Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a participat miercuri la o audiere organizata de Comisia pentru afaceri interne din Camera Comunelor pe tema implicatiilor iesirii Regatului Unit din UE, in cadrul careia diplomatul roman si-a exprimat "opozitia fata de ideea aplicarii unui tratament discriminatoriu cetatenilor romani, in functie de data la care acestia au sosit in Marea Britanie".

Dan MihalacheFoto: londra.mae.ro

Potrivit unui comunicat remis redactiei, "la 20 iulie 2016, ambasadorul Dan Mihalache a participat la o audiere organizata de Comisia pentru afaceri interne din Camera Comunelor. Audierea a avut loc in contextul investigatiei demarate de aceasta Comisie pe tema implicatiilor iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana".

Astfel, in cadrul audierii, "ambasadorul Romaniei a reiterat faptul ca, in contextul iesirii Regatului Unit din UE, statutul romanilor aflati in aceasta tara va reprezenta o tema prioritara pentru partea romana". El a "semnalat ca cetatenii romani care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie sunt ingrijorati de dezbaterea britanica privind mentinerea, pe termen mediu si lung, a drepturilor actuale ale cetatenilor europeni, subliniind ca acestia au nevoie nu doar de mesaje de reasigurare, ci de certitudini".

Dan Mihalache "a exprimat, totodata, opozitia fata de ideea aplicarii unui tratament discriminatoriu cetatenilor romani, in functie de data la care acestia au sosit in Marea Britanie".

"In acelasi timp, ambasadorul Dan Mihalache a precizat ca, desi Romania regreta decizia din 23 iunie a poporului britanic, relatia romano-britanica va ramane solida si actualul nivel al cooperarii politice, economice si militare va fi mentinut", se mai mentioneaza in comunicatul ambasadei.

Amintim ca noul ministru britanic pentru Brexit a afirmat recent ca cetatenii Uniunii Europene care sosesc in Regat in intervalul ramas pana la iesirea efectiva a tarii din blocul comunitar ar putea sa nu primeasca dreptul de a ramane.

"S-ar putea sa trebuiasca sa spunem ca protejarea dreptului la rezidenta pe termen nelimitat se aplica doar inainte de o anumita data. Insa trebuie luate aceste hotarari in functie de realitate, nu in baza unor speculatii", a declarat David Davis, citat de publicatia Mail on Sunday.