Sezonul Romanesc se desfasoara in luna mai la teatrul londonez New Diorama, iar principala piesa de teatru este Elevator, versiunea dramatica a renumitului film cu acelasi nume, scrisa de Gabriel Pintilei si tradusa special cu acest prilej de Cristina Catalina.

Pus in scena de regizoarea Rachel Parish, spectacolul se joaca in perioada 4-22 mai, protagonistii fiind Amrita Acharia si Bradley Hall. Muzica originala poarta semnatura lui Joe Hastings, costumele sunt create de Jemima Carter-Lewis, iar scenografia ii apartine lui Will Holt.

Inspirata dintr-o poveste reala, piesa lui Gabriel Pintilei exploreaza dinamica relatiilor interumane comprimate in mod fortat intr-un spatiu delimitat. Sechestrati in liftul unei cladiri abandonate, fara mancare, fara apa, fara posibilitatea de a scapa, doi tineri evadeaza prin cunoasterea celuilalt.

O piesa eminamente despre dragoste si prietenie, aceasta poveste a unei incercari de supravietuire este dezarmant de onesta prin personajele charismatice si vulnerabile in acelasi timp.

Sezonul Romanesc este produs de Compania de teatru Firehouse in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Londra si prezinta publicului londonez o selectie de piese de teatru apartinand noii generatii de dramaturgi romani, precum: Oase pentru Prince (titlul original Oase pentru Otto) de Lia Bugnar, regia Christian Hogas; spectacole lectura: The Sunshine Play de Stefan Peca, regia Peter Stickney, Complexul “Romania” de Mihaela Michailov, regia Natasha Nixon, Ca pe tine insuti de Maria Manolescu, regia Nathan Curry; lectura de carte Ca picaturile de sange pe linoleumul din lift de Maria Manolescu, regia Sophie Motley; atelier de papusi pentru copii si adulti coordonat de Monica Madas; instalatie de arta realizata de Ioana Iliesiu.

Elevator a fost montata pentru prima data in 2005 la Teatrul Foarte Mic, in regia Adrianei Zaharia, cu Simona Popescu si Serban Mihailus. Piesa a castigat in 2004 Premiul DramAcum, iar in 2007 a obtinut Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca noua la Festivalul National de Dramaturgie Contemporana din Timisoara.

La New Diorama Theatre, in data de 6 mai va avea loc o reprezentatie pentru presa, prilej cu care publicul va intra in dialog cu actorii si regizorul, iar pe 13 mai, dupa spectacolul de gala, va avea loc o discutie cu dramaturgul Gabriel Pintilei, informeaza ICR Londra