Teatrul Odeon din Bucuresti, participa in perioada 20-25 mai 2010, la cea de-a IX-a editie a Festivalului International al Artelor Scenice - Bienala Teatrului Eugen Ionesco de la Chisinau, cu doua spectacole reprezentative: Pyramus&Thisbe 4 You, dupa William Shakespeare, in regia lui Alexandru Dabija, si In container de Constantin Cheianu, in regia lui Cristian Ban. Cele doua spectacole au avut premiera in stagiunea 2009-2010.

Spectacolul Pyramus & Thisbe 4 You, in regia lui Alexandru Dabija, este „o nemiloasa cronica a teatrului romanesc din ultimele doua decenii, si face cat un amplu eseu despre marirea si decaderea artei teatrale romanesti, despre ambitiile gaunoase, blazarile lenese, absurdele ciocniri interetnice care au otravit si mai otravesc perimetrul scenei romanesti. E o comedie care te face sa razi cu lacrimi si care exorcizeaza toata negativitatea stransa de multa vreme in cladirile teatrelor romanesti. Sau mare parte din ea.“ – Cristina Modreanu, artactmagazine.ro

Spectacolul In container al tanarului regizor Cristian Ban „creeaza un univers claustrofob din tranzitoria camera de hotel obscur din Bruxelles, unde se intalnesc fatal destinele unor transfugi moldoveni, simpli pioni, a caror viata se joaca la noroc. Nu este intamplatoare sugestia tablei de sah de la toaleta, ilustrata si de costume (scenografia Cristina Milea). Pe faianta din baie, in patratelele albe, unul dintre mafioti tine socoteala marfii (calatorii clandestini din containere), a celor vii si a celor morti, o socoteala, se intelege, nu crestineasca, ci financiara.“ – Oana Stoica, liternet.ro

Editia din 2010 a Bienalei Teatrului Eugene Ionesco de la Chisinau sta sub semnul sloganului Prin cultura spre o lume mai buna si reuneste trupe de teatru din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Rusia, Estonia, Ungaria, Japonia, India, Turcia, Spania, Georgia, Irlanda, Franta.

Participarea Teatrului Odeon la festival este sustinuta de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, informeaza comunicatul de presa al ICR.