Romania se claseaza pe ultimul loc in ceea ce priveste asistenta acordata pacientilor seropozitivi HIV, ocupand locul 29, cu un punctaj de 548 de puncte din 1.000 posibile. Luxemburg se afla pe prima pozitie a clasamentului cu 857 de puncte, urmat de Malta (791) si Elvetia (775), potrivit Euro HIV Index 2009.

Conditiile si asistenta acordata persoanelor diagnosticate cu HIV in Romania trebuie sa se imbunatateasca radical, potrivit Euro HIV Index (EHIVI) 2009. Studiul politicilor si bunelor practici legate de HIV a fost prezentat marti la Bruxelles.

Una dintre cele mai mari probleme este lipsa datelor persoanelor diagnosticate cu HIV la nivel national. Asistenta acordata pacientilor trebuie sa se imbunatateasca urgent, potrivit studiului. Exista discriminare in randul persoanelor care traiesc cu HIV in scoli, la locul de munca si in randul medicilor. Conditiile din inchisori trebuie sa se imbunatateasca si trebuie introduse noi programe, potrivit Euro HIV Index.

Numarul pacientilor seropozitivi HIV creste in fiecare stat membru UE, in timp ce bugetele pentru ingrijirea acestor persoane din mai multe state membre sunt reduse.

Incriminarea HIV este o problema in multe tari europene, si exista inca legislatie speciala pentru pacientii seropozitivi HIV. Exista persoane incriminate pentru transmiterea virusului chiar daca infectarea este neintentionata si fara stiinta. Accesul la servicii medicale pentru grupurile defavorizate, emigranti care nu figureaza in nicio evidenta, nu este garantat nicaieri in Europa. Discriminarea si stigmatizarea persoanelor infectate este frecventa in orice scoala sau loc de munca. Leadershipul in ceea ce priveste managementul HIV lipseste si niciun guvern nu cunoaste numarul persoanelor infectate care traiesc pe teritoriul statului respectiv.