Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial si arestat, in februarie, dupa ce si-ar fi injunghiat un nepot, a fost adus, luni dimineata, la Curtea de Apel Craiova, care judeca recursul procurorilor la decizia Tribunalului Olt de a-l cerceta in stare de libertate, relateaza Mediafax.

Bercea Mondial a ajuns la Curtea de Apel Craiova in jurul orei 8.40, fiind adus de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, si nu a facut nicio declaratie jurnalistilor prezenti.

In fata Curtii de Apel Craiova se afla si mai multe rude ale lui Sandu Anghel, intre care si cei doi frati ai sai.

Mai multe echipaje de jandarmi au fost mobilizate la fata locului pentru a preintampina eventuale incidente.

In 31 august, magistratii Tribunalului Olt au respins prelungirea masurii de arestare preventiva in cazul lui Bercea Mondial si au dispus inlocuirea arestului cu interdictia de a parasi localitatea, decizia fiind atacata cu recurs de catre procurorii Parchetului Tribunalului Olt.

Magistratii Tribunalului Olt arata, in motivarea deciziei de cercetare in libertate a lui Bercea, ca "detentia preventiva a inculpatului apare ca fiind excesiva".

"Desi inculpatul urmeaza sa fie judecat pentru infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani, pericolul social pentru ordinea publica in cazul lasarii in libertate a acestuia nu mai este actual cu cel al posibilitatii de influentare a partii vatamate sau a martorilor acuzarii - in conditiile in care ascultarea acestora a fost aproape finalizata, iar fata de inculpat exista posibilitatea dispunerii unor masuri care sa impiedice aceasta posibilitate - pe de o parte, iar pe de alta parte, durata detentiei provizorii a atins un termen apreciabil, oportunitatea si proportionalitatea acesteia fiind analizate prin prisma actualului context probator al cauzei", se arata in motivarea magistratilor de la Tribunalul Olt.

La ultimul termen al procesului in care Sandu Anghel este judecat pentru tentativa de omor, care a avut loc in 30 august, au fost audiati Ionut Grinica, fiul lui Bercea Mondial, Sorinel Stoiculescu si Laurentiu Vaduva. Grinica Ionut a sustinut in fata magistratilor de la Tribunalul Olt ca el l-a injunghiat pe Ionut Anghel, zis Mercedes, si nu tatal sau.

"Precizez ca in timp ce ma aflam in barul La Cabana din Draganesti Olt, Mercedes m-a impins, lucru pe care l-am facut si eu. S-a indreptat apoi spre masa de billiard, iar eu am avut convingerea ca vrea sa ma loveasca cu tacul. De frica, am scos un briceag din buzunar si l-am taiat in spate", a declarat, marti, in fata magistratilor de la Tribunalul Olt fiul lui Bercea Mondial.

De asemenea, Sorinel Stoiculescu si Laurentiu Vaduva au declarat judecatorilor ca s-au intalnit cu Sandu Anghel dupa incident, iar acesta nu stia ce se intamplase in bar.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, a fost arestat preventiv in 20 februarie, intr-un dosar in care este cercetat pentru tentativa de omor, dupa ce si-ar fi injunghiat nepotul, Ionut Anghel, zis Mercedes, care in urma incidentului a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova.

In aprilie, Bercea Mondial a fost trimis in judecata pentru tentativa de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, instigare la marturie mincinoasa neurmata de executare si portul cutitului, fara drept, in locuri si imprejurari in care s-ar putea primejdui viata ori integritatea corporala a persoanelor.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova i-au mai trimis in judecata pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativa de omor calificat si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, pe sotia interlopului din Olt, Fanica Anghel, zisa Stela, pentru instigare la marturie mincinoasa neurmata de executare si incercarea de a determina marturia mincinoasa.

De asemenea, Bercea Mondial este cercetat intr-un dosar pentru evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si inselaciune savarsita prin mijloace frauduloase.

Probatoriul a relevat ca Sandu Anghel a acordat, sub forma de avans (marfa si imprumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), in conditiile in care intre societati nu s-au derulat tranzactii comerciale. Totodata, a ridicat din conturile societatilor administrate in baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei, reprezentand salarii.

Bercea Mondial este cunoscut ca facand parte din lumea interlopa din judetul Olt, presa relatand ca acesta a fost implicat in mai multe lupte intre gruparile interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetati de Politia Olt, in ultimii cinci ani, in aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite in urma unor plangeri facute intre ei, iar in prezent mai sunt in lucru sase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

In februarie 2010, Mircea Basescu, fratele sefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia avand loc la o biserica de cartier din Constanta.¬