Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar pe durata intregii vieti de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenta de 8,4% in randul populatiei adulte. De asemenea depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat in cel al barbatilor.

Dr Bogdana TudoracheFoto: Evolution Media

Se estimeaza ca in 2020 depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial (dupa afectiuni cardiovasculare), iar in momentul de fata boala afecteaza aproximativ 121 milioane de oameni pe glob.

“Desi depresia este mai frecventa decat diabetul in randul populatiei din Romania, la noi in tara nu exista inca un program national de subventionare a costurilor tratamentului pentru aceasta boala “, a declarat Dr. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucuresti.

Depresia:

  • se poate manifesta printr-o multitudine de simptome, frecvente fiind cele de tristete, disperare si sentimentul durerii morale (nu o durere fizica, cat o durere a sufletului), care persista in timp;
  • se manifesta diferit de la o persoana la alta;
  • poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca si asupra starii de sanatate generala;
  • poate insoti alte afectiuni medicale cronice (de ex. angina pectorala, afectiunile articulare cronice, astmul, diabet, afectiuni oncologice).

Citeste pe MedLive.ro ce simptome ne ajuta sa recunoastem depresia.