In cadrul celei de-a 16 editii a festivalului Musica Viva de la Lisabona ansamblul cameral clujean ARS NOVA va concerta în data de 25 septembrie, în amfiteatrul Institutului Franco-Portughez.

Ansamblul Ars NovaFoto: ICR

Editia din acest an a festivalului, care se desfasoara intre 10 si 25 septembrie, reprezinta un loc privilegiat pentru a intra in contact cu creaţia muzicală contemporană, un loc de intalnire pentru compozitori si interpreti invitati din Canada pana in Japonia.

La debutul sau in Portugalia, Ars Nova va interpreta atractive compozitii de o salutara prospetime stilistica, semnate de Iannis Xenakis, Violeta Dinescu, Tiberiu Olah, Antonio de Sousa Dias, Cristian Marina si Cornel Taranu, informeaza Virgil Mihaiu, directorul ICR Lisabona.

Ansamblul Ars Nova de Cluj a fost fondat în 1968 din iniţiativa lui Cornel Ţăranu, cunoscut compozitor şi dirijor. Membrii ansamblului sunt profesori de nivel înalt sau membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania.

„Geometria” ansamblului e foarte flexibilă, în funcţie de muzica interpretată; pornind de la dimensiunea unui grup cameral, până la o orchestră de cameră. Ansamblul colaborează frecvent cu cântăreţi, solişti, dansatori, în intenţia de a-şi lărgi repertoriul.

De-a lungul a peste 40 de ani de activitate, Ars Nova şi-a demonstrat capacitatea unei performanţe spectaculare şi a dobândit o reală recunoaştere, atât în România, cât şi în străinătate. Au prezentat peste 200 de prime audiţii ale compozitorilor români şi străini, multe din ele dedicate special ansamblului. Activitatea lor concertantă e impresionantă: performanţe în toată România, repetate participări la cele mai importante evenimente muzicale ale ţării, ca Festivalul Enescu – Bucureşti, Toamna Muzicală Clujeană sau Săptămâna Muzicii Noi, precum şi numeroase concerte în străinătate, Londra, Paris, Bruxelles, Berlin, Mannheim, Passau, München, Viena, Geneva, alte festivaluri în Zagreb, Budapesta, Bremen, Varşovia etc. Ansamblul a înregistrat pentru mai multe case de discuri, ca Electrecord Bucureşti, Attacca Amsterdam, Hungaroton Budapesta.

Ansamblul a colaborat cu celebri solişti ca Daniel Kientzi, Pierre Yves-Artaud, Barrie Webb şi alţii, prezentând şi opere de cameră (Stroe, Brumariu, Ţăranu) sau colaborând cu dansatori, actori sau cu elemente vizuale şi electronice.