Ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, va propune prelungirea cu inca doi ani a restrictiilor impuse cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii din tara sa, a anuntat miercuri postul de televiziune olandez Nos, citat de DutchNews.nl.

Potrivit Nos, propunerea ministrului urmeaza sa fie discutata in sedinta de vineri a guvernului olandez.

Kamp vrea sa limiteze imigratia romanilor si bulgarilor numai la persoanele care efectueaza munci pe care niciun alt cetatean din UE nu le poate face.

Vara aceasta, el reusit sa impuna adoptarea unei legi in parlamentul de la Haga prin care romanii si bulgarii pot primi permise de munca in Olanda doar in "cazuri exceptionale". Masura le-a interzis fermierilor olandezi sa mai angajeze muncitori sezonieri din Romania si Bulgaria, Kamp sustinand ca acestia ar trebui, in schimb, sa angajeze localnici someri.

Olanda este una dintre cele zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE in 2007. Celelalte noua tari sunt Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie si Malta.

Incepand de la 1 ianuartie 2014, aceste restrictii vor trebui ridicate, iar romanii si bulgarii vor fi liberi sa lucreze in orice alta tara din UE.

Olanda a votat, de asemenea, impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.