Contestatiile privind perchezitiile efectuate de DNA au fost respinse pe banda rulanta de CSM si de un complet de cinci judecatori ai Curtii Supreme. Judecatoarea Gabriela Barsan, acuzata de DNA de trafic de influenta, a declarat pentru HotNews.ro ca nu comenteaza deciziile CSM, dar ca va ataca decizia cu recurs care va fi judecat la sectia Curtii Supreme pe care o conduce. Intrebata de HotNews.ro daca nu renunta la pozitia pe care o detine, judecatoarea a declarat ca nu are in vedere demisia si ca legal "nu are alte interdictii". "Probabil cu ajutorul colegilor de la DNA mandatul meu va fi intrerupt la un moment dat", a declarat judecatoarea.

Judecatoarea Gabriela Barsan a declarat pentru HotNews.ro ca va continua sa conteste perchezitia realizata de DNA. Magistratul a mentionat ca in acest moment nu poate comenta cele doua decizii ale CSM de respingere a solicitarii de revocare a hotararii prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliul sau. "Eu astept ca deciziile sa fie motivate. Toate hotararile sunt supuse unor cai de atac. Intr-un final, daca solutiile nu sunt cele care converg catre ceea ce considera petentul ca are dreptate sau nu, pot fi contestate si mai departe. Opinia mea nu este conturata intr-un sens sau altul. Aparatorul meu nu a avut acces la nici un dosar in ceea ce ma priveste.", a declarat Gabriela Barsan.

In contextul cazului Barsan, Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor au transmis, miercuri 12 octombrie, un comunicat public in care sustineau ca "persoanele aflate in functii de conducere asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie ar trebui sa demisioneze". In acest caz, singura persoana cu functie de conducere pusa sub acuzare de DNA este Gabriela Barsan. Intrebata de HotNews.ro daca nu isi da demisia din functia de presedinte al sectiei Contencios al ICCJ, judecatoarea Barsan a declarat ca in acest moment nu are in vedere demisia si ca, legal, "nu are alte inderdictii". Judecatoarea a mentionat ca, "probabil cu ajutorul colegilor de la DNA, mandatul meu va fi intrerupt la un moment dat". Citeste mai jos declaratiile judecatoarei Barsan:

  • Nu cunosc comunicatul UNJR, eu nu fac parte din nici o asociatie profesionala. Presupun insa ca fiind vorba de un comunicat al unor judecatori are si o argumentatie legala. Cat despre demisia mea, din punct de vedere legal, eu nu am alte interdictii. Ele oricand se pot ivi dupa cum se deruleaza lucrurile. Este foarte adevarat ce spun cei de la UNJR, dar acele probleme se pot reglementa intr-o viitoare lege. In acest moment nu exista nici o interdictie fata calitatile pe care le detin, cel putin scriptic.
  • Functia mea inceteaza pe 27 ianuarie 2012. Eu sunt singurul presedinte de sectie care a exercitat doua mandate intregi pe procedura noua de numire de catre CSM cu propunere catre presedintele statului. Eu am doua decrete de numire la propunerea CSM si insusite de presedintele statului. Mandatul meu nu poate fi reinnoit. Probabil cu ajutorul colegilor de la DNA mandatul meu va fi intrerupt la un moment dat sau suspendat. Nu mai este nici o miza acest mandat. Eu nu am vazut in acest mandat nici o miza.

Avocatul care a aparat sotii Barsan in fata plenului CSM a anuntat ca va ataca decizia consiliului si ca recursul va fi judecat de Sectia Contencios a ICCJ, sectie care in acest moment este condusa de Gabriela Barsan. "Recursul se judeca dupa reguli procedurale. Daca va intrebati cum este posibil sa se judece la acesta sectie? Eu nu va pot raspunde deoarece nu stiu ce se va invoca. Din punct de vedere procedural se pot invoca toate institutiile prevazute de lege. Legea da dreptul oricarei persoane sa aiba parte de un proces echitabil si da garantii in acest sens. In momentul de fata nu am aceste garantii", a declarat Gabriela Barsan.

Gabriela Barsan si sotul ei, Corneliu Barsan, au depus la CSM doua solicitari prin care cereau revocarea hotararii prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliu, efectuata de DNA in data de 6 octombrie. CSM a respins marti, 18 octombrie, ambele cereri. Atat plenul CSM, cat si sectia pentru judecatori a consiliului au respins solicitarile de revocare a incuviintarii perchezitiei. Gabriela Barsan a contestat si incheierea sectiei Penale a Curtii Supreme prin care s-a dispus perchezitia. Miercuri, 12 octombrie, un complet de cinci judecatori ai Curtii Supreme a respins contestatia formulata de judecatoarea Gabriela Barsan fata de incheierea prin care s-a dispus perchezitia imobilului in care locuieste.

  • Procurorii DNA au efectuat joi, 6 octombrie, perchezitii la domiciliile a doi judecatori de la ICCJ, Gabriela Victoria Birsan si Iuliana Pusoiu, suspectati de aranjarea unor procese. Perchezitiile au fost realizate dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat acest lucru. Perchezitia a fost aprobata si de un judecator ICCJ.
  • Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta.
  • Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.
  • Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan-Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.