O multitudine de evenimente culturale programate in perioada 10-19 septembrie vor fi dedicate sarbatorii Zilele Muzeului Taranului.

Zilele Muzeului TaranuluiFoto: MTR

Seria manifestarilor este deschisa de Targul mesterilor iconari care se va desfasura intre 10 si 14 septembrie.In preajama sarbatorii crestine Înălţarea Sfintei Cruci, vizitatorii vor avea ocazia sa admire sau să cumpere, printre altele, troiţe, cruci, icoane, pristolnice, pecetare, miniaturi şi îngeri ţesuţi. Nu vor lipsi nici atelierele de pictat icoane pe sticlă şi pe lemn pentru copii.

De asemenea, vineri are loc vernisajul expoziţiei-atelier "Cruci de piatră", deschisă până pe 30 septembrie. Expozitia deschisa in Sala Foaier este o adevarata rezervaţie a pietrei unde meşteşugul este pe cale de dispariţie. Cu desenul sculptat, zgâriat sau doar pictat, apoi văruite pe de-a-ntregul ori năpădite de muşchi, lăstăriş sau uitare, ele încă mărturisesc acolo unde au fost ridicate, multe de mai bine de o sută de ani.

Tot vineri are loc lansarea cărţii "Cicatrice", apărută la editura Martor.

"Este o antologie de texte, mi se pare că sunt 32 de coautori care crează prin diversitatea de stil şi de abordare a temei impuse - cicatricea - o privire de ansamblu asupra sa. Avem texte mai puţin sau mai mult literare, texte mai puţin sau mai mult aplicate, în general sunt istorii personale ale urmelor pe care le poartă fiecare dintre autori după nişte experienţe de viaţă, dar am insistat şi pentru diversificare şi astfel avem două teme ale unor arhitecte care vorbesc despre cicatricele oraşului Bucureşti, avem texte despre cicatrice în limbaj", a spus Călin Torsan, trezorier la MŢR.

O altă expoziţie vernisată vineri este "Să aruncăm o privire", deschisă până pe 19 septembrie. Utilizând într-un mod conceptual tehnici şi materiale tradiţionale pentru realizarea textilelor, cinci artişti români şi germani - Victoria şi Marian Zidaru, Senta Connert, Ulrike Kessl, Julia van Koolwijk - au creat o operă de artă contemporană. Pentru un dialog cu obiectele tradiţionale, artiştii integrează opera lor în expoziţia permanentă a MŢR.

Un alt eveniment dedicat Zilelor Muzeului Taranului este lansarea turului virtual al expoziţiei permanente a muzeului. Lansarea va avea loc pe 13 septembrie cand vor fi difuzate mai multe pelicule în cadrul Docu-cinematecii MŢR.

Vernisajul expoziţiei "Construcţii contemporane norvegiene la Bucureşti" se va desfăşura pe 15 septembrie. Expoziţia de artă şi meşteşuguri contemporane norvegiene „Construcţii” va fi deschisă in sala Irina Nicolau a muzeului, si va ramane deschisa pana pe data de 17 octombrie.

Alte evenimente desfăşurate în cadrul Zilelor Ţăranului sunt: expoziţia cu obiecte din piele "Furga Murga" (16 - 19 septembrie), un concert susţinut pe 16 septembrie de grupurile Iza şi Ardealul, precum şi Festivalul degustătorilor de film şi artă culinară (17 - 19 septembrie).