Serviciul de Salvamont din Bistrita-Nasaud a avertizat ca, duminica, in Muntii Rodnei, Calimani si Tibles este risc ridicat de avalansa, motiv pentru care turistii sunt sfatuiti sa nu urce pe crestele acestor munti. Avertizarea de avalansa se extinde pentru cel putin o saptamana, relateaza Mediafax.

Potrivit sefului Serviciului Public Salvamont Bistrita-Nasaud, Mircea Baciu, duminica s-a produs deja o avalansa, la Valea Blaznei, in Muntii Rodnei.

"A nins foarte mult la munte si e risc mare de avalansa. Noi il incadram la gradul patru pe o scara de la unu la cinci, dar sunt zone in care riscul este de gradul cinci. Atat in Muntii Rodnei, cat si in Calimani sau Tibles, s-a depus un strat consistent de zapada peste un altul si risca sa porneasca in orice moment la vale. Eu ma aflu azi [n.r. duminica] la Valea Blaznei si am vazut deja o avalansa. Ii avertizam pe toti turistii dornici sa plece la munte sa nu se aventureze pe crestele acestor munti inca cel putin o saptamana de acum inainte", a declarat Mircea Baciu.

Seful Serviciului Salvamont a adaugat ca turistii care au vrut sa urce, duminica, de la Valea Blaznei spre Varful Rosu, nu au putut din cauza zapezii mari si a viscolului.

"Avem o echipa in Caldarea Bistriciorului. Ne-au spus ca si acolo stratul de zapada e de circa 1,4 metri. Ninge fara incetare si viscoleste. Nu avem informatii sa fie turisti la munte, dar le recomandam sa nici nu vina in urmatoarele sapte zile", a explicat Baciu.

In Bistrita-Nasaud ninge fara incetare incepand de duminica dimineata, la Valea Mare stratul masurand la pranz peste 40 de centimetri.