Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca pensiile nu se vor diminua si nu se vor impozita in 2012, iar Guvernul analizeaza "in functie de mersul economiei" posibilitatea indexarii pensiilor anul viitor, relateaza Mediafax.

Ioan Oltean a spus ca opozitia este "iresponsabila" si are o singura preocupare, aceea de "a induce in opinia publica si mai ales in segmentele defavorizate teama zilei de maine".

"Nu exista niciun fel de teama in ce priveste diminuarea sau impozitarea pensiilor cum incearca diversi specialisti ai opozitiei sa acrediteze sau sa induca in opinia publica aceasta concluzie. Pensiile nu se vor diminua in anul 2012. Pensiile nu se vor impozita in 2012. Guvernul analizeaza, in functie de mersul economiei, posibilitatea indexarii pensiilor anul viitor si a majorarii acestora in raport cu prevederile legii speciale, dar nu poate spune in acest moment fiindca nu are toate datele la indemana, dar poate spune cu certitudine ca pensiile nu vor fi diminuate si nu vor fi impozitate pentru a inlatura orice fel de grija a celor care sunt beneficiarii acestei forme de existenta", a spus Oltean.

Intrebat in ce conditii ar putea Guvernul sa indexeze pensiile, Oltean a raspuns ca doar in situatia in care va fi o crestere economica mai mare de 3,5%.

"In momentul acesta, pensiile sunt gandite a fi indexate luand in calcul o crestere economica de 3,5%-4,5%, crestere economica prognozata de catre Romania pentru anul viitor. Date fiind insa realitatile cu care se confrunta Europa si existentei unei posibilitati de diminuare a acestei cresteri economice, care va ajunge la 2-2,5%, Guvernul nu s-a hazardat inca sa ia o decizie foarte clara. Asteptam progonoza europeana si, in functie de aceasta, Guvernul va incorpora in lege o crestere a pensiilor sau mentinerea in forma in care ele sunt astazi", a spus el.

Oltean a mai afirmat ca in situatia in care cresterea economica va fi de 4-4,5%, atunci vor fi indexate si salariile bugetarilor.

"Daca cresterea economica ramane la prognoza de 4-4,5%, Guvernul ia in calcul, cu certitudine, o indexare a pensiilor exact asa cum prevede legea respectiva. Sigur, atat pensiile, cat si salariile, dar aceasta numai printr-o raportare directa la o crestere economica, inclusiv revenirea salariilor la forma pe care au avut-o inainte. Repet, numai daca cresterea economica va atinge o asemenea masura", a spus el.

Oltean a spus insa ca, din pacate, cresterea economica s-ar putea sa nu fie cea asteptata, prognoza fiind de 1,8-2%.

"In acest moment, din datele pe care le avem, se pare ca prognoza economica se va injumatati la 1,8-2%. Nu vrem sa fim mafalde romanesti, haideti sa vedem realitatile care vor fi. Nu ascund si nimeni de la putere nu ascunde dorinta noastra de a majora pensiile si salariile. Sa nu va indoiti ca nu ar exista o asemenea dorinta, dar responsabilitatea noastra este mai mare decat dorinta. Preferam sa mentinem o stare de echilibru si sa continuam cu acea stare de echilibru si de stabilitate decat printr-o masura cu strict caracter electoral, sa dezechilibram si sa intram intr-o criza care sa poata fi mai greu stapanita", a spus el.

Intrebat daca crede ca PDL va fi sanctionat electoral daca nu va indexa pensiile, el a afirmat ca vor fi cu certitudine oameni care vor sanctiona PDL pentru masurile pe care le-a luat.

"In aceeasi masura stiu ca vor fi oameni multi, foarte multi care vor fi in stare sa aprecieze ca PDL a facut ceea ce a trebuit sa faca chiar cu riscul de a fi sanctionat electoral. Si acesta este mare lucru", a declarat el.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale preciza, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca pentru proiectia bugetara din 2012 ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a trimis catre Ministerul Finantelor doua propuneri.

"Prima varianta este fara indexarea pensiilor. A doua varianta este indexarea pensiilor, cu rata inflatiei, daca si numai daca exista resurse financiare pentru ca acest lucru sa se intample", se arata comunicat.

Potrivit sursei citate, calculele facute arata ca o eventuala indexare ar insemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei.

"Pentru a avea resurse in 2012, trebuie sa se stie clar cresterea economica. Acesta este si motivul pentru care Ministerul Muncii a elaborat doua variante, iar o decizie va fi luata numai dupa ce avem toate datele economice. Precizam ca nu a existat nicio discutie la nivelul Guvernului, legata de majorarea taxelor si impozitelor", mai arata MMFPS.