Scriitoarea Ileana Malancioiu a fost distinsa pentru intreaga cariera cu premiul Opera Omnia. Festivitatea de decernare a Premiilor Prometheus a avut loc miercuri seara, in Clubul Prometheus. Ileana Malancioiu a fost nominalizata la sectiunea literatura, alaturi de Simona Sora, in cadrul celor doua categorii – Opera Omnia, respectiv Opera Prima. Muzicienii Remus Azoitei si Eduard Stan au primit distinctia Opera Prima din cadrul celei de-a VIII-a editii a Premiilor Prometheus.

Sint foarte fericita ca am luat acest premiu, deoarece se compara domenii diferite. E destul de greu sa compari poezia cu pictura si cu muzica. Le sint foarte indatorata celor care m-au sustinut, mai ales lui Livius Ciocarlie. Oricare dintre noi il putea lua, a declarat dupa premiere Ileana Malancioiu.

Ileana Malanicioiu a debutat in 1965 in revista Luceafarul. Inainte de 1989 a fost redactor la Televiziunea Romana, la revista Arges, la Studioul Cinematografic Animafilm si la revista Viata Romaneasca.

Dupa '89 a lucrat la revistele 22 si Romania literara. Ileana Malancioiu este doctor in filosofie al Universitatii Bucuresti. Pentru intreaga sa opera i-au fost acordate Premiul national de poezie Mihai Eminescu, Marele Premiu Lucian Blaga, premiul Alia al revistei Adevarul literar si artistic, editia I si Premiul National pentru Literatura al USR.

La Editura Polirom Ileana Malancioiu a publicat: Linia vietii (1999), Calatorie spre mine insami (2000), Vina tragica (2001), A vorbi intr-un pustiu (eseuri, 2002), Recursul la memorie. Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache (2003), Crima si moralitate. Eseuri si publicistica (2006).

Premiile, acordate de Fundatia Anonimul, inca din 2002, artistilor romani pentru intreaga cariera si pentru debut, au o valoare neta de 100.000 RON (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 RON (Marele Premiu Prometheus Pentru Opera Prima). De asemenea, anul acesta s-au acordat in premiera trei premii in valoare de cate 10.000 RON finalistilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Juriul este prezidat de filosoful si omul de cultura Andrei Plesu si format din Livius Ciocarlie, la sectiunea literatura, Aurelia Mocanu, la sectiunea arte vizuale, Dumitru Avakian, la sectiunea de muzica si Alexandru Dabija, la sectiunea artele spectacolului.

La editia de anul trecul, Marele premiu pentru Opera Omnia a fost acordat lui Mircea Horia Simionescu, iar cel pentru opera Prima violonistului Alexandru Tomescu.