Un consortiu dominat de companii spaniole a castigat licitatia pentru a construi 450 km de cale ferata intre orasele Mecca si Medina din Arabia Saudita. Contractul in valoare de 6,7 miliarde euro este unul dintre cele mai mari castigate vreodata de companii spaniole, iar vitezele maxime pe acest tronson vor fi de 360 km/h, noteaza Bloomberg. Marii invinsi au fost francezii care au venit cu companii precum Alstom si SNCF dar si cu lobby facut de premier.

Castigatorul contractului mamut este un consortiu format din grupul saudit Al Shoula si companii spaniole mari precum Renfe si Talgo. Pentru 6,7 miliarde euro consortiul se angajeaza sa construiasca in trei ani 450 km de cale ferata de mare viteza intre Mecca si Medina, sa furnizeze 35 de garnituri de tren si sa ofere timp de 12 ani servicii de intretinere ale liniilor.

Viteza maxima va fi de peste 300 km iar drumul dintre cele doua orase sfinte ale Islamului va dura cam doua ore, a declarat Osama Salama, director financiar la Al Shoula Group. Marii invinsi sunt francezii care s-au aliat si ei cu un grup local, au facut si lobby cu premierul Fillon si au venit cu o oferta sustinuta de companii de traditie in domeniu: Alstom si SNCF.