¬Printre cei 4500 de sinistrati din urma cutremurului de duminica din regiunea Emilia Romagna se afla si cateva sute de romani. Preotul Andrei Mesesan, de la dioceza catolica din Mantova, a relatat situatia lor actuala. De asemenea, din informatiile noastre, dupa cutremur, cateva zeci de romani s-au prezentat la Consulatul general al Romaniei de la Bologna, pentru a solicita documente de calatorie necesare repatrierii.

Situatia dificila a romanilor din zona a fost confirmata si de parintele Mihai Mesesan de la dioceza catolica din Mantova, care traieste la Ostiglia, la 25 de km de Mirandola, una din cele mai afectate zone.

"Nu pot sa va spun numarul exact al romanilor sinistrati. Din fericire, va pot spune ca, din cate stiu, nu au fost morti sau raniti printre conationalii nostri. Totusi, frica predomina, multi nu vor sa se intoarca in casele lor".

"Comunitatea de romani din Mirandola este foarte numeroasa, circa 600 de persoane, in plus mai sunt cateva sute de moldoveni de peste Prut. Multe familii au ramas fara un acoperis, pentru ca apartamentele sau casele unde traiau sunt grav afectate. Mai multe familii au plecat la rude sau prieteni din Modena sau Vicenza. Altii au dormit in corturile puse la dispozitie de Protectia Civila sau in masini. Eu am gazduit o familie de romani si am pus la dispozitie cateva incaperi din sediul Caritas din localitate".

Cei mai afectati si ingrijorati, mai spune preotul Mesesan, sunt cei care au copii mici, pentru ei situatia fiind mai dificila: "Multi romani abia au putut sa intre in casele lor, sa poata lua strictul necesar, totul este distrus, mobilier, tot. Altii nici nu au putut sa intre in case, pentru ca exista pericolul prabusirii cladirilor. Pamantul inca se mai misca aici, azi noapte au mai fost doua cutremure mici, unul la 12 noaptea, altul la 4 dimineata. Toti speram ca situatia sa se linisteasca".

Cutremurul de duminica noapte, de 5,9 grade pe scara Richter s-a soldat cu sapte morti. Epicentrul seismului a fost in regiunea Emilia-Romagna dar cutremurul s-a resimtit in toata zona de nord a Italiei.

UPDATE 17.34 Precizari MAE

"Consulatul General al Romaniei la Bologna se afla in contact permanent cu autoritatile locale (unitatile de criza organizate de prefecturile locale si serviciile de protectie civila de la Ferrara, Modena) pentru a verifica daca printre persoanele afectate de cutremur se afla si cetateni romani.

Din informatiile primite pana in prezent de la autoritati, niciun cetatean roman nu se afla printre persoanele decedate inregistrate la nivel local. De asemenea, nu sunt inscrisi cetateni romani nici intre cei circa 50 de raniti spitalizati.

Pana astazi, 21 mai 2012, la nivelul Consulatului General al Romaniei la Bologna au fost oferite titluri de calatorie, in regim de gratuitate doar pentru 2 familii.

Nu au fost primite alte solicitari, la nivelul consulatului, din partea cetatenilor romani din zona. Activitatea Consulatului General s-a desfasurat in conditii normale, fara legatura cu efectele cutremurului.

Conform statisticilor din 2011, la nivelul provinciei Emiglia Romagna, sunt inregistrati 66.000 de romani. Asa cum cunoasteti insa, nu exista obligativitatea ca acestia sa se inregistreze la misiune. Consulatul Romaniei la Bologna, ca si celelalte oficii diplomatice din Italia, sunt pregatite sa sprijine, conform competentei, cetatenii romani care solicita asistenta".