Dirijorul bulgar Milen Nachev revine la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, in doua concerte ce vor avea loc pe 22 si respectiv 29 ianuarie 2010, la Sala Radio.

Programul concertului de vineri, 22 ianuarie a.c., orele 19:00 cuprinde integral lucrari de P. I. Ceaikovski: Uvertura festiva Anul 1812, op.49, Concertul nr.1 in si bemol minor pentru pian si orchestra, op.23 (solist Daniel Goiti – pian) si Simfonia a IV-a in fa minor, op.36.

In prima parte a concertului de vineri, 29 ianuarie a.c., orele 19:00 veti putea asculta Suita din baletul „Frumoasa din padurea adormita" de P. I. Ceaikovski. Partea a doua va cuprinde Te Deum, op.22 de Hector Berlioz, cu participarea Corului Academic Radio, pregatit de dirijorul Dan Mihai Goia si a Corului de Copii Radio, pregatit de dirijorul Voicu Popescu. Solist – tenorul Marius Vlad Budoiu.

Milen Nachev a dirijat in Romania de mai multe ori in perioada 1998 -2008. Aflat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, Milen Nachev a dirijat celebre pagini simfonice si concertante demonstrand ca este un dirijor care merita toate superlativele.

"Dirijorul Milen Nachev este considerat un adevarat star. Stilul sau dirijoral este incarcat de energie. Fiecare gest este dramatic si expresiv”, nota publicatia Citizen Times din North Carolina.

Absolvent al Conservatorului „Rimski Korsakov” din St. Petersburg (1983) la clasa de dirijat opera si simfonic a maestrului Ilia Musin, Milen Nachev a sustinut inca din perioada studiilor numeroase concerte si spectacole lirice la pupitrul Orchestrei de studenti.

Iata cateva repere ale traseului parcurs de artist, astazi personalitate recunoscuta a vietii muzicale:

- dirijor al Operei din Russe (1983-1989), Director Artistic al aceleasi institutii (1989-1992)

- dirijor la Opera Nationala si Teatrul de Balet din Sofia (1993-1994)

- dirijor sef al Orchestrei Radioteleviziunii din Belgrad (1999-2000)

- dirijor sef al Orchestrei Nationale Radio Bulgare, titlu acordat „pe viata” in 1995

Cu Orchestra Nationala Radio Bulgara a realizat mii de minute de inregistrari speciale pentru postul national, dar si pentru companii de radio din Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Hong-Kong, Ungaria, Indonezia, Irlanda, Israel, si a sustinut turnee in Europa si in Coreea de Sud.

A sustinut concerte ca dirijor oaspete in Italia, Grecia, Franta, Spania, Germania si la festivalurile internationale de la Roma, Atena, Paris, San Sebastian, Sofia etc.

In ultimele stagiuni a dirijat orchestrele Filarmonicii si Teatrului Mariinski (Kirov) din St. Petersburg, Orchestra Simfonica Nationala din Bogota, Teatro Colon si Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires.

Milen Nachev este in prezent dirijor principal invitat al Orchestrei „Simfonietta” din San Francisco, dirijor oaspete permanent al Orchestrei Simfonice Academice din St.Petersburg, director muzical si prim dirijor al Orchestrei Simfonice din Saginaw Bay (Michigan).