Institutului Cultural Roman din Praga promoveaza scoala romaneasca de compozitie la Radioul National Ceh prin difuzarea unei serii de cinci emisiuni dedicate avangardei muzicale romanesti din secolul al XX-lea. Astfel, in perioada 7-11 februarie 2011, vor fi difuzate lucrari semnate de compozitorii Cornel Taranu, Stefan Niculescu, Doina Rotaru, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Horatiu Radulescu, Iancu Dumitrescu, Calin Ioachimescu, Dan Dediu, Irinel Anghel.

In cele peste 200 de minute de emisie, avand-o ca invitata pe muzicologul si compozitorul Irinel Anghel, editorul emisiunii Josef Třeštík va face o prezentare teoretica cu exemplificari muzicale privind evolutia scolii romanesti de compozitie de la George Enescu pana astazi.

„Sincronizandu-se cu avangarda Europei de vest intr-o perioada in care accesul la astfel de informatii era restrictionat, scoala romaneasca a devenit in scurt timp una dintre cele mai curajoase in plan estetic, propunand directii si curente noi in context international. Muzica heterofonica, muzica morfogenetica, muzica spectrala, cea arhetipala, metastilistica, imaginara sunt repere ale istoriei generale a muzicii fiind legate de nume ale unor compozitori romani precum Stefan Niculescu, Aurel Stroe, Anatol Vieru, Horatiu Radulescu, Iancu Dumitrescu, Octavian Nemescu, Doina Rotaru. De la muzica de inspiratie folclorica si bizantina s-au produs continuu salturi estetice provocate de spirite creative ce au sondat teritoriul imaginatiei artistice astfel deschis, pana in perioada actuala, a carei diversitate de orientari si forme de comunicare o recomanda in plan international ca pe un reper important al timpului prezent.” spune muzicologul Irinel Anghel.

In programul ICR Praga de promovare a Scolii romanesti de compozitie au fost incluse recitalurile pian–vioara si viola a virtuozilor Clara Cernat-Thierry Huillet (30 noiembrie, 2 decembrie 2010), recitalurile de pian solo al Georgianei Teohari-Vidican (14 decembrie 2010) si al tinerei Madalina Danila (25 noiembrie 2010), precum si doua masterclass organizate in colaborare cu Facultatea de Muzica, sectia Compozitie, din cadrul Universitatii de Arte ale Spectacolului din Praga.