Secretarul executiv al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, sustine caamendamentele la legea ANI propuse de deputatul UDMR Marton Arpad vor duce practic la desfiintarea agentiei. “Amendamentele elimina cele mai importante instrumente pe care agentia le are in investigarea declaratiilor de avere”, a mai declarat reprezentantul ANI.

Horia Georgescu in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus mai multe amendamente prin care atributiile ANI ar fi mult reduse. Printre propunerile deputatului UDMR se numara si eliminarea declaratiilor de avere pentru candidati, eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor si eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei. Deputatul si-a motivat propunerea mentionand ca in realitate doreste eliminarea unor articole din lege care ar fi fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.

Secretarul executiv al ANI, Horia Georgescu, a explicat ca argumentul deputatului UDMR conform caruia a propus eliminarea din lege a articolelor declarate neconstitutionale nu se sustine, deoarece noua lege a ANI votata in 2010 nu a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala. Vezi mai jos declaratiile reprezentantului ANI:

Horia Georgescu, ANI (mp3)

  • Amendamentele formulate de deputatul Marton Arpad nu restrang activitatea agentiei, ci practic o desfiinteaza. Amendamentele elimina cele mai importante instrumente pe care agentia le are in investigarea declaratiilor de avere, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor. 
  • In plus, se pune si problema transparentei deoarece prin amendamentele propuse declaratiile de avere publice dispar. Mai mult, nici candidatii la alegeri nu mai au obligatia depunerii declaratiilor de avere.
  • Este un semnal extrem de negativ care contravine concluziilor raportului pe Justitie din vara care subliniaza necesitatea stabilitatii cadrului legislativ in privinta ANI. Acum ne aflam in situatia episodului de anul trecut, cand ajunsa in parlament legea ANI a fost limitata prin eliminarea unor articole foarte importante.  
  • Argumentul deputatului UDMR ca a propus eliminarea articolelor din lege declarate neconstitutionale este in afara oricarei realitati. Noua lege a ANI a fost adoptata anul trecut. A fost dezbatuta si la Curtea Constitutionala. In acest moment nu exista nici o exceptie sau o decizie a CC care sa constate neconstitutionalitatea legii. (Horia Georgescu, secretar general ANI).