Aproape 8000 de carti vor pleca la mijlocul lunii februarie a acestui an catre Montreal, unde isi vor gasi locul pe rafturile primei biblioteci publice romanesti din Canada, un proiect de suflet, demarat in 2007 de Consiliul de initiativa al Fundatiei Culturale „Biblioteca Romaneasca” si patronat, din postura de presedinte de onoare, de maestrul Mircea Albulescu.

Biblioteca publica romaneasca din MontrealFoto: Fundatia Culturala „Biblioteca Romaneasca”

„Suntem parte a unei comunitati federative extrem de policolora, unde fiecare segment national isi apara, conserva si promoveaza propriile valori si traditii, pentru a nu pierde identitatea a ceea ce i-a format, a ceea ce sunt. Motivatia de suflet pentru implicarea intr-un asemenea proiect important este data de dimensiunea foarte diluata la care ajung valorile culturale romanesti in sufletele si mintile noastre si ale copiilor nostri, indepartandu-ne astfel dureros de limba, literatura, cultura romana.” explica Consiliul de initiativa al Fundatiei Culturale Biblioteca Romaneasca.

Un vis este pe cale sa devina realitate, gratie generozitatii celor aproape 100 de donatori printre care se numara Familia Regala, edituri, biblioteci judetene, tipografii, fundatii si numeroase persoane fizice (lista completa a donatorilor este disponibila pe site-ul bibliotecii http://bibliotecaromaneasca.org).

Colecta de carti continua. Persoanele care doresc sa doneze carti si sa devina astfel membri fondatori ai primei biblioteci romanesti din Canada o mai pot face pana cel mai tarziu la data 10 februarie. Donatiile pot fi inregistrate prin e-mail, la adresa carte@bibliotecaromaneasca.org , urmand ca, in functie de locatie si de numarul de exemplare oferite, detaliile preluarii cartilor sa fie stabilite impreuna cu unul dintre voluntarii care lucreaza la acest proiect. Donatorii sunt invitati sa semneze exemplarele oferite bibliotecii, fiecare donatie urmand sa fie consemnata in CARTEA DE ONOARE.

Biblioteca va functiona, in primul an, intr-o cladire din cartierul CDN, unde comunitatea romaneasca este bine reprezentata. Initiatorii proiectului spera ca cel putin o treime dintre vorbitorii de limba romana din zona Montrealului – circa 60.000 de cetateni romani, carora li se adauga aproximativ 7.500 de romani din Republica Moldova – vor trece pragul bibliotecii. Alaturi de chinezi, rusi, italieni, portughezi, indieni, mexicani sau germani, comunitatea romaneasca va avea din acest an o biblioteca publica proprie, care se va inscrie in circuitul bibliotecilor publice din zona Montrealului - 47 la numar.