ultimele doua saptamani, oameni care protesteaza in Bucuresti si in cele mai importante orase din Romania.
  • Miscarea protestatara nu poate fi comparata cu protestele cauzate de austeritate, la fel ca in alte state europene. (...) Ea exprima neincrederea in autoritati si in institutiile create. (...) E vocea prapastiei creata intre cetateni si institutii.
  • Sub diferite pretexte, rand pe rand, institutiile statului - parlamentul, justitia, politia, sindicatele, dar mai ales presa - au fost tinta unor culpabilizari de grup, a santajului, a amputarii efectivelor umane, a impregnarii lor cu personaje obediente, dar incompetente.
  • Metodele de guvernare seamana perfect cu cele ale statului totalitar comunist.
  • Toate masurile gresite ale guvernului Boc au fost suportate cu resemnare. Rabdarea s-a sfarsit si nu mai exista nicio speranta in acest moment. 
  • Populatia noastra nu a primit prea bine vizita secretarului general al PPE, domnul Lopez. Si nici prezenta lui, probabil din lipsa altui contact, la presedinte. Pentru ca presedintele trebuie sa fie in afara partidelor politice.

Sulfina Barbu, ministrul Muncii, a prezentat argumentele Guvernului:

  • Guvernul Romaniei s-a angajat intr-un proces de reforme intr-o perioada de criza care nu afecteaza numai Romania. Romania a inteles ca UE trebuie sa fie stabila financiar, puternica si competitiva si fiecare stat membru are obligatia sa ia masuri sa nu creeze greutati suplimentare UE.
  • Romania, in baza unui acord cu FMI, BM si UE, a asumat aceste masuri. Din pacate a fost necesar sa folosim asumarea raspunderii, din lipsa dialogului cu opozitia. Si as aminti ca in art. 114 din Constitutie scrie clar ca guvernul isi poate asuma raspunderea, dar in urma angajarii raspunderii, opozitia are dreptul sa demita guvernul prin motiune de cenzura. de fiecare data guvernul vine practic si isi depune mandatul. Si mai exista un filtru suplimentar: Curtea Constitutionala. Opozitia are dreptul sa atace orice act pe care guvernul si-a asumat raspundere.
  • As vrea sa amintesc ca in 2009 eram parteneri de guvernare, iar dl. Ponta era ministrul pentru relatia cu Parlamentul in guvernul Boc si au fost 5 asumari de raspundere in acea perioada, iar dl. Ponta si partidul sau le-au sustinut.
  • Referitor la reforme, as aminti doar una: Codul muncii. Era necesar sa venim cu o modificare a Codului Muncii, pentru ca nu mai raspundea realitatilor economice. Prioritar era sa avem o piata a muncii flexibila.
  • S-a mai amintit despre comasarea alegerilor. Ratiunea pe care Guvernul a avut-o in vedere atunci cand a propus comasarea a fost una strict economica. Intrarea in campanie electorala presupune o incetinire a institutiilor statului intr-un an in care avem nevoie de functionarea lor la maxim, mai ales pentru atragerea de fonduri europene. dar a intervenit un filtru: Curtea Constitutionala. Guvernul i-a respectat deciziile si asteptam motivarea Curtii.
  • Este foarte adevarat ca sunt demonstratii in Romania, cetatenii au drept sa protesteze, dar solutiile sunt politice. Am facut si facem apel la colegii din opozitie pentru identificarea solutiilor. Dar asta inseamna dialog, programe.
  • Inchei prin a-mi exprima speranta ca aceste dezbateri vor fi continuate la Bucuresti pe problemele de politica interna si vom identifica solutii pentru problemele cetatenilor. Pentru ca UE are nevoie de state puternice, care sa respecte ceea ce ea decide: disciplina bugetara si evitarea derapajelor.

Iata cum a decurs evenimentul organizat in Parlamentul European:

16.40: Fragmente dintr-un filmulet de prezentare, realizat de Antena 3, ruleaza pe transmisia live, dar ele se intrerup brusc. Filmuletul are drept scop prezentarea situatiei.

16.42: Dezbaterea a inceput si este moderata de jurnalistul bulgar Georgi Gotev. Urmariti cele mai importante declaratii ale vorbitorilor.

Au fost rostite discursuri introductive de catre organizatorii Catalin Ivan, din partea social-democratilor, si a Noricai Nicolai, din partea liberalilor, dupa care si-a sustinut discursul Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din Parlamentul European

  • Sunt ingrijorat si grupul nostru politic ca exista o tendinta in crestere in Europa: populismul si radicalismul in Europa. O renationalizare a Europei. Respectul drepturilor omului, a libertatilor este la fel de important ca respectarea regulilor pactului fiscal. Ar fi foarte rau sa ignoram valorile democratice care au stat la baza crearii UE.
  • 2012 este un an tulbure pentru Romania, proteste in tara si in strainatate, in fata ambasadelor Romaniei. Nu se mai poate continua asa.
  • In 2011, potrivit indexului democratiei, se arata ca din 2008 democratia din Romania e in declin, pe locul 59 acum. Trensparency International, indexul de perceptie a coruptiei, Romania e pe acelasi loc cu China, 78. Reporteri fara frontiere au publicat indexul libertatii media, acum Romania e pe locul 47, in declin.
  • E datoria noastra, in PE, sa discutam despre asta. Uniunea Europeana este reprezentata nu doar de piata comuna, ci si de principii si valori.

Au urmat apoi discursurile liderilor partidelor politice de opozitie din Romania, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

17.46: Teodor Stolojan, liderul europarlamentarilor PDL in PE, cere ca reprezentantul Guvernului Romaniei, Sulfina Barbu, sa fie ascultata.

17.54: Se prezinta un film documentar realizat de Antena 3, la solicitarea ALDE, cu votul pe legea pensiilor si numaratoarea Robertei Anastase. presedintele si-a asumat rolul de premier, este comentariu, argumentand ca a prezentat legea sistemului financiar. Presedintele forteaza reorganizarea teritoriala, actioneaza ca premier si rpesedinte prezidand sedinte de guvern si anunta masurile de austeritate. Presedintele si guvernul au politizat majoritatea institutiilor. Sunt prezentate imagini ale agresiunii jandarmilor asupra manifestantilor.

17.59: Incepe panelul cu societatea civila, in care iau cuvantul Cristian Parvulescu, Victor Alistar, Liviu Voinea.

18.00: Se cere difuzarea unui alt film, ca raspuns la filmul opozitiei. "Daca ati aratat un film, e normal sa aratam si noi filmul", spune un reprezentat al PPE . Moderatorul decide difuzarea filmului dupa dezbatere, difuzarea care nu a mai avut loc.

Cristian Parvulescu, ProDemocratia

* Am fost supusi in ultimele zile la presiuni si intrebati ce cautam, ce vrem, de ce venim aici.

* Democratia din Romania este una fragila, riscurile extremismului politic sunt cat se poate de reale in momentul de fata

* Ceea ce se intampla in Romania este o continuare a miscarilor indignatilor din toata lumea - toate exprima nemultumire fata de guvernanta actuala, oricum s-ar manifesta ea.

* Indignatii din Romania au propriile lor cereri.

* Pentru mine democratia este o stare de spirit. (...) Ori daca este asa, rolul institutiilor in mentinerea sau degradarea starii de spirit este esential.

* Nu austeritatea a produs protestele din ultimele saptamani, ci starea democratiei romanesti, nemultumirile fata de cum functioneaza aceasta.

* Constatam ca exista probleme legate de legislatia electorala. Ele sunt fie probleme recurente, fie noi, aduse aminte de politicieni. o problema recurenta care ma ingrijoreaza este cea referitoare la frauda electorala. In ultimul sondaj pe care prodemocratia l-a facut, din septembrie 2010, 80% dintre romani credeaiu ca alegerile se fraudeaza in Romania. (...) Demonstreaza o stare de spirit, nu este un fapt demonstrabil, dar ne arata cat de mare e nemultumirea.

* O alta problema este stilul politic, ma refer la limbaj - care mizeaza pe violenta-, pe de alta parte la legiferare. Suint proceduri greu de acceptat intr-o democratie, de 14 ori guvernul si-a asumat raspunderea. Sunt legi importante si remarcam absenta dialogului social si civic. dialogul social ca proces de negociere a reformelor nu funtioneaza. nu mai discutam despre dialogul civic care a fost, pana la manifestatiile din aceasta iarna, inexistent.

* Coruptia si clientelosmul - duc la finantarea campaniilor electorale,lientelismul domina relatia partidelor cu societatea, duce la politizarea administratiei care a atins un grad fara precedent. Primele victime ale disponibilizarilor sunt functionarii apolitici.

Victor Alistar, Transparency International

* Fondul evenimentelor de la Bucuresti a fost o nemultumire sociala si asta a avut legatura cu masurile economice. Dificultatea cea mai mare a pornit din faptul ca s-a demonstrat o lipsa de transparenta a autoritatilor publice, ceea ce a impiedicat cetatenii sa inteleaga de ce se intampla. Lipsa dialogului social a dus la lipsa de intelegere si a dus la respingerea a priori a unor decizii

* In paralel cu masurile de austeritate, situatia coruptiei este foarte acuta. Studii arata ca in Romania coruptia este endemica, se intalneste de la nivelul administratiei locale, pana la cea centrala, de la nivel de front office pana la decizii publice. E greu de inteles cum statul indeamna catre strangerea curelei si nu face nimic pentru risipa banilor publici.

* Lipsa dialogului social, lipsa transparentei privind ce se intampla cu banii din taxe si impozite conduce la senzatia ca suntem in fata unui stat incapabil sa asigure un nivel corect al politicilor publice.

* Politicile publice nefiind pe deplin explicate nu au dat incredere cetatenilor cu privire la efectele lor si au dat senzatia ca ele sunt servite anumitor cercuri de interese nelegitime.

* Un exemplu de coruptie este legat de modul in care sunt prioritizate politicile publice.

18.37: Claudiu Craciun, un lector la Universitatea Bucuresti, dupa cum a fost prezentat, este reprezentantul vocilor din Piata Universitatii. El a prezentat la Bruxelles, in limba engleza, mesajul protestatarilor:

* Sunt vremuri dificle atunci cand o tara nu are incredere in politicieni, ci in cetateni. Vrem sa avem incredere in politicieni, in democratie, in institutiile publice, dar nu ne faceti treaba mai grea.

* Bineinteles ca vrem ca Guvernul sa plece, dar avem nevoie de schimbari mai profunde. Va cer, domnilor politicieni, sa ascultati. Dialogul nu inseamna sa trimiteti jandarmi care sa bata oamenii, sa ii schilodeasca.

* Am participat la un mic miracol, oameni din toate straturile sociale venind impreuna si dand voce nevoii de schimbare. Sa nu oprim asta. Suporterii, portretizati ca huligani si bestii de media, am descoperit ca sunt tineri scoliti, activisti, ecologisti.

* Toti oamenii, chiar daca n-au auzit de proiectul RMGC, dupa zile de protest au spus ca nu vor proiectul, chiar daca inainte nu auzisera de el.Si asta e doar inceputul, pentru ca probabil Europa de Est are nevoie de o primavara democratica. Dupa 20 de ani poamenii nu mai au incredere in democratie. Poate ca avem nevoie de o primavara democratica si poate va veni daca ii ignorati pe oameni.

18.47 Debuteaza sesiunea de intrebari si raspunsuri, dezbaterea propriu-zisa, cu prima interventie a lui Cristian Preda, din PPE.

Monica Macovei remarca faptul ca, la ora 19.00, au ramas 99% dintre participanti in sala doar romani. Ea arata ca protestele sunt impotriva clasei politice si pentru reforma ei, ca au fost politicieni ai Opozitiei in Piata Universitatii si ca au fost huiduiti.

Eurodeputata intreaba care este pozitia oficiala a grupurilor S&D si ALDE - Swoboda si Verhofstadt, care au plecat de la dezbatere dupa ce si-au sustinut discursurile - care este pozitia referitoare la rapoartele asupra MCV. "Daca nu aveti obiectii, cum reconciliati pozitia dvs. cu cea a liderilor PSD si PNL din Romania?", a intrebat Macovei.

* Fac socialistii si liberalii din alte state amenintari ca atunci cand vor ajunge la putere ii vor arest pe toti cei din opozitie? Ameninta ei procurorii si judecatorii?

* L-as intreba pe dl. Parvulescu, care nu mai e in sala, daca a spus ca oferta de finantare pentru ONG-uri facuta de USL este o idee buna. Am o intrebare si pentru dl. Alistar: presa spune ca USL va va propune ca viitor ministru al Justitiei, as vrea sa va intreb cum comentati? Aveti de gand sa desfiintati institutiile anticoruptie laudate de Comisia Europeana? E adevarat ca sunteti implicat intr-o ancheta penala?

* Ati organizat intalnirea asa ca toate intrebarile se pot pune doar la sfarsit. Oamenii au plecat, iar daca oamenii au plecat, inseamna ca n-ati organizat bine. Vorbeste despre seriozitatea celor pe care i-ati invitat.

Kinga Gonz, deputat european socialist, i-a atras atentia Monicai Macovei ca nu sunt doar romani in sala si i-a spus ca a aduce probleme Romaniei in PE "este un lucru normal, din moment ce am facut la fel si cu problemele Ungariei. Iar de cand am aderat la UE nu sunt doar probleme nationale, ci europene, ce se intampla intr-un stat membru poate afecta si alte state membre".

Dupa luarile de cuvant ale eurodeputatilor, liderii opozitiei din Romania au avut un cuvant de final si fiecare a avut o replica sa ii dea Monicai Macovei. Mai intai in absenta sa din sala - momente in care facea declaratii live la TVR Info - dupa care aceasta a revenit pentru o replica. Iata principalele declaratii ale lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

Victor Ponta a sustinut cuvantul de final in limba romana:

  • Primul obiectiv pe care l-am avut cred ca a fost atins: apararea acelor romani care protesteaza si care au fost acuzati ca protesteaza pentru pensii si salarii. Cred ca aplauzele pentru un tanar care merge in Piata Universitatii sunt cea mai buna explicatie ca cetatenii Romaniei au fost prezentati corect. Si cred ca e obligatia tuturor celor 35 de parlamentari votati sa ii reprezinte in PE.
  • Al doilea obiectiv a fost acela de a prezenta niste fapte foarte clare si vreau sa ii multumesc in lipsa doamnei ministru Sulfina Barbu pentru ca a confirmat ceea ce am spus noi: ca alegerile se amana, pentru ca e mai ieftin sa nu mai facem alegeri pentru ca e criza; ca cele mai importante legi ale unei tari, Codul Muncii, legea educatiei, legea sanatatii, trebuie sa fie dezbatute cu partenerii publici si in cadrul Parlamentului, nu pot fi adoptate de un Guvern; si in al treilea rand, ca ne aflam in Romania fara sa stim si fara sa fim intrebati cand vor fi acele alegeri, cum vor fi ele si cum se vor alege reprezentantii la nivel local si central.
  • Am considerat necesar, impreuna cu colegii mei parteneri, sa ne asumam in fata familiilor noaste politice ca nu vom folosi aceleasi mijloace nedemocratice dupa ce, dupa alegeri, vom fi la putere. E important sa nu facem ca actualul presedinte care a mituit un reprezentant al ONG cu functia de ministru si apoi de europarlamentar, ca sa ne ia apararea.

Crin Antonescu

  • Nu voi ceda tentatiei si invitatiei de a face noi aici o dezbatere cum stim sa facem in Romania. Ca acasa suntem si aici. Marturisesc ca as fi tentat sa port cu onorabila doamna europarlamentar Monica Macovei o discutie despre dosare, despre amenintari, despre terori reale sau din umbra.
  • Daca asa cum a spus onorabilul coleg Cristian Preda s-a deschis un apetit pentru dialog in mintile si inimile dvs., il putem face la Bucuresti cu lux de amanunte.
  • Am venit sa spunem despre lucruri pe care le credem despre Romania, am venit sa spunem ca in Romania este mai mult sau altceva decat un protest impotriva unor masuri de austeritate, am venit sa spunem ca opozitia din Romania este la fel de reprezentativa ca si puterea pentru natiunea romana, am venit sa discutam despre amenintarile care planeaza in Romania asupra unor reguli, criterii, valori, care ne-au adus pe toti in decursul vremii intr-o constructie solida, admirabila, care este Europa unita.
  • Nimeni n-a spus ca nu e normal ca presedintele sa prezideze la vedere sedintele unuia si aceluiasi partid. Ca nu e normal ca in Romania, pentru prima data in 20 de ani, cineva modifica unilateral regula electorala.
  • Constat consternat ca nimeni din numerosii colegi reprezentanti ai puterii din Romania sau ai PPE, care desi au bagatelizat aceasta reuniune au fost prezenti si ne bucuram, nu a venit sa spuna ca nu e adevarat, ca nu suntem corupti, clientelari si ineficienti. Nimeni nu a negat asta.
  • Sunt premise si exista necesitatea unui dialog, dar el trebui sa tina cont nu de aliantele fatarnice, ci de vorbele unui om tanar caruia ii va apartine mai mult Romania decat noua. Restul, doamna Macovei, sunt detalii si as fi curios sa le discutam.

O remarca la adresa Monicai Macovei a avut si Daniel Constantin: "Atitudinea doamnei Monica Macovei nu-mi arata decat ca traieste mai mult la Bruxelles decat in tara, pentru ca a ramas la mesajele presedintelui din 2004 despre reformarea partidelor politice, uitand sa spuna ca PDL este singurul partid care are singurul parlamentar condamnat la inchisoare".

Eurodeputata Monica Macovei, revenita in sala, i-a replicat: "Tocmai faptul ca parlamentari PDL sunt anchetati si condamnati e doivada ca justitia este libera".