73 de kilograme de minereu de uraniu au disparut din depozitul de materiale radioactive din Stei, informeaza ebihoreanul.ro. Disparitia a fost sesizata la sfarsitul saptamanii trecute de catre angajatii punctului de lucru al Companiei Nationale a Uraniului.

UPDATE 2 (12.50):Radu Viorel, directorul Directiei de Supraveghere a Radiatiilor din Compania Nationala a Uraniului, a declarat pentru HotNews.ro ca "minereul de uraniu furat era destinat casarii, concentratia sa scazuta de doar 3% facandu-l imposibil de utilizat. Presupun ca a fost vorba de hoti de fier vechi, pentru ca minereul era depozitat in cilindri de fier de 3,5 metri lungime".

Radu Viorel a mai spus ca minereul furat era folosit pentru testarea vagoanelor cu minereu care ieseau din mina de la Stei. El a dat asigurari ca depozitarea in natura a minereului furat nu poate avea nici un efect nociv, iar daca barele vor ajunge la colectorii de fier vechi, acestea vor fi depistate: "toate marile puncte de colectare sint obligate prin lege sa testeze radioactivitatea".

UPDATE 1 (12.40): Compania Nationala a Uraniului informeaza, intr-un comunicat, ca disparitia a "8 surse echivalente de minereu de uraniu (8 tevi cu lungimea de aproximativ 3,5 m si diametrul de 2”, sudate la capete, continand in total cca. 73,5 kg minereu de uraniu)" a fost constatata la data de 26 octombrie, la Punctul de lucru Sector Stei. Compania precizeaza ca minereul de uraniu continut in tevile respective intra in categoria materiale de joasa activitate, iar imactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele 8 tevi este nesemnificativ.

"Impactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele 8 tevi este nesemnificativ. De asemenea, potentialul de contaminare radioactiva a mediului este extrem de limitat avand in vedere cantitatea redusa de minereu, cat si forma fizica in care se gaseste (roca naturala). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atata timp cat minereul de uraniu este inchis in tevi. Chiar si in cazul in care intreaga cantitate de minereu ar ajunge in mediu prin taierea sau distrugerea tevilor de metal, impactul este redus, intrucat minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Baita Plai are caracteristici mineralogice si petrografice ce ii confera o mare stabilitate si nu permit migrarea uraniului in mediu", arata reprezentantii Companiei.

De asemenea, ei mai precizeaza ca "Minereul de uraniu din cele 8 tevi este sub forma de roca, asa cum s-a gasit in natura in cariera Baita si cum se gaseste si in prezent in multe iviri de roci (aflorimente) din zona Cariera Baita - mina Avram Iancu din judetul Bihor. La Punctul de lucru – Sector Stei din cadrul Sectorului minier Baita Plai au fost desfasurate numai activitati autorizate de CNCAN, de extractie a minereului de uraniu la suprafata (in cariera) si in subteran. Punctul de lucru – Sector Stei nu a desfasurat activitati de prelucrare a minereului de uraniu si nu a detinut si nu detine concentrate chimice de uraniu sau uraniu metalic."

Compania Nationala a Uraniului investigheaza imprejurarile in care s-a produs disparitia celor 8 tevi cu minereu de uraniu, fiind luate pana in prezent masuri de sanctionare contraventionala conform legislatiei in vigoare, se mai arata in comunicat.

Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Bihor si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, autoritatea care verifica modul in care sunt respectate normele de securitate in domeniul nuclear, au initiat o ancheta pentru a afla cine este responsabil de furt si pentru recuperarea uraniului.

Ce s-a intimplat la Stei

Minereul de uraniu disparut era pastrat in cilindri metalici sudati la ambele capete, lungi de 3,5 metri si cu diametrul de doi toli (5,08 centimetri). Fiecare bara era umpluta cu cate aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu radioactiv. Acesta era pastrat intr-un buncar special de beton cu usa metalica si inchis cu lacat, la baza de materiale a punctului de lucru din Stei al Companiei Nationale a Uraniului (CNU), cunoscuta Moara 4 din zona industriala a orasului.

Cu toate ca incidentul a fost raportat miercuri, nu se stie cand a fost furat materialul radioactiv. "Unii muncitori spun ca au disparut de trei luni, altii ca de un an, nimeni nu stie exact cand. La fel, nimeni nu stie de ce nu s-a anuntat furtul atunci. S-a raportat abia acum, pentru ca acum trebuia transferat si nu se mai putea ascunde incidentul", a declarat un fost inginer al CNU pentru publicatia citata.

Potrivit ebihoreanul.ro, CNU a solicitat Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) o autorizatie pentru transferul celor 12 cilindri pastrati la Stei catre Feldioara, unde se afla o uzina de prelucrare a uraniului. Miercuri, 26 octombrie, CNU a notificat CNCAN ca va face transportul in data de 1 noiembrie, insa, cand angajatii de la Stei au intrat in buncar pentru a pregati transferul, acestia au descoperit ca 8 din cele 12 tuburi, continand in total 73kg de uraniu in stare pura, disparusera.

Seful punctului de lucru al CNU, Florin Dobra, a anuntat conducerea Companiei, care, la randul ei, a raportat incidentul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nuleare. Incidentul a fost raportat joi Politei Bihor. O echipa formata din ofiteri ai Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase si inspectori ai CNCAN s-a deplasat la Stei pentru a ancheta cazul.

Incidentul nu a fost comunicat Directiei de Sanatate Publica Bihor. "Nu am fost sesizati, am aflat neoficial despre ce s-a intamplat. Daca va fi nevoie de interventia ori de sprijinul nostru, gestionarii situatiei, care sunt cei de la CNCAN, vor face demersurile necesare. Suntem pregatiti in astfel de cazuri, avem aparatura pentru detectarea radioactivitatii, laborator pentru analize si specialisti. Daca ni se va cere sprijinul, vom interveni", a declarat seful DSP Bihor, Marius Parcioaga, pentru Bihoreanul.