Ministerul roman al Justitiei a fost instiintat de Ministerul argentinian al Justitiei si Drepturilor Omului ca autoritatile de la Buenos Aires au deschis o ancheta in cazul romanului Radu Pintilie, care a murit pe data de 8 ianuarie anul acesta in urma unui accident suferit in Penitenciarul nr. 4 din orasul argentinian Santa Rosa. Radu Pintilie, in varsta de 26 de ani, a murit in penitenciarul argentinian intr-un incendiu, dupa ce salteaua lui a luat foc. El era condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare pentru trafic de droguri.

"Ministerul argentinian al Justitiei si Drepturilor Omului precizeaza ca ancheta este in derulare, fiind in curs completarea dosarului cazului, prin realizarea tuturor expertizelor tehnice necesare, luarea declaratiilor martorilor si personalului relevant etc. Conform procedurilor, autoritatile de resort nu pot avansa concluzii partiale ori preliminare, partea romana urmand a fi informata cu operativitate asupra concluziilor anchetei, de indata ce aceasta va fi finalizata", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei de la Bucuresti.

"Autoritatile au asigurat ca vor avea in vedere realizarea expertizelor si investigatiilor corespunzatoare cu toata operativitatea posibila, dar cu luarea in considerare a aspectelor procedurale care conditioneaza durata fireasca a unui astfel de demers, urmand a informa Ministerul roman al Justitiei indata ce ancheta va fi definitivata", se mai arata in comunicat.

Pe 12 ianuarie 2011, ministrul Justitiei a transmis o scrisoare omologului sau din Republica Argentina, Julio Cesar Alak, privind informarea in legatura cu ancheta, in conditiile in care Radu Pintilie a murit in conditii suspecte.