Fragmente din interviul video:
- Parintii fetitelor care au intre 11 si 14 ani se pot adresa medicului de familie in momentul in care se hotarasc sa-si vaccineze copilul anti-HPV, medicul de familie centralizeaza toate datele trimestrial, dupa care face o comanda de vaccin la Directia de Sanatate Publica din judetul in care lucreaza, care livreaza aceste vaccinuri pe care el ulterior le administreaza copiilor pentru care parintii au optat sa faca vaccinul
- Deocamdata vaccinarea anti-HPV este gratuita pentru fetitele din grupa de varsta 11-14 ani, cei care au depasit varsta isi pot face vaccinul cumparandu-l.
- Problema este ca vaccinul, de fapt, este foarte bine cunoscut de clasele instruite si bogate din Romania. Eu, ca medic, am cunoscut vaccinul acum 6 ani de la parinti care calatorisera in Occident si mi-au adus vaccinul sa mi-l arate si sa ma intrebe daca il pot face fetitelor lor. Dupa ce m-am documentat, mi-am dat seama ca este pacat ca un copil, care nu a avut norocul sa se nasca intr-o familie instruita si bogata, sa nu beneficieze de acest lucru. Am considerat ca e necesar sa militez pentru extinderea vaccinarii la toata cohorta de fetite, mai ales ca in tarile civilizate se face gratuit.
- Problema este ca noi in Romania nu am avut o discutie serioasa la nivel de societate privind sexualitatea. Trebuie sa recunoastem ca orice discutie despre HPV este de fapt o discutie mascata despre controlul sexualitatii si noi inca avem o proasta traditie privind controlul sexualitatii. Pana nu depasim acest handicap cultural printr-o discutie sincera la nivelul societatii nu vom reusi sa generalizam aplicarea acestui vaccin
- Mai este si un grad de ipocrizie sau cine plateste oalele sparte. Daca un parinte refuza sa isi vaccineze copilul impotriva gripei sau a poliomielitei si copilul face boala respectiva, parintele trebuie sa cheltuiasca o multime de bani, timp, energie ca sa trateze copilul, asta daca se poate vindeca sau nu moare, iar in acest caz parintele va fi blamat de societate. In schimb, cand boala pe care o face fetita care nu se vaccineaza impotriva HPV apare la 20-30 de ani de la infectare, parintele deja nu se mai simte responsabil. In situatia in care nu esti tras la raspundere imediat de consecintele faptului tau inclini sa devii foarte dubitativ, sa incepi sa ai principii si sa le manifesti, ceea ce nu e deloc corect fata de acesti copii.
- Declinul vaccinarii este in intreaga lume. Datorita faptului ca noi vaccinam copii de aproape 3 generatii sistematic, incepand cu vaccinul antituberculos, antipoliomielitic s.a.m.d, nu mai vedem aceste cazuri. Sigur ca atunci oamenii isi spun intrebarea de ce sa se vaccineze daca nu sunt boli, insa motivul pentru care nu sunt boli este vaccinarea a 3 generatii la rand cu rigurozitate. Daca scadem aceasta rigurozitate, vor incepe sa apara aceste cazuri si aceste esecuri.
- Daca reusim vaccinarea in randul fetitelor, ar fi foarte bine sa putem vaccina si baietii, pentru ca intr-adevar baietii sunt cei care transmit de la o fata la alta virusul. Ei sunt purtatori de virus, in cel mai rau caz ei fac verugi genitale si foarte rar fac cancer penian sau rectal. Este normal sa vindecam baietii ca sa protejam fetele.
Urmariti integral materialul video:
in ce conditii ?
exista riscuri ?
Conditiile sunt aceleasi ca si la femei, iar riscurile sunt aceleasi ca la femei.
Trebuiesc facute in prealabil anumite analize sau trebuie doar sa mergi la medicul de familie si sa soliciti sa ti se faca?
Vaccinul este gratuit sau trebuie platit?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Nu trebuie facute analize daca pacienta nu si-a inceput inca viata sexuala. Daca si-a inceput viata sexuala se face o identificare a anticorpului anti-HPV sau o tipizare antigenica in exudatul din colul uterin.
Vaccinul este gratuit pentru grupa 11-14 ani, la cererea parintilor.
Stiu ca exista cel putin 2 producatori de vaccinuri. Acestea ofera aceeasi protectie?
Cum alegem ce vaccin este mai potrivit?
Nu credeti ca ar trebui o informare mai buna asupra a ceea ce inseamna HPV?
-cum se transmite? Numai prin contact sexual cu un purtator? Se spune ca 75% din femei au HPV. Asta inseamna ca marea majoritate a barbatilor au acest Virus? De ce nu se face ceva impotriva HPV la barbati???
-daca o data ce esti purtator mai poti scapa de el si cum?
-femeile care au trecut de varsta vaccinarii si care sunt purtatoare cred ca vad numai un viitor sumbru! Asta se intelege in urma reclamei facute vaccinului!
-ca procentaj, cate din femeile care mor de cancer uterin au fost purtatoare de HPV?
Va multumesc!
Daca o femeie este purtatoare de HPV nu trebuie sa intre in panica deoarece aceasta nu inseamna automat ca va face cancer. In acest caz insa, este obligatorie efectuarea testului Papaicolau pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase de col. In clipa in care aceste leziuni apar, exista solutii terapeutice pentru femeile respective.
Aproape toate femeile cu cancer de col uterin sunt purtatoare de HPV. Deci, HPV este cauza principala a cancerului de col.
2. Daca in timpul administrarii dozelor de vaccin, persoana se infecteaza cu o tulpina HPV, in ce masura credeti ca poate fi afectata eficacitatea vaccinului? Cum se procedeaz in acest caz?
2. Nu te poti infecta de la vaccin deoarece el nu contine decat un fragment din virus. Daca te infectezi dupa 14 zile de la vaccinare, anticorpii deja elaborati vor elimina virusul.
Avem fetita de 12 ani. Cand sa mergem la vaccinare in acest an ? Care este procedura de vaccinare ? Unde mergem, de unde cumparam vaccinul, de cate ori si cand trebuie repetat ?
Unde , in care parte a corpului se face vaccinul ?
Familie Bucuresti
- HPV are o răspândire universală (la ambele sexe şi la toate vărstele) şi probabil că toate femeile (indiferent de activitatea sexuală) se întâlnesc cu el la un moment dat (se infectează)
- 90% dintre femeile infectate cu HPV se vindecă spontan (nici nu ştiu că au avut infecţia!). Din cele 10% rămase infectate numai 10% fac boala (cancer de col)
- Cancerul de col poate apărea şi la femeile vaccinate, de unde şi recomandarea producătorilor vaccinului de a se efectua în continuare controalele periodice (testul Papanicolaou)
- Recomandările de screening nu se modifică prin adoptarea programului de vaccinare (ulterior, femeilor li se recomandă aceleaşi controale, şi dacă s-au vaccinat şi dacă nu s-au vaccinat în copilărie)
Vă întreb:
- de ce este necesar acest vaccin?
PS: în ţările în care politica sanitară nu este o glumă, numărul deceselor prin cancer de col a scăzut datorită programelor de screening (datorită depistării crescute a cazurilor în fazele incipiente, care se vindecă total prin operaţie)
Vă mulţumesc
Tot mai multi parinti refuza vaccinarea pe baza acestor mituri, fapt confirmat si de pediatri, chiar saptamana asta.
Stiti daca in aceasta campanie s-au luat in considerare si masuri prin care sa se promoveze informarea corecta in randul parintilor?
O intrebare pentru Hotnews: in 2008 presa a avut o mare parte din vina pentru ca a promovat multe mituri, probabil pentru a atrage public. Voi aveti vreun plan anul acesta eventual impreuna cu MedLife?
In al doilea rand, este vorba de cine suporta consecintele absentei vaccinarii. Daca un parinte nu-si vaccineaza copilul impotriva poliomielitei iar acel copil face poliomielita parintele va cheltui foarte multi bani cu tratamentul si recuperarea copilului si va fi blamat de societate.
In cazul cancerului de col produs de HPV, acesta apare la 20-30 de ani dupa infectie, cand parintele care a interzis vaccinarea nu se mai simte responsabil.
Ministerul Sanatatii pune la dispozitie informatii pe site-ul sau, iar medicii de familie sunt bine instruiti pentru a transmite aceste informatii.
La cat timp de la contactarea virusului, acesta este detectat in sange? Ce analize se fac pt depistarea HPV?multumesc
Fetita mea are 12 ani si as putea vorbi cu medicul de familie pentru a fi inscrisa pe lista vaccinarii in toamna.
Insa, vreau sa imi spuneti daca sigur o va proteja pe parcursul vietii de acest virus sau este un moft? Reacti adverse pot aparea?
Am o fetita de 10 ani si am hotarat sa o vaccinez impotriva HPV. Sa o vaccinez in acest an sau sa mai astept? Ce ma sfatuiti sa fac si ce vaccin imi recomandati?
multumesc
A fost scrisa anul trecut o carte despre vaccinuri: "Vaccinurile preventie sau boala", de Dr. Todea-Gross.
Este medic de familie, iar cartea este orientata sa sperie parintii si sa-i determine sa refuze vaccinurile. Sotia mea mi-a zis sa o citesc si sa luam amandoi decizia de a refuza orice vaccin. Am citit-o si eu sunt foarte convins ca nu are baze stiintifice, sunt multe dezinformari si omisiuni pe acolo. Problema e ca vad ca aceasta carte a devenit un fel de biblie in randul parintilor care refuza vaccinarea, iar autorul credibilitate, doar e medic de familie cu acte in regula.
Stiti de cartea aceasta, este normal ca un medic de familie sa indrume parintii sa refuze vaccinarea copiilor?
Pentru buna dvs. informare va recomand sa accesati site-urile cdc.gov, fda.gov, ema.eu si cdcp.eu
Parinti, nu va lasati intimidati de propaganda pro vaccinare, informati-va despre multitudinea de riscuri si efecte secundare ale acestor vaccinuri, si mai ales despre faptul ca insusi firmele producatoare (ex Merck) afirma ca nu sunt siguri ca vaccinul previne cancerul de col uterin.
http://truthaboutgardasil.org/ (Google Chrome va poate traduce pagina in Romana)
Testul Papanicolaou ramane in continuare cea mai buna solutie. E simplu, verificat, si se poate repeta la intervale de cativa ani, fara nici un risc asupra sanatatii.
Evitati sa injectati copii dvs cu substante toxice (aluminiu, mercur, etc) prezente in aceste vaccinuri cu rezultate necocludente.
Doctorii promoveaza aceste vaccinuri pentru ca sunt platiti de catre producatori, au devenit de fapt agenti de vanzari ai companiilor farmaceutice. Tot acest marketing e pentru a inspira frica si teroarea oamenilor simpli prin prezentarea unor fapte inexacte, iar astfel ii conving sa accepte aceste produse. Cel mai bun exemplu este virusul H1N1, gripa aviara de acum cativa ani. Totul a fost doar o strategie a producatorilor de medicamente pt a infricosa masele si a vinde produse inutile. O strategie de tipul Mafiei, care cere taxa de protectie unei persoane impotriva unor pericole pe care ei insusi le creeaza in cazul in care refuza sa plateasca.
Pai sa se faca odata discutia aia despre sexualitate, sa se introduca cursuri de educatie sexuala in scoli etc.
Dar tot nu vad care e legatura dintre sinceritatea discutiei despre sexualitate si vaccinurile anti-HPV.
Este laudabil ca va informati despre vaccinuri si incercati sa va faceti o parere independenta despre ele din multiple surse de informare. In general, toate medicamentele au efecte secundare de la antibioticul pe care mai toti il iau fara sa intrebe doctorul pana la cele mai obisnuite pastile pentru dureri de cap. Daca stati sa va ganditi un pic si contraceptivele orale au efecte secundare asta nu inseamna ca vom inceta sa le mai luam. Nu voi sta sa enumar aici efectele secundare, nu acesta este scopul mesajului meu. Ce vreau sa va spun este ca chiar daca vaccinurile au unele efecte secundare, acestea se vor manifesta la doar o mica parte din populatie. Per total vaccinurile au o contributie laudabila la sanatatea populatiei si din cauza lor astazi ajungem traim pana la 77 de ani si nu murim la 47 cum se intampla acum 100 de ani (cautati pe internet si veti vedea).
asa cum a spus si domnul doctor Cristian Oana mai sus, aceste vaccinuri sunt relativ recente. Nu exista documentatie asupra efectelor secundare decat din 2006 incoace. La aceasta se mai adauga in general cel putin 10 ani de cercetare si dezvoltare a vaccinului in sine.Orice companie farma din tarile dezvoltate trebuie sa faca mii de teste in laborator, pe animale si mai apoi si pe oameni INAINTE sa ii fie aprobata licenta de vanzare/patentul unui medicament nou.Romania are o rata de cel putin 4 ori mai mare de deces din cauza cancerului de col uterin (vezi text) fata de tarile occidentale chiar daca acolo o persoana normala are mai multi parteneri sexuali pe durata intregii vieti, sunt expusi la mai multe bolii din cauza conectarii tarii lor la evenimente internationale si pe deasura calatoresc si mult mai mult inafara decat romanii. Cu toate asta, romanii sunt cei mai bolnavi si murim din cauza ignorantei noastre. Rata de deces de 4 ori mai mare mi se pare inadmisibila pt o tara UE. Va sfatuiesc sa urmati parerile specialistilor ca dn dr Oana si a altor tari UE. cu stima
Ati citit urmatoarele carti:
1. ,,VACCINURILE: PREVENTIE SAU BOALA? ONOUA PATOLOGIE PEDIATRICA?,,
Autor Dr. Christa Todea Gross - medic la Cluj Napoca
2. ,,VACCINAREA :EROAREA MEDICALA A SECOLULUI,,
Autor Dr. Louis de Brouwer?
Daca doar 25% din ce spun acestia este adevarat v-ati mai vaccina copilul?
Eu zic ca atunci cand vorbiti de vaccinare chemati si cealalta parte. Asta asa ca sa mimati un pic de democratie.