​Un student roman din Uppsala, Suedia, a decis sa isi schimbe numele cu unul "mai suedez" in mai multe CV-uri cu care a aplicat la diferite joburi, si a descoperit ca, in timp ce toate incercarile cu numele sau real au fost respinse, mare parte dintre cele in care avea nume suedez au generat invitatii la interviu de angajare.

Romanul, care nu si-a dat numele real ci este prezentat ca "Ovidiu", a declarat pentru The Local: "Am auzit de un barbat pe care il chema Pablo din Marea Britanie care si-au schimbat numele in CV in Paul si a vazut ca astfel a primit mai multe raspunsuri. Asa ca m-am gandit sa incerc aceeasi smecherie. Si a mers".

Romanul a printat 40 CV-uri in suedeza, fara a specifica nationalitatea insa mentionand faptul ca a studiat doi ani la Universitatea din Uppsala, si a aplicat in aceleasi locuri. In 20 dintre ele si-a folosit numele real, iar pe celelalte 20 numele suedez. A schimbat si paginarea pentru a nu fi usor de observat ca era vorba de aceleasi informatii.

Niciunul dintre CV-urile cu numele romanesc nu a fost urmat de un telefon, insa 13 dintre cele 20 cu nume suedez au generat telefoane pentru interviu.

"Este clar ca nici nu s-au deranjat sa citeasca CV-urile cu numele meu adevarat. Au vazut doar un nume strain si nu l-au deschis. Slujbele variau, de la joburi de baza la joburi specializate pe marketing, pentru care eram foarte calificat," a declarat Ovidiu.

Momentan, Ovidiu nu stie ce sa faca in continuare. "Nu m-am prezentat la niciun interviu de teama ca ceea ce am facut sa nu fie ilegal sau ceva. Insa totul este foarte frustrant. Sa ai un job in Suedia inseamna sa fii membru intr-un club exclusivist mai degraba decat sa faci parte din forta de munca", a spus el.