Zaira, cel mai recent titlu semnat de scriitorul elvetian de origine romana Catalin Dorian Florescu, a aparut in colectia „Fiction Ltd.” de la Polirom, in traducerea Marianei Barbulescu. Romanul este povestea unei papuserese din Romania anilor '60 si pana in zilele noastre. Zaira Manta este un personaj real, are 80 de ani si traieste in prezent in Timisoara. Romanul va fi lansat in Romania, in intervalul 15-26 martie, in prezenta autorului, informeaza editura.

Zaira, cel mai recent titlu semnat de scriitorul elvetian de origine romana Catalin Dorian Florescu, a aparut in colectia „Fiction Ltd.” de la Polirom, in traducerea Marianei Barbulescu. Zaira, publicat de editura germana Beck in anul 2008, s-a vindut pina acum in 26.000 de exemplare.

In noul sau roman, Catalin Dorian Florescu povesteste viata Zairei, o foarte pretuita papusareasa in Romania anilor '60, din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial si pina in vremurile noastre. Este o fascinanta calatorie intre Europa de Est si America si totodata povestea unei iubiri imposibile care supravietuieste deceniilor. Cu un suflu narativ considerabil, palpitant si cu un final surprinzator, romanul contureaza imaginea unei epoci pline de conflicte dramatice. Catalin Dorian Florescu povesteste in ritm alert, cu expresivitate si forta, despre soarta unei femei care, in ciuda tuturor piedicilor, isi asculta glasul launtric intr-un secol al razboaielor si al violentei.

Catalin Dorian Florescu a parasit Romania in 1982, stabilindu-se la Zürich. Romanul Wunderzeit (Vremea minunilor), publicat la Editura Pendo din Zurich, in 2001, a fost distins cu premiile Pro Helvetia si Hermann Lenz pe 2001, Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, Cartea anului in orasul Zurich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casa (2006) si Maseurul orb (2007).

Romanul este in curs de aparitie in italiana, spaniola, olandeza si lituaniana si va beneficia de un turneu de lansare in orasele: Timisoara (15 si 16 martie), Bucuresti (18 si 19 martie), Iasi (22 si 23 martie), Cluj (24 martie) si Oradea (26 martie).