Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari vasculare ce pot duce la amputatii de membre inferioare, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau nefropatie diabetica, a carei evolutie merge catre insuficienta renala cronica si dializa.

GlicemieFoto: Agerpres

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Primele simptome ale diabetului:

  • sete intensa;
  • gura uscata;
  • foame excesiva;
  • urinari foarte dese;
  • scadere in greutate;
  • tulburari de vedere

Atentie: Aceste simptome apar la valori glicemice relativ mari (250-300 mg/dl), in timp ce, la valori glicemice mai mici, cel mai frecvent nu exista nici un fel de simptome.

Citeste mai mult despre Diabetul zaharat si regimul alimentar indicat in aceasta boala.

Potrivit profesorului Nicolae Hancu, citat de Agerpres, cresterea numarului de cazuri de diabet de la an la an este alarmanta, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. El spune ca trebuie sa invatam sa ne optimizam stilul de viata, pentru ca obezitateaeste elementul de legatura pentru trei afectiuni grave - cancer, diabet si boli cardiovasculare. Preventia diabetului nu presupune un efort deosebit, ci asumarea unei vieti echilibrate din punct de vedere alimentar si al activitatii fizice.