Compozitorului Giuseppe Verdi de la a carui trecere în nefiinţă se implinesc in acest an 110 ani in data de 27 ianuarie, ii va fi dedicata luna ianuarie la Opera Nationala Bucuresti. Marele compozitor a lasat in urma sa o creaţie inegalabilă reunind cele mai cunoscute şi mai apreciate titluri de operă, precum „La Traviata”, „Il Trovatore”, „Rigoletto”, „Nabucco” sau „Aida”.

Rigoletto la ONBFoto: Opera Nationala Bucuresti

Potrivit ONB, seria spectacolelor închinate acestuia se va deschide sâmbătă, 8 ianuarie, cu o reprezentaţie de „Rigoletto”, în prezenţa unui invitat special: tenorul Robert Nagy în rolul Ducelui. Conducerea muzicală a spectacolui va aparţine dirijorului Cornel Trăilescu.

Duminică, 16 ianuarie, este programat unul dintre cele mai noi titluri incluse în repertoriul ONB: „I due Foscari” („Cei doi Foscari”), tragedie lirică compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, după piesa lui George Gordon Byron. Creaţia verdiană a fost interpretată în premieră în România în aprilie 2010, în Foyerul Galben al Operei Naţionale Bucureşti, în variantă de concert cu pian, spectatorii având acum ocazia să asiste la reprezentaţii în variantă de operă în concert, în sala mare a teatrului. În cadrul spectacolului din 16 ianuarie, publicul o va putea aplauda pe soprana Silvia Sorina Munteanu, care va debuta în rolul Lucreziei Contarini. Dirijorul sub bagheta căruia vor evolua soliştii, corul şi orchestra ONB este Iurie Florea.

Joi, 20 ianuarie, va prinde din nou viaţă pe scena teatrului liric bucureştean unul dintre cele mai îndrăgite titluri de operă: „La Traviata”, într-o distribuţie ce va reuni artişti tineri şi valoroşi ai Operei Naţionale Bucureşti, conducerea muzicală aparţinând dirijorului Vlad Conta.

O altă partitură extrem de cunoscută semnată de Giuseppe Verdi – „Nabucco” – va putea fi ascultată de iubitorii muzicii clasice sâmbătă, 22 ianuarie, în cadrul spectacolului aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu, artist ce a marcat istoria Operei Naţionale Bucureşti. Reprezentaţia se va desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

La o zi după data de 27 ianuarie, ciclul de spectacole care îi sunt închinate compozitorului se va încheia cu o altă reprezentaţie de „I due Foscari”. Vineri, 28 ianuarie, spectatorii se vor bucura de prezenţa pe scena ONB a unui invitat special: baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian, care va interpreta rolul lui Francesco Foscari.