Consiliul Judetean Cluj a anuntat intr-un comunicat de presa ca Alin Tise (PDL) presedintele institutiei va solicita desecretizarea contractului cu Nokia. CJ Cluj nu a specificat cui va fi solicitata desecretizarea, mai ales ca tocmai CJ Cluj este parte a contractului, alaturi de compania de stat Tetarom si compania Nokia. Anuntul lui Tise e o replica la declaratiile fostului presedinte al CJ, liberalul Marius Nicoara, care a spus astazi ca Nokia a plecat din Jucu pentru ca autoritatile nu au contruit un terminal cargo la aeroportul din Cluj-Napoca.

“Presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise, va solicita desecretizarea contractului, tocmai pentru ca toata lumea sa cunoasca modul de negociere, respectiv obligatiile asumate de catre Consiliul Judetean, prin presedintele sau la aceea vreme, actualul senator Marius Nicoara, privitor la numarul de locuri de munca, termene de realizare si modalitati de reziliere”, anunta CJ Cluj intr-un comunicat public.

Presedintele CJ Cluj Alin Tise nu a raspuns solicitarilor HotNews.ro de a explica cui exact va cere desecretizarea contractului. Contractul pentru contruirea fabricii de telefoane de la Jucu a fost incheiat in 2007 de catre Consiliul Judetean Cluj, condus la acea vreme de actualul senator Marius Nicoara (PNL), compania de stat Tetarom si compania Nokia. Astfel ca nu este clar de ce presedintele Consiliului Judetean Cluj trebuie sa ceara cuiva descretizarea documentului, avand in vedere ca institutia pe care o conduce este parte contractuala.

E posibil ca seful CJ Cluj sa aiba in vedere o solicitare catre Nokia, dar legislatia romaneasca arata clar ca nici un contract in care e implicata o autoritate publica nu poate fi secretizat, cu exceptia acelor prevederi care au legatura cu proprietate intelectuala sau cu politica comerciala. Ceea ce inseamna ca CJ Cluj nu mai trebuie sa astepte un accept al Nokia, ci poate desecretiza acele parti ale contractului prevazute de lege.

Comunicatul CJ Cluj mai mentioneaza ca cel care a secretizat contractul a fost Marius Nicoara (PNL) iar ca in contract exista clauze care contravin normelor Consiliului Concurentei. Vezi mai jos acuzatiile CJ Cluj la adresa lui Marius Nicoara:

Marius Nicoara, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj la acea vreme a negociat un contract pentru judet cu Nokia. Pentru a-l feri, insa, de ochii opiniei publice l-a secretizat, desi acesta priveste informatii de interes public.

Totodata a decis sa investeasca peste 15 milioane de euro pentru viabilizarea terenurilor din Tetarom III, destinate Nokia, fara obligatii concrete sau termene pentru parteneri.

Senatorul Marius Nicoara a declarat pentru publicatia locala Ziua de Cluj ca Nokia a decis sa inchida fabrica pentru ca autoritatile romane nu si-ar fi respectat obligatiile pentru ca autoritatile locale nu au construit un terminal cargo la aeroportul din Cluj. “Nokia avea nevoie de avioane care sa plece pline peste tot in lume, si care se intorceau pline cu materie prima pentru furnizori. Acestea nu pot sa aterizeze pe pista pe care o are acum Clujul.”, a declarat Marius Nicoara citat de Ziua de Cluj.

In replica reprezentantii CJ Cluj sustin ca si-au respectat oblicatiile fata de compania finlandeze.

  • “Specificam ca obligatiile care revin Consiliului Judetean Cluj prin contract au fost respectate intocmai. Subliniem ca in contract nu exista obligatia, cu sanctiunea de reziliere sau inchidere a fabricii, a construirii unei piste si a unui terminal cargo pe Aeroportul International Cluj-Napoca. De altfel, o astfel de prevedere sau clauza ar fi contravenit normelor Consiliului Concurentei si legislatiei românesti si europene in vigoare.” se mentioneaza in comunicatul CJ Cluj.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu (PDL) a declarat ca Nokia nu si-ar fi respectat contractul. “Nokia a plecat de la Cluj, contrar contractului initial conform caruia trebuia sa stea cel putin sapte ani”, a declarat Apostu citat de citynews.ro