European Union National Institutes for Culture (EUNIC) lansează un program adresat tinerilor curatori din Rusia. Alexandra Semenova, curatoare la Centrul Muzeal din Krasnoiarsk (Rusia), va participa, in perioada octombrie – decembrie 2011, la un stagiu la Anaid Art Gallery din Bucuresti, in cadrul programului 'Russian - European Curatorial Exchange 2011'.

Alexandra SemenovaFoto: ICR

Absolventa a departamentului de arta si cultura al Universitatii Federale Siberiene in 2006, Alexandra Semenova s-a remarcat atat prin proiectele curatoriate, cat si prin activitatea publicistica, ca jurnalist cultural si critic de arta. In 2010 a fost distinsa cu premiul pentru critica de arta acordat de Fundatia Mihail Prohorov. In acelasi an, a urmat programul Art leadership fellows pentru management artistic al CEC Artslink (New-York). Practica sa curatoriala si de management include scoala de vara a Bienalei Muzeului din Krasnoiarsk, proiectele „Nu vreau sa fiu cosmonaut“ (expozitie si competitie pentru artisti tineri), „Place of piece one“ (Nazarovo) si coordonarea proiectului ruso-olandez VOTH (Krasnoiarsk).

Prin programul 'Russian - European Curatorial Exchange 2011' , EUNIC isi propune sa sustina tanara generatie de curatori implicata in dezvoltarea si modernizarea centrelor expozitionale, bienalelor si institutiilor artistice din Rusia. Alaturi de dimensiunea formativa, programul prilejuieste contacte ale curatorilor si institutiilor de profil din Rusia cu potentiali parteneri din tarile Uniunii Europene. Curatorii rusi selectati vor participa la proiecte gazduite de galerii si institutii de profil din Germania, Austria, Suedia, Franta, Romania si Marea Britanie.

Din Romania sunt implicate in proiect Institutul Cultural Roman, Anaid Art Gallery si Universitatea Nationala de Arte, institutii care vor coordona activitatea curatoarei din Rusia in timpul rezidentei la Bucuresti.

European Union National Institutes for Culture (EUNIC) este un parteneriat european al institutelor nationale de cultura care investesc in proiecte culturale transnationale. In prezent, in cadrul EUNIC se regasesc 29 de organizatii din 25 de state membre ale Uniunii Europene.