Gripa H1N1 afecteaza mai degraba copiii si tinerii si provoaca in cazul acestora grave probleme respiratorii, determinand o rata ridicata a mortalitatii, potrivit unor studii mexicane si canadiene publicate in Statele Unite si citate de presa internationala.

Studiile vor aparea in 4 noiembrie in Journal of the American Medical Association, dar vor fi prezentate inainte, la o conferinta europeana care va avea loc la Viena in aceasta saptamana.

Cercetarile au fost facute in timpul primei faze a imbolnavirii cu acest virus. In Mexic, au fost observati 899 de pacienti bolnavi de gripa porcina, 58 dintre ei in stare grava. Majoritatea celor care au facut forme grave erau tineri, a spus autorul principal al studiului mexican. Cei mai multi au fost tratati cu antibiotice, iar 45 cu Tamiflu sau Relenza.

In Canada au fost observati 168 de pacienti cu o medie de varsta de 32 de ani. Mortalitatea a fost mai mare in randul adolescentilor si la persoanele tinere si care aveau in general o stare buna de sanatate, au declarat cercetatorii canadieni.

Studiul arata ca 30% dintre cei care au fost ucisi de gripa porcina aveau mai putin de 18 ani.