La finalul acestei luni, Imprimeria Nationala va incepe productia cardului national de sanatate, document ce va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional. Acesta va fi emis individual, pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate.

Sanatate si asistenta Foto: Reuters

Vezi pe MedLive.ro ce date va contine cardul national de sanatate si ce avantaje ofera statului si pacientilor asigurati. Comenteaza si tu.

Cardul national de sanatate ar trebui sa elimine birocratia si drumurile intre locul de munca si casa de asigurari pentru dovedirea calitatii de asigurat atunci cand o persoana are nevoie de servicii sau concediu medical. De cealalta parte, autoritatile vor putea cunoaste exact de cate servicii medicale a beneficiat un pacient si care sunt nevoile reale in sistem. De aceea, oficialii considera ca acest proiect reprezinta primul pas spre eficientizarea si informatizarea sistemului medical, ceea ce ar trebui sa conduca la disciplina financiara si medicala.

  • Asiguratii vor plati contravaloarea emiterii cardului, estimata la suma de 2 euro.
  • Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.
  • Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor cu potential endemo-epidemic.
  • Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national de asigurari sociale de sanatate care prezinta acest document la data acordarii respectivelor servicii, in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si: